Neformat Family: Cthulhu Rise

Історія цього київського джазкор гурту протривала 13 років на сцені українського андеграунду й досить неочікувано зупинила свій хід з релізом останнього мініальбому під символічною назвою "Last". Повертаємося у часі, аби поринути в атмосферу їхньої творчості та ностальгію за часами, коли могли бути на їхніх виступах. 

"Якщо ви, приміром, любите важкий рок, але не розумієте джаз,
або навпаки, то це для вас. Це гурт, що відчиняє двері в обидва боки."
(с) Вячек Криштофович

Офіційно гурт Cthulhu Rise створили у Києві в 2007 році п'ятеро досвідчених музикантів. До 2009-го вони встигли випустити кілька демо, хоча офіційний перший реліз ще й не майорів тоді на горизонті, а побачив світ лише у 2012-му році під назвою "42" й отримав розгорнуту реакцію закордонних музичних видань як, наприклад, SonicAbuse, Musicreviews, Kakereco, etc. Назва альбому відсилає до магічного числа 42 зі всесвіту "Автостопом по галактиці", а назва гурту – до всесвіту Говарда Лавкрафта, містика, який вигадав чудовисько Ктулху.

"Дебютний альбом цього найбільш незвичайного гурту України є поглядом на прог-рок 70-х з точки зору сучасності, де цілком логічним видається алхімічний сплав авант-рокових пісень у дусі Univers Zero, рваних гітарних ритмів, що нагадують The Dillinger Escape Plan, суворої атмосфери Present і фріппоїдних клавішних дисонансів. Здається, Cthulhu Rise в однаковій мірі зазнають впливу вінтажного арт-року, сучасного інтелектуального металу та фрі-джазу", – йшлося в описі "42" на Last FM.

На межі 2012-2013 років Cthulhu Rise змінюють басиста, колектив покидає Юрій Демирський, який грав з хлопцями з 2007-го, але гурт не змінює своїх планів і починає запис нового LP з 9 треків, реліз якого був запланований на кінець 2013 року. На практиці, однак, Cthulhu Rise випустили другу роботу власними силами лише у серпні 2016 року, на відміну від першого альбому "42", який вийшов на французькому лейблі Musea. Другий альбом гурту так і називався – "Second One", ним колектив продовжував традицію інструментальних композицій, обходячись без вокалу. Але на початку творчості, ще до випуску першого повноформатника, гурт мав вокаліста Костянтина Єрасова, який не так давно пішов з життя. У 2009-му Костянтина замінив інший вокаліст – Дмитро Сазонов, але й він протримався у колективі недовго.

Запис Cthulhu Rise з вокалістом Костянтином 

Вже у 2017-му році гурт відзначив своє десятиріччя виступом на концерті "Ламані ритми естради", на якому також грали гурти Magua, The Nietzche. На сцені цієї події до Cthulhu Rise приєднався саксофоніст Павло Лісовський, який допоміг гурту реалізувати давню ідею із додаванням нового інструмента. Загалом, окрім цього виступу, гурт грав у великій кількості фестивалів, таких як Prog-шабаш, Мініфест, Freak Fest, Progressive Music, і мав власні виступи. Деякі учасники проводили музичну діяльність й поза цим гуртом, а саме ударник Андрій Прищенко грав у гурті Point та допомагав з оформленням звуку гурту Хамерман Знищує Віруси, клавішник Станіслав Бобрицький разом зі вже згаданим Павлом Лісовським грають у Paranoise Crew, іноді Станіслав дає сольні виступи. Басист Олександр Чуб також грає у Dysphoria і тільки гітарист Іван Сердюк, як музикант, присвячував час лише Cthulhu Rise.

Виступ у More Music Club, 2017рік 

У 2020-му році, після ще однієї чотирирічної перерви, гурт випускає свій останній міні-альбом "Last", що теж є продуктом самвидаву. Він являє собою 3 відбірні композиції зі старого неопублікованого матеріалу, задля випуску якого учасникам не довелося збиратися разом знову. Кожен з треків отримав назву "opus №", що характерно для творчості Cthulhu Rise з найпершого їхнього релізу. 

"Це просто порядкові номери. Ще одна антипафосна річ. З самого початку ми думали, як же називати свої треки, і швидко прийшли до висновку, що важлива сама музика, а не як вона названа. Тому ми просто дотримуємося старої традиції музичних видавців і називаємо всі треки "Opus № ...", де "opus" означає латинською "робота", – пояснювали такий підхід музиканти в інтерв'ю за 2013 рік.

За словами учасників гурту, його члени мали різні напрями руху по житті, що були несумісними із подальшим розвитком колективу, а продовжувати діяльність в іншому складі для жодного з музикантів не є варіантом. Як висловився гітарист Іван Сердюк – "вже не варто думати про те, що було…бо воно вже було й не варто витрачати на це енергію знову". Тому слухачам, як і учасникам, лишається примиритися з таким розвитком подій, що склалися у гарну цікаву історію, та насолоджуватися тими пронумерованими опусами, що Cthulhu Rise вже лишили опісля себе.

Виступ на 16+ experimental music festival, 2014 рік 

Останній діючий склад гурту:

  • Іван "S_D" Сердюк (гітара)
  • Станіслав "Beaver" Бобрицький (клавішні)
  • Олександр Чуб (бас)
  • Андрій "Gone" Прищенко (ударні)

Колишні учасники: 

  • Костянтин "Kurt" Єрасов (вокал, 2007-2009)
  • Дмитро "Big" Сазонов (вокал, 2009-2010)
  • Юрій Демирський (бас, 2007-2012)

Cthulhu Rise у мережі:

https://cthulhurise.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Cthulhu.Rise/
https://www.youtube.com/user/CthulhuRise/videos
http://vkontakte.ru/cthulhu_rise
https://forum.neformat.com.ua/rock/15004-cthulhu-rise.html

Раніше в рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Neformat.com.ua ©