stonefromthesky - Spirals (2018)

Київський гурт stonefromthesky, що може бути one-or-two-or-three-man-band, випустив свого часу ЕР "Orbital" та сингл з реміксами "The Shift", який став саундтреком до гри UnDungeon. Зараз вийшов перший повноформатний альбом, який отримав назву "Spirals". Жанрово окреслити реліз дуже важко, бо присутні елементи стонеру, пост-металу, тріп-хопу, дивного дабу і техно, а також різних електронних приємних шумів, які у правильних станах свідомості є ключем до найкращого тріпу.

І цей тріп може скидатися на дивну міжгалактичну подорож від Чумацького Шляху до створеної Олексієм Зінченком спіральної галактики, що має дев'ять треків-планет. Кожен з них є ОST-ом до окремої планети, бо всі мають свій неповторний характер і власну атмосферу чи її відсутність. Подорож углиб свідомості альбому починається оманливою електронною медитативністю. Вона спрямовує корабель, у якому знаходиться ваша проекція, кудись до мінливої погоди з дивними опадами, у простір, де кожен звук – деталь якоїсь загадки. І разом з цим звуком ви занурюєтеся далі у безкінечну подорож. 

Отже, коли тримаєш у руках диск "Spirals", починаєш розуміти, що це дуже гарно оформлений квиток до незрівнянної космічної подорожі. Над його дизайном працював Сергій Кочмар, який заховав у оформленні релізу багато трикутників і різної сакральної геометрії та вивів на передній план дев'ять прямокутників, які, ймовірно, символізують те, що квиток на трансгалактичну екскурсію має дев'ять зупинок, і що відповідає кількості композицій на альбомі. Утім, автор музики додає інтриги, кажучи, що обкладинка є загадкою, яка має нескінченну кількість відповідей.

Варто сказати, що оформлення диску зроблене на найвищому рівні. Хоча, звісно, сноби можуть сказати, що це все хіпстерство. Та, якщо звертати увагу лише на акт творчості, арт-спліт дизайнера та музиканта, то впевнено можна сказати, що теорія обкладинки-квитка підтверджується наповненням диску. Звісно, всі найкращі сюжети малюватиме ваша свідомість під час прослуховування, але квиток, який ви тримаєте у руках або на дисплеї, задає тон, як вивіска на ярмарку кінця 19-го сторіччя, що запрошує до шатра, у якому ви наче подорожуєте у просторі та часі.

Усі саундскейпи якісно зафіксовані на домашній студії SFTS Studio і зведені Олексієм. Як каже сам автор:

"У мене завжди все починається з музики. Тексти і вокал з’являються вже на останньому етапі. Вони вплітаються в музичне полотно, щоби підкреслити ідею треку”.

Тож всі ідеї, схоже, надиктовані Всесвітом, конвертовані в аудіо і кожен трек є певним архівом, що по-різному розкривається у свідомості слухача, з чиїм сприйняттям і уявою автор не може і не хоче сперечатися.

Дійсно, завдяки всім звукам, що супроводжують і утворюють автентичність треку, уява вимальовує дивні картини. "Hangover Rover" – наче саундтрек до планети, що перенасичена Диким Заходом, вічний спейс-вестерн, де, втім, завжди є місце коханню, а не тільки револьверам та віскі. Присутні на альбомі також музичні описи космічних пустель, куди тікають злочинці з інших планет. Особливо добре передають їхню атмосферу інструментальні треки "Black Swan" та "Aurora".

Отже, ми маємо "Spirals" сповнений саундтреків до пустель, дивних танців андроїдів, космічних вестернів, гедоністичного і меланхолійного тріп-хопу, стонерного техно і дабу. Звісно, кожен може почути своє, додати щось чи відкинути, але сперечатися, що це один з найякісніших за співвідношенням "обкладинка-саунд" релізів року – неможливо.

stonefromthesky у соцмережах:

ВК: https://vk.com/stonefromthesky
Bandcamp: https://iamstonefromthesky.bandcamp.com/releases
SoundCloud: https://soundcloud.com/stonefromthesky
Facebook: https://www.facebook.com/stonefromthesky
Twitter: https://twitter.com/sftsrocks

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Neformat.com.ua ©

1. Chasm
2. Hangover Rover
3. Fractals
4. Black Swan
5. Eclipse
6. The Mire
7. Aurora
8. In A Grove
9. Relief

20.07.2018