Ragapop — Syasya (2020)

Якщо ви раптом пропустили липневий дебютний мініальбом від проєкту учасниць Dakh Daughters Ragapop, розповідаємо, чому його все ж варто послухати.

Підхід до минулого може бути різним. Змалечку ми з вами звикли до думки, що минуле – це застигла матерія, в якій, наче в бурштині, проглядають артефакти для вивчення і засвоєння уроків. Досить нудний спосіб сприйняття, до того ж, як ми вже сьогодні знаємо, пам'ять нашого мозку працює зовсім не так: кожен раз ми відтворюємо наші спогади дещо відмінно від минулого разу. У спогадах можуть змінюватись не тільки акценти, а й загальний фон і значення, яке вони для нас відіграють. Відношення української музики та пам’яті – тема велика і різностороння. І якщо умовний хор імені Г. Верьовки буде завжди намагатись відтворювати те, як бачили народну пам'ять в радянських фільмах, то попвиконавцям надано трошки більше свободи. Про Dakh Daughters і DakhaBrakha, які змішують народну музику з кабаре, хіп-хопом, панком і хтозна чим іще, знають вже і в Парижі, і в США, і навіть в Україні.

Окрема тема – пісні на вірші класиків зі шкільної програми. Українські рок-музиканти люблять приміряти на себе тексти Шевченка, Симоненка, Стуса, хтось навіть замахується на Антонича. Марія Бурмака, що в дев’яностих актуалізовувала на наших теренах гітарний фолк з кельтським звучанням, написала багато пісень на вірші Олександра Олеся. А гурт Один в Каное зробив пісню "Човен" на вірші Франка одним зі своїх найбільших хітів. Втім, більшість цих виконавців дотримувались "лінії партії" і вибудовували ліричний настрій, підлаштовуючись під очікування публіки. А ось новий гурт учасниць театру Дах із назвою Ragapop зробив все дещо по-своєму.

Взагалі, Ragapop виглядає і подає себе як дуже грайливий проєкт, який не сприймає себе надто серйозно, хоча і замахується на глибокі новаторські задачі. Саме слово Ragapop, випадково винайдене Русланою Хазіповою, спершу слугувало тегом для фотопроєкту в Instagram, але коли Руслана і Ганна Нікітіна знайшли Антона Очеретяного, воно ідеально підійшло для їхніх спільних творчих експериментів. Очеретяний, що є також чоловіком Хазіпової, створює більшість музики в Ragapop, а на живих виступах грає гітарні партії.

Перший реліз проєкту "Syasya", що вийшов 1 липня – це три електронні треки і три дуже різні тексти Івана Франка. Однойменний вірш "Сяся" розповідає нам історію вже немолодої секс-робітниці, що проймається почуттями до молодого клієнта і вислуховує його особисту трагедію. Ragapop, разом з режисером Максимом Коцьким, зняли на цей трек майже дослівне динамічне відео в такій же чорно-червоній гамі, що і відео Rammstein – "Deutschland". Хазіпова виконує основний вокал, декілька разів змінюючи тон і темп, що дозволяє вповні відчути оповідану історію й особисту драму обох героїв.

Вірш "Пані Февросіє" мав у Франка історичний контекст: його героїня уособлювала сучасну автору Галичину. Тут же у треку "Fevrosia" ми бачимо більш загальне значення і нових змістів тут не додається, але вокал Хазіпової під повільний дабстеп має ту ж харизму, що і завжди. Нарешті, фінальною точкою мінірелізу є трек "Gordosti", що тріо видало синглом іще в травні. Його текст є уривком з Франкового перекладу п’єси "Едип-цар" Софокла, а музично найбільше нагадує абстракт-хіп-хоп. Поєднання електронних басів і гітари в цьому треку є найбільш вдалим музичним рішенням цієї невеличкої роботи. На цю пісню був знятий "карантинний" кліп, де можна побачити обличчя Руслани, темряву і стробоскопічне світло.

У порівнянні з попередніми "дахівськими" проєктами дівчат, Ragapop’у краще вдається створювати власний грув і настрій, що дозволяє слухачу часом забути про інтелектуальні забавки та змішування жанрів і просто віддатись емоційній складовій цих треків. Подорожуючи електронними світами десь між дабстепом і айдіемом, тріо ненав’язливо просуває своє бачення трьох їдких текстів Івана Франка, стираючи в той час межу соціального й екзистенційного. Сподіваємось, їхні творчі пошуки і надалі будуть настільки ж нетривіальними.

Проєкт Ragapop було створено наприкінці 2018 року, його початком став фотопроєкт Руслани Хазіпової та Ганни Нікітіної, учасниць Dakh Daughters в Інстраграмі. Пізніше до складу гурту приєднався гітарист Антон Очеретяний. Дискографія нараховує один мініальбом та два відео.

Ragapop у соцмережах:

1. Syasya
2. Fevrosia