They Came From Visions — Cloak of Darkness, Dagger of Night (2020)

Скільки всього мовилося про сумний і трагічний вплив високосного 2020-го на музичну індустрію — хоч греблю гати. Але там, де масово гине одне, створюється надзвичайно сприятливий ґрунт для іншого.Сьогодні говоримо про дебютну роботу анонімних блекерів They Came From Visions

Монолітна, впізнавана з перших хвилин, зі своїм фірмовим почерком, українська блек метал сцена, (якщо дивитися на реакцію на великі минулорічні релізи), так чи інакше піддавалася помірній критиці за брак прогресу. Слухач неймовірно досвідчений і жадібний до нових відчуттів завжди хоче бути здивованим, будь-то чергова прем’єра відомого режисера, або новий альбом, що має перестрибнути колись високо поставлену планку.

З огляду на роботи десятків гуртів, що купу разів були оспівані у всіляких тематичних ЗМІ, поява чергової команди накладає спочатку негласне клеймо: Україна? Атмоблек? Подивимося, як Саєнко переграли цього разу.

They Came From Visions від самого початку позиціювали себе як музику, що намагалася відійти від стереотипів, властивих нашій сцені, та розвивати ідеї представників США, Нідерландів і Бельгії, вказуючи безпосередньо, як натхненників, команди Yellow Eyes, Wiegedood та Bölzer. Як результат, матеріал, представлений на дебютному повноформатному альбомі "Cloak of Darkness, Dagger of Night", настільки незвичайний, наскільки буде викликати постійне відчуття дежавю.

Учасники команди анонімні, а хто ховається за псевдонімами, невідомо. Лейбл ніякої інформації не надає. Касети випускають обмеженим накладом у 66 копій. Почерпнути якусь інформацію для з’ясування бекграунду неможливо. Єдине, що є у вільному доступі, — тексти та псевдоніми музикантів: Voice Of Misery — вокал; Voice Of Gloom — гітари / ударні; Voice Of The Deep — бас.

Весь альбом побудований на суперечності та несподіваних, суто музичних, рішеннях. Вокальні малюнки так чи інакше за встановлені рамки жанру та піджанрів виходити не будуть. Навряд чи когось здивує наявність воронячого шрайку або суїцидальних викриків.

Найкраще враження від музики альбому під час першого прослуховування описано в подкасті Terminus: “немов музику Hate Forest грає дез-метал команда", або "Hate Forest зробили кавер на Bolt Thrower". Пізніше, коли потрапляєш у розставлені всюди капкани бласт-бітів у невідповідних для темпу місцях, клавішних партій, зіграних гітарою, постпанкового біта й відвертого блек-н-ролу, то приходить розуміння, що такої гармонійної катавасії не знайти більше ніде.

Окремо вирвані шматки нагадуватимуть величезну купу гуртів, шкіл або сцен — від більш очевидних, як Mgla або гітарні рішення Романа Саєнка за останню декаду, до менш зчитувальних прийомів гри фінів Satanic Warmaster або Horna, укупі зі схожістю деяких рішень новоутворених команд поза московською блековою сценою на кшталт Gloosh, та мелодійних запозичень із французького постблеку.

Можливо, варто було б окремо розповісти і про лірику, коли вона є у вільному доступі, але не думаю, що в ній ховається ключ до більшого розуміння альбому. Якщо в тексті немає конкретно описаної тематики, то комусь, окрім автора, трактувати її досить складно.

Але я там побачив апокаліптичну гротескну картину:

there will be no more life under this sky 
the desert will swallow the charred bones
there's no hope to stay alive
just fiery doom
_____
Не буде більше життя під цим небом
пустеля проковтне обвуглені кістки
немає надії залишитися в живих
тільки вогняна погибель
"The Celestial Slaughter"

з релігійним характером звернення до бога, як ефемерної суті, без конкретики:

sins that we committed against our goddess will now be punished
гріхи, які ми вчинили проти нашої богині, будуть покарані
_____
all our prayers for salvation will not be heard
всі наші молитви за спасіння не будуть почуті
"Terra Ultrix"

своєрідна екотематика з мотивом помсти землі людству:

we've plundered our treasures / ми розграбували наші скарби
and poisoned our wells / та отруїли наші колодязі
the sickness is upon us /хвороба наздогнала нас
the wrath of vengeful skies / гнів мстивих небес
"Terra Ultrix"

та типові мотиви смерті з нетрадиційним описом

my old shell lifeless and broken, i turn away, facing the sky
spread the wings of shadows and nightmares, i raise my head and let out a cry
through the sky, darkened and moonless, my formless shape glides in the night
and my voice, distorted and hollow, pierces the air with a harrowing howl
_____
моя стара життєва оболонка млява і зламана, я відвертаюся, дивлячись на небо
розправляю крила тіней і кошмарів, я підіймаю голову і кричу
крізь небо, темне й безмісячне, моя безформна фігура плине в ніч
і мій голос, спотворений і глухий, пронизує повітря несамовитим виттям
"Dagger Of Night"

Епілог

Приблизно з початку 00-х з’явилася нова хвиля треш-металу, у якій молоді гурти переосмислювали на свій лад класику 80-х. Саме переосмислювали, не перегравали. Пізніше, наприкінці 00-х з’явилася аналогічна хвиля спрямована на дез-метал. З огляду на гнучкість блеку, його постійні трансформації та мутації, застою, як такого, теж не спостерігалося — весь час щось відбувається й не можна сказати, що жанр не змінюється. Але якщо абстрагуватися від цього й дотримуватися думки, що класика закінчилася так чи інакше в 90-х, то "Cloak of Darkness, Dagger of Night" — це виток розвитку з нізвідки в нікуди, але в найкращому сенсі.

Складно описати, що буде із музикою гурту потім, тому що важко зробити це й зараз. They Came From Visions створили надзвичайно дивний альбом, роботу року, якщо не взагалі, то в жанрі точно. І я насмілюся сказати, що в загальносвітовому масштабі теж. Утім, найімовірніше, альбом, якщо й потрапить у топи, то список буде починатися зі слів "недооцінений", а жаль.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

They Came From Visions — київський атмосферік / raw блек метал гурт, створений у 2019 році трьома анонімними музикантами. Дискографія нараховує один повноформатний альбом. Гурт надихається творчістю гуртів на кшталт Yellow Eyes та Wiegedood та фолк-горор кінематографом 70-х років.

They Came From Visions у соцмережах:

https://theycamefromvisions.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. The Blossom Among The Ashes
2. Cloak Of Darkness
3. The Celestial Slaughter
4. Terra Ultrix
5. Dagger Of Night

16.10.2020
16 жовтня 2020