Volver Stone — God I Pray | My Church is U (2020)

Під час карантину житомирський one-man-band Volver Stone віддався створенню нового мініальбому, що має назву "God I Pray | My Church is U". Вийшла робота з двох синглів 17-го липня, на лейблі Robustfellow, із яким Дмитро Бєлов тісно співпрацює.

Повільне занурення до світу чужих гріхів й духовних переживань, що триватиме не більше 10 хвилин. 
Чи є вихід звідти, куди привели безліч неправильних виборів? У пошуках відповіді людина йде на поруки до Господа.

Запис повністю відбувався вдома, а все, із чого постала мелодія, випурхнуло з механізму сігарбоксу й партії смичків – тобто у записі відсутня звична гітара. Мастеринг та зведення взяв на себе Богдан Мандрійчук – кавер-гітарист та музикант, також саме він допомагав Дмитрові із записом.

У мережі виконавець попередив, що ця праця відрізнятиметься від попередніх. Одразу про це говорить обкладинка, виконана харківською художницею Марією Бойченко, що розриває цією роботою послідовність з виконаних в одній стилістиці артворків. Усі релізи, окрім цього, супроводжувалися простим цифровим артом у cartoon стилі, а от "God I Pray | My Church is U" представляє абстракція, виконана чорнилами й від руки. Спільного в обкладинки з альбомом небагато – символ вінку, що у більшості пов’язаний із Богом, духом якого пройняті пісні. Хоча тут тернове сплетіння, за словами музиканта, прикрашає голову демона. Ба більше, настрій обкладинки викликає хибні асоціації з "темнішими" жанрами на кшталт емо чи готичного року.

Музично різниця між цим релізом та іншими полягає лише у тому, як мало цей мініальбом може сказати за всю творчість виконавця. Перша композиція "God I Pray", подібно фанатичній молитві, застрягла в музичному одноманітті, й лірика ніскільки не робить її цікавішою для слухача. Вокал Дмитра Бєлова сліпо слідує нотному порядку, відмовивши будь-якій оригінальності так само, як в цьому собі відмовила мелодія. 

Друга композиція "My Church is U" має особливе струнне звучання, яке й характеризує Volver Stone загалом, вирізняє його багатство серед численних блюз/фолк виконавців. Чаруючий початок, ніби закінчується репетицією оркестру, а плаваюча гітара несміливо приходить вилити свої страждання. Але й цю пісню топить відсутність розвитку чи хоча б висновку, якого дістається композиція.

 

Якщо додати рису "молитвенності" першої "God I Pray" до вокалу в них обох, то отримаємо спробу наблизити своє звучання до ще одного мультиінструменталіста – Майкла Джири. І коли б ці дві композиції були частиною повноформатного альбому, то чудово б його доповнили. Але автономного релізу вони не складають – не надто вдалий вибір треків задля короткої форми (чи сам вибір форми). Й задум, до речі, теж завеликий для двох пісень. Нагадаю, Дмитро Бєлов хотів показати безвідповідальність численних українців за свої дії та намагання, натомість, знайти спокуту в Бога.

Також цікавою є сильна схожість його релізу з манерою виконання Саші Буля та його крайнім альбомом "Too Old To Sell My Soul" зокрема – як тематично, так і мелодично. Раніше спільного в них було мало. Навпаки, Volver Stone був блюзовим виконавцем поза колом King Dude, Graveyard Train та інших оспівувачів похмурих тонів готично витонченої реальності. У Volver Stone, до цього релізу, спостерігалося биття життя, тепла енергія, яких тут і при денному світлі не розгледіти. 

Можна сказати, що цей мініальбом є тематично й стилістично зібраним, та коли брати до уваги все про нього сказане – кортітиме його розширення й повернення до тих тонів, що були притаманні Volver Stone ось зовсім нещодавно, хоча б у "Silver Light", що складається всього з п’яти пісень, а враження залишає незгладиме.

Volver Stone — сольний проєкт Дмитра Бєлова, житомирського музиканта, учасника гурту Night On Fire. Дмитро виступає як автор-виконавець та людина-оркестр (one-man band) і грає в таких жанрах як, панк-блюз, гараж, блюз-рок, рок-н-рол, фолк. Особливістю проєкту є гра на кількох інструментах водночас, використання незвичних інструментів та оригінальний саунд, що формує звучання повноцінного гурту. На його рахунку сингл "Thunderose Fate" (2017), акустичний альбом "Silver Light" (2019), альбом "Wasteland" (2019) та EP "God I Pray | My Church is U" (2020).

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Volver Stone у мережі:

https://www.facebook.com/volverstone.ua
https://volverstone.bandcamp.com/releases
https://www.instagram.com/volver_stone/
https://soundcloud.com/volver-stone

Neformat.com.ua ©

1. God I Pray
2. My Church is U

17.07.2020
17 липня 2020