Septa — Bitten by the Serpent of the Kingdom of the Spirit (2019)

У листопаді минулого року одесити видали довгоочікуваний лонгплей, що став вже четвертим їхнім повноформатним альбомом та отримав назву "Bitten By The Serpents Of The Kingdom Of The Spirit". За словами авторів, він є найбільш експериментальною роботою за час існування гурту. Також музиканти в описі зазначають, що це "рок-опера", створена за мотивами роману Густава Майрінка – "Голем".

Не знаю, чи це точно, але кажуть, що гепард може чекати свою жертву в засідці близько 10 годин. От і я весь цей час вичікував, поки осяде пил від буму, мемів і всіляких інформприводів стосовно альбому Septa "Bitten by the Serpent of the Kingdom of the Spirit". Тепер моя черга виговоритись.

Перш за все, хочеться нагадати всім, що Septa – це не тільки Євген Тимчик. Його геній та чіткий підхід до всього, що стосується команди, помітні неозброєним оком. Та все ж ми говоримо про саму музику, не її просування у мережі, так? Значить, варто згадувати гурт повністю, адже Septa – це також гітари під керівництвом Олександра Костюченка, бас-гітара, котру на себе бере Дмитро Ульянов, і Влад Олійник за ударними.

Те, що "Bitten by the Serpent of the Kingdom of the Spirit" це концептуальна робота повинні вже знати всі. Для тих, хто проґавив, повідомляю – це, свого роду рок-опера, де за основну сюжетну лінію взято історію "Голема" Густава Майрінка й однойменну екранізацію твору 1915 року авторства Генріка Галеєна та Пауля Вегенера (ред. детальніше про це йшлося у рецензії Дмитра Акімова на цей альбом). Однак, я чути нічого не хочу стосовно рок-опери, бо вважаю, що такий опис, радше, відверне, ніж заінтригує. І хіба опера не повинна бути відверто великих розмахів? Можливо, на нас чекає делюкс видання, де весь інструментал буде пропущено через оркестрове аранжування. Поки ні – маємо звичайний альбом із концептуальною лірикою.

 

Я розумію, чому LP викликав настільки полярну реакцію. Від Septa очікували будь-чого, але не цього. Женя почав співати майже всюди гарним чистим вокалом; жанрова різноманітність навіть у них, що дивляться у корінь слова "альтернатива" завжди під різними кутами, досягла неабиякого розквіту; якість, що, здавалося б, уже на вершині, стала ще кращою.

Більшість ніколи не буде задоволена. Ніколи. "Bitten by the Serpent of the Kingdom of the Spirit" – непристойно гротескний та експериментальний для тих, хто був з гуртом до цього часу, і недостатньо нашпигований для снобської аудиторії. Грубо кажучи: для мазафакерів надто розумний, для фанатів прогу – не той рівень.

Тут дійсно є багато всього: міцний небанальний альтернативний рок 90-х і аналогічний йому ню-метал, пост-хардкор, прог-рок, арт-рок та Norma Jean із Deftones.

 

Є акцент, який у рамках розповіді від жителя чеського містечка, можливо, є елементом додаткового занурення. Точніше того, як картину намагається передати людина, котра не є носієм англійської мови.

Ще, з однієї сторони, лонгплей може похизуватись неочікуваними рішеннями, наприклад, спільним із Сашею Булем треком "Met: Dead" у характерній стилістиці останнього. Щось схоже було в Jinjer на пісні "Beggars' Dance".

Якщо ви хоча б раз потрапите на опис будь-якої творчості зі словом "багатогранний", поверніться до "Bitten by the Serpent of the Kingdom of the Spirit". Йому під силу поставити в куток більшість тих, до кого виникне бажання застосувати цю характеристику. Одночасно це і його найбільша кара – для людей, які звикли записувати одеситів в альтернативний рок, нехай і гарний, це творіння буде дещо незрозумілим і непростим для сприйняття. Один із тих випадків, коли критики приголомшені, а слухачі невдоволено бурчать.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Septa – одеський альтернативний гурт, заснований у 2010 році. На рахунку колективу вже чотири повноформатні альбоми, декілька EP та синглів. Гурт постійно експериментує зі звучанням, поєднуючи у своїй творчості різні музичні стилі. Їхній третій повноформатник "Sounds Like Murder" (2016) ми внесли до ТОП-50 українських альбомів декади (2010-2019). 

Septa в соцмережах:

https://www.facebook.com/septaisnotaband
https://twitter.com/septaisnotaband
https://instagram.com/septaisnotaband

Neformat.com.ua ©

1 Emet, "truth"
2 Clay Boy
3 Pogroms
4 New Motive Power
5 Tannhäuser Gate
6 Golem / 1915
7 The Tin Man
8 Met, "dead"
9 You were created by the sages; return to your dust

12.11.2019
12 листопада 2019