Sealand Airlines — Sealand Airlines (2020)

Sealand Airlines дебютували із повноформатником зовсім нещодавно, проте історія цього колективу розпочалася понад десять років тому.

Троє студентів львівського журфаку (Михайло Канафоцький — гітара, Артем Бемба — бас, Андрій Давиденко — клавішні) заснували у 2008-му інді-рок гурт Poupee F. Уже тоді музика колективу тяжіла до складних форм: на сторінці у Bandcamp хлопці зазначали, що намагаються поєднувати елементи інді, прогресивного року та попу. Попри високу якість запису та виконання обох мініальбомів гурту, Poupee F довгий час залишалися в глибокому андеграунді, зрідка відвідуючи міста Західної України з виступами.

2017 року Poupee F прийняли до складу нового ударника Юрія Хоміка (який теж раніше навчався на факультеті журналістики). На той момент музика колективу набула більш вінтажного звучання, і, разом із "нальотом" психоделіки, крауту та прогу 70-х, хлопці вирішили змінити назву й концепцію гурту. Так народилося нове ім’я на українській незалежній сцені — Sealand Airlines. Цікаво, що творчість чотирьох львівських музикантів наразі не обмежується лише цією формацією: крім вінтажного прогу, вони в повному складі грають танцювальний краут у Sherpa The Tiger, й, у частковому, меланхолійний бритпоп у сольному проєкті інді-виконавця Олеся Целюха.

Дебютний альбом Sealand Airlines не є типовим вінтажним прогом зі складними композиціями по двадцять хвилин і гротескно-бароковими темами. Від нього не пахне нафталіном. Надихаючись сімдесятими, гурт не має на меті відтворити їхнє звучання: Sealand Airlines радше адаптують його до сучасних трендів, пропонуючи слухачам легкий у сприйнятті ретро-тріп із нотками ностальгії — так, як це роблять King Gizzard & The Lizard Wizard чи The Black Keys. Альбом рясніє креативними композиційними ідеями й аранжуваннями, вдало балансуючи між добротними блюзовими рифами, які неначе підглянули з невиданого матеріалу Led Zeppelin, періодичними моторік-бітами, що цілком могли перекочувати із Sherpa The Tiger, і навіть ф’южн-замальовками в дусі Weather Report. Відчувається, що в запис вклали дуже багато роботи, довго відшліфовуючи треки, виважено продумуючи кожнісіньку деталь і записуючи пізніше це все з великою обережністю та скрупульозністю.

Кожна пісня тут має свою особливу тему й вирізняється не лише лірично, а й композиційно. Треки, щоправда, не складаються у якусь повноцінну історію, однак це й не потрібно дебютному альбому Sealand Airlines — усі пісні мають власний оригінальний сюжет і часто надихаються епізодами із різних класичних фільмів. Виділити певні композиції й назвати їх найкращими важко, адже всі вони класні! Втім, автору рецензії найбільше запам’яталися "Garrison", "Railway Man", "We Have What We Have" і "Revenge".

Англомовні тексти, контракт зі шведським лейблом — очевидним є те, що Sealand Airlines орієнтуються насамперед на західну аудиторію. Парадоксально, що в цьому контексті найбільшою бідою дебютника є сильний слов’янський акцент, який інколи дуже псує враження від платівки. Власне, вокал Артема Бемби не можна назвати непідходящим — для вінтажного прогу набагато краще пасує його спокійний і глибокий голос, ніж чотирьохоктавний регістр будь-кого із сучасних прог-вокалістів. Однак занадто тверда вимова й періодичні помилки в ній однозначно є серйозним недопрацюванням альбому.

Попри це, дебютник Sealand Airlines є яскравою й дуже сонячною роботою. Настільки, що ця музика могла б стати ідеальним супроводом для одноденної поїздки на пляж із друзями. Уявіть: поки інші хлюпатимуться у воді, ви сидітимете в автомобілі з відчиненими дверима, з магнітоли гратиме вінтажний прог від Sealand Airlines, а ви будете насолоджуватися прекрасною літньою атмосферою, що її вдалося створити львівському квартету. Чарівно.

Sealand Airlines — львівський прогрок гурт, створений у 2018 році. Фактично це ребрендинг гурту Poupée F. Дискографія нараховує один повноформатний альбом.

Sealand Airlines у соцмережах:

1. Garrison