Рай із Твоїх Снів - Віра в Світло (2017)

Починаючи писати рецензію про перший на сьогодні повноформатний студійний альбом "Віра в Світло" львівського гурту Рай Із Твоїх Снів, я розумів, що огляд буде позитивним і питання лиш у тім, з якого боку краще висвітлити цей запис. Спочатку я думав, що буду менше уваги надавати технічним аспектам, не буду прискіпуватись до запису, не буду розбирати, що тут унікального чи які є кліше (де ж у power-metal без кліше, не може такого бути). Гадав, що обійдусь без перемивання кісточок і обсмоктування деталей та спробую більше зосередитись на загальній атмосфері, поділитись тим теплим і добрим настроєм, який несе в собі цей альбом. Але все вийшло по-іншому.

Як відомо, гурт з мрійливою та дещо романтичною назвою Рай Із Твоїх Снів утворився в місті Лева в 2013 році зусиллями Вегарда Ейвінда (він же Віктор Добко) і, в принципі, вже не є новачком важких справ. За свою п’ятирічну кар’єру колектив пройшов через зміни складу, записав у 2014 році демку, далі кілька синглів та ЕР "Сильніше Пітьми» (2016), і нарешті справа дійшла до першого повноформатного альбому, який однією тільки назвою "Віра в Світло" дає непрозорий натяк на загальний настрій записаної музики.

Альбом надійно і надовго засів у топах мого щоденного плейлиста. Спрацювала певна хімія чи то сукупність факторів, які змусили мене переслухати цей твір понад двадцять разів протягом пари тижнів. Після такої кількості прослуховувань перші враження трохи влягаються, починаєш звертати увагу на деякі нюанси, певні нерівності запису. Але, на загал, позитивне враження від альбому це зовсім не зіпсувало.

Отже, з одного боку, ми маємо тут справу з power metal у якості стилістичного фундаменту колективу. Швидкісний темп, мелодійні партії, чистий і нерідко високий вокал над ними, - ось  що згадується коли чуєш фразу "power metal". І як добре відомо, жанр цей не те щоб консервативний, але досить-таки клішований, і зустріти тут щось нове та цікаве доволі важко, хіба ви ладні сидіти й цілими днями переривати інтернет.

А з іншого боку, радий повідомити що Рай Із Твоїх Снів зробили не просто надбудову до типового power metal у вигляді мелодійних фолк інструментів – сопілок та волинок чи народних мотивів. Вони дуже тісно вплели всю цю фолк-складову в свою музику, отримавши на виході дуже міцний, блискучий,  металевий сплав, який порадує як любителів класичного металу, так і просто тих, хто загалом цікавиться українською важкою музикою. Та й не тільки важкою.

Після вступу, починаючи з пісні "Заповіт Полеглих", слухач зможе відчути всю палітру доброго настрою, отримати позитивний заряд енергії чи то емоцій (кому яке розуміння ближче) і так усі 52 хвилини альбому. Окремо хочу виділити пісню "Немає Тебе" за яскраві клавішні партії та жіночий вокал. Для мене це найпотужніша пісня з усього запису. Якщо б у гурту Рай Із Твоїх Снів мав бути еталон, то таким еталоном була б саме ця пісня. Далі, варто згадати "Постаньте з Колін" - впевнений бойовик із чудовими партіями сопілки. "Я Вмираю Сьогодні" - лагідна та трохи піднесено сумна балада. Загалом весь альбом складається з 11 пісень, але сприймається дуже цілісно і не має якихось музичних чи то ліричних слабин, про які б хотілось писати.

Наостанок хочеться сказати Рай Із Твоїх Снів зробили цікавий, мелодійний та доволі автентичний альбом, до якого хочеться повертатись знов і знов. Саме ця доля автентичності - такий собі освіжаючий погляд на power metal - втримали мене від порівнянь з якимись іншими гуртами чи то power, чи то folk напрямків. Маю сподівання, що гурт продовжить свою роботу і розвиток у цьому напрямку.

P.S. Єдине, до чого хотів би прискіпатися стосовно альбому, це оформлення. По-перше, на різних ресурсах є кілька варіантів обкладинки: на Soundcloud та офіційному сайті гурту використане кольорове фото, а на Metal Archives - обкладинка сіра і мальована від руки. По-друге, не те щоб якість оформлення аж дуже мене бентежила, проте для такого якісного і зрілого в музичному і ліричному плані альбому підійшло б щось менш аматорське, ніж фото на болоті чи чорно-білий малюнок.

Рай Із Твоїх Снів у соцмережах:

1. На схилі наших днів (Intro)
2. Заповіт полеглих