Këkht Aräkh — Night & Love (2019)

На початку грудня минулого року миколаївський ванменбенд розродився дебютним повноформатником "Night & Love". Як підказує сама назва, тут знайшлося місце і класичному блек металу, і романтиці. 

Не перерахувати, скільки хвалебних пісень проспівано українському блеку. Що б не потрапило до рук, це або шедевр, або міцна робота, котру можна використовувати як гарний приклад. Це задає високу планку всій сцені, досягти та перестрибнути яку під силу не кожному.

Цікавіша ситуація коїться навколо свіжої крові. Не музиканта, що досяг якихось висот шляхом участі у відомих проєктах — абсолютно нового обличчя, котре раніше ніде не було помічене. До таких відноситься і миколаївський музикант Crying Orc та його творіння Këkht Aräkh із незвичним поглядом та переосмисленням класики (ви ж уже зрозуміли, що назва — це відсилка до Burzum?).

Про гурт

Këkht Aräkh — це one man band, єдиним учасником котрого є хлопець, що ховається за псевдонімом Crying Orc. Паралельно він є ударником пост-блек гурту Cuckoo's Nest та відповідальний за матеріал у проєкті Yokai. Këkht Aräkh було створено у 2018 році, й окрім повноформатного "Night & Love" у його рамках вийшло демо "Through The Branches To Eternity" (2018). 

Про альбом

"Night & Love" вийшов першого грудня 2019 року, і як мінімум на бендкемпі його вже придбало понад 200 людей. Запис був створений у домашніх умовах протягом літа та осені того ж року. Всі інструменти, вокал, програмування, продюсування, міксинг, лірика та робота над обкладинкою — справа рук Crying Orc.

Вийшов LP за підтримки власного лейбла музиканта - друг, а придбати його на фізичних носіях можна за допомогою Livor Mortis.

Про музику

Те, що на арті, зовсім не відповідає тому, що знаходиться всередині. Або так — ваші сподівання будуть тільки частково задоволені.
Оформлення та музика — це низький уклін другій хвилі блеку, та водночас увесь реліз — це експериментальний випадок "а що як ..."?:

  • а що як норвезьких класиків поєднати з французькими
  • а що як замість оспівування окультизму та містицизму звернутись до вічної теми любові
  • а що як однакову роль надавати як стіні із гітар та бластбітам, так і акустиці з синтезаторами та семплами.  

Хтось взагалі у самій назві Këkht Aräkh бачить алюзію на Aäkon Keëtreh та Les Légions Noires. Його вплив разом із Darkthrone та Judas Iscariot помітно неозброєним оком, як приклад — трек "Elegy for the Memory of Me" схожий з композицією "Natassja in Eternal Sleep", що відкриває альбом "Under a Funeral Moon". Умільці побачили запозичування в Abyssic Hate та Nehëmah, що можна почути у треці "Her Body Strewn with Petals Black".

Crying Orc уміло користується спадщиною Forgotten Woods, особливо лонгплеєм "As the Wolves Gather", ранніх Lucifugum, романтичними роботами Celestia та симфонічними напрацюваннями Emperor та Enslaved. Така різноманітність згаданих команд може збити з пантелику та заплутати — як стільки всього поєднується в одній роботі, при чому гармонійно? Якщо грамотно все розподілити і в рівних пропорціях, комбінувати можливо.

З одного боку, швидкість та різкі нойзові гітари тут відсутні, хоча запис далеко не студійної якості. Гітари мають ностальгічний присмак класичних робіт періоду 1994-1996 років, коли атмосферний блек тільки починався формуватися як субжанр. З мінімального наявного обладнання автор вичавив максимум.

Окрему увагу заслуговують ударні: Орк, як і більшість one man гуртів, не пише цей інструмент наживо, а використовує плагіни (котрі, до речі, він тримає в секреті), але його ударні відрізняються надзвичайно високою якістю, приємно дивують чистотою та зчитуваністю.

Друга частина — акустичні вставки, ембієнт/dungeon synth, spoken word та семплування звуків живої природи, що на фоні меланхолійного настрою створюють містичну, темно-романтичну, майже готичну атмосферу. Це особливість, плюс.

Мінус же в тому, що автор намагається зіграти на почутті ностальгії. Багато хто робив як Darkthrone та мало хто видав аналогічний цікавий матеріал. Këkht Aräkh дивно балансує на цьому. З однієї сторони, від батьків жанру він немало взяв, але, дивлячись прискіпливо, можна побачити у коментарях та рев’ю, як його постійно порівнюють із багатьма гуртами — від Mütiilation і Vlad Tepes до Nargaroth та Legion of Doom, що звісно не є гарним показником.

Про лірику

Говорити про повну неповторність не вийде, адже тема кохання та оспівування ночі часто трапляється у рамках DSBM або ABM, але чи десь, окрім цих піджанрів, ви у блеку зустрічались із подібним?

On the heaving bellies
Of sleeping bodies
The night was beautiful here
Forever
___
На здіймаючись животах
Сплячих тіл
Ніч виглядала чудово
Навічно

"Her Body Strewn With Petals Black"

Хоча деякі рядки можуть збентежити та навіть змусити ніяково хмикнути, настільки нетипово вони звучать:

Tear me off my fears
By agony and pain
Close my eyes for good
And spill all blood out of my veins
___
Відірви мене від страхів
Котрі спричинили агонія та біль
Закрий навіки мої очі
Та випусти кров із моїх вен

"As the Wounds Gently Bleed"

As we rose up our hands to the sky
Showing our love to every star
Our lives faded a long time ago
In the world that we hated, where we never know
Love...

___

Коли ми здіймали руки до неба
Демонструючи наше кохання кожній зірці
Наші життя вже скінчились
У світі, котрий ми ненавиділи, де ми ніколи не знали
Любові...

"Forever Night Castle of Love"

Епілог

Минуло вже чверть століття з моменту виходу класичних альбомів норвезьких гуртів second wave bm, але ними все ще надихаються. Приклад Këkht Aräkh демонструє, як різноманітність та доступність музики водночас грає добрий та злий жарт: засновників надто багато і якщо до всього нового ставитись, як до "копіювання старого", то у "Night & Love" ви почуєте й Чорне Коло, і Чорний Легіон, у всіх його проявах. 

З іншої сторони, Crying Orc зробив гарну спробу — початкову агресію та лють пустити в романтизоване, не як у Crade of Filth, готичне русло, щоб видати матеріал наполовину заповнений акустичними пасажами та саундтреками до горор-ігор другої половини 90-х під шепіт у дусі ембієнту.  

Навіть, якщо ви не готові до гарно переробленої класики, дайте роботі шанс, дві сотні задоволених людей, котрі придбали цифрову копію, повинні щось означати.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Këkht Aräkh - ванменбенд проєкт з міста Миколаїв, заснований у 2018 році. На його рахунку демо "Through the Branches to Eternity" 2018 року та дебютний альбом "Night & Love" (2019). Засновником гурту є музикант Crying Orc, що також є ударником в миколаївському постблек гурті Cuckoo's Nest. 

Këkht Aräkh у соцмережах:

https://kekhtarakh.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/kekht_arakh/
https://www.facebook.com/kekhtarakh

Neformat.com.ua ©

1. As the Night Falls…
2. Elegy for the Memory of Me
3. Den Venstre Hånd På Den Høyre
4. Night
5. Her Body Strewn With Petals Black
6. Primal Beauty of Silence
7. As the Wounds Gently Bleed
8. Love
9. Down to the Depths of Inner Cold
10. Mysteriet Med Svartfiolett
11. Through Night Which Knows No Dawn
12. Forever Night Castle of Love
13. ...And Never Ends (Eternal Love)

01.12.2019
1 грудня 2019