Ship Her Son — Ratten (2020)

Сьогодні пропоную відірватися від обтяжливих та рутинних справ та звернути увагу на "карантинний альбом" новоствореного львівського проєкту Ship Her Son — "Ratten".

Альбом, створений усього за два тижні, спочатку замислювався як експеримент та спроба виразити на свій лад накопичений роками музичний бекграунд та не планував стати повноцінним релізом, але після того, як демка одного треку зазвучала переконливо, автор проєкту дав зелене світло продовженню — так і з‘явився "Ratten".

Важливо зазначити, що засновник і композитор проєкту Антон Шиферсон — дизайнер (працював з Jazz Koktebel, дніпровським клубом Module та такими виконавцями як The Hardkiss та Тілль Ліндеманн) і "Ratten" — робота саме дизайнерська. Сам автор порівнює підбір звуків з підбором шрифтів, всі інструменти в композиціях розставлені гармонійно, а мова (що цікаво — німецька) виконує лише естетичну роль в якій тексти та їхні сенси не важливі самі по собі — на альбомі ви почуєте перелік інгредієнтів для борщу, підписи відео з екранів вагонів фестивалю Інтерсіті, номер телефону пічника з оголошення. Такий підхід прямого перенесення елементів оточуючих предметів чи явищ використовує й інший гурт, що працює у жанрі dnipropop, — Kurs Valut. До речі, учасники Kurs Valut відіграли далеко не останню роль у створенні релізу: Женя Гордєєв допоміг з драматургією першого треку й надихнув на створення повноцінного релізу, а Женя Касьян звів альбом та зробив мастеринг.

Стилістично "Ratten" — електроніка на межі ebm, techno, synth pop (чутні на релізі й елементи trip hop), яка самоідентифікується як dnipropop. Дизайнерське бачення не підвело Антона і його захоплення та любов до таких гуртів, як DAF, Kraftwerk, :wumpscut: відчуваються на кожному треку.

І наостанок, "Ratten" — легкий та приємний альбом, який ідеально підійде для того, щоб відволіктися від буремного світу під час пандемії та інших катаклізмів, які кожного тижня дарує нам 2020-ий. Талановита мінімалістична електроніка під пряму бочку загорнута у ще більш мінімалістичну обкладинку та не перенавантажена ніякими захованими сенсами та складними концепціями, пронизана іронією та невимушеністю, ця музика, навіть, не образиться на епітет "фонова".

"Ratten" — експеримент, який вдався повною мірою та зміг не стати аматорською спробою втілення у життя ютуб уроків "Як написати техно трек в Ableton".

Ship Her Son у мережі:

1. STADT