Tungu — Прилив избыточного счастья​ (2020)

Наприкінці травня та карантину світ побачив новий альбом проєкту Tungu.

Авторство цього дивного релізу належить чернігівському андераунд-музиці Сергію Сенчуку. Ця людина відома своєю участю в таких колективах, як Keepleer 18, Remorse, Tungu, Опять Мигрень, Abusive Fisherman та Kollektiv. Гітарист останнього гурту Саша Авакумов, який є ще гітаристом Dan Stark за сумісництвом, також взяв участь у записі композиції "Прорезиненные величины".

Tungu — це гурт однієї людини, що починався експериментами з диктофоном та польовими записами у 2014 році. Тоді Сергій брав звуки навколишнього середовища, записував їх та нарізав у саунд-полотна. Виходили такі собі електроакустичні колажі. Реліз мав назву "Dense arrays" та був присвячений роману "Астронавти" Станіслава Лема. Другий альбом "Ильф и петров с нами" вже отримав ритмічні нариси. У третьому, про який далі піде мова, це все вже вималювалось у щось зі стабільним розміром. Ну, насправді, його важко назвати стабільним, бо ламана гармонія на релізі присутня майже постійно. Протягом усього "Прилива избыточного счастья" виникає відчуття, що ти слухаєш приручених Squarepusher та Coldcut зразка 1995-1999 років.

Усе воно має саунд лейблу Ninja Tune того часу і характер виконання теж. Особливо це чути всередині оповідання на треках "Хохот, продлевающий жизнь", "Лечение пострадавшей головы, вокальными волнами" та "Прорезиненные величины". Решта композицій починає гуляти від дурки easy listening "Бег за настоящим" до дабу "Даботерапия", хіп-хопу та ейсід-джазу "Ритмы остаточного пульса" тощо. Все це з експериментальним відтінком, звісно.

Реліз може не сподобатися тим, хто взагалі не любить наліт кустарного звучання, гумор та погано розуміється в авангарді. За словами самого Сергія, він дуже цікавиться всією фрі-джазовою сценою, й це дуже чутно. Також у списку для натхнення музика вказує People like us, Otomo Yoshihide, Martin Tetreault, Ground Zero та Nurse With Wound. Якби останніх легенд індастріалу у цьому переліку не було, то їх варто було б українському виконавцю вислати для ознайомлення.

Взагалі на новий альбом чернігівський композитор витратив 10 місяців. Останній період створення припав на ізоляцію. Може, саме тому він здається більш цілісним та завершеним у порівнянні з двома передостанніми LP.

"Новий реліз різноманітніший за попередні: від безглуздого використання нашого життя ("Бег за настоящим") до теми псевдопідтримки нашої музичної сцени ("ЮнитиХуюнити"). Повне самовираження, котре постійно набирає нових обертів та не стоїть на одному місці. Ламання рамок та кліше, що подає приклад постійного розвитку в музичних просторах", — каже сам Сергій.

Для поціновувачів музика вийшла дуже літньою. Можна навіть назвати її легкою у подачі, але це теж для тих, хто сприймає рівно збочений джаз. Тим, хто відкриє щось подібне вперше, варто ще ознайомитися з експериментальною хвилею кінця минулого сторіччя, яку так любили англійські електронщики та згаданий вище ніндзя-лейбл.

Tungu у соцмережах:

1. Бег за настоящим/Running after the present moment
2. Вывернутое сознание/Conscious turned inside out