Джоні Зашморг — Стволи і хрести (2021)

Не так давно Джоні Зашморг випустив свій перший мініальбом "Стволи і хрести". Слухаючи цього виконавця й розповідаючи про його музику, можна навішати цілу купу стилістичних "ярликів", починаючи від блюзу, кантрі та закінчуючи навіть готичним шансоном (не плутати з "блатняком"). Тому, можливо, хтось злякається цього всього і пройде повз, але хтось, імовірно, зацікавиться і вирішить самостійно перевірити, наскільки це правда. Мене зацікавило, тому я розповім про свої враження.

Джоні Зашморг — це НЕ репер, як може здатися на перший погляд. Це експериментальний дарк-кантрі проєкт Олексія Супа, київського андеграундного музиканта (в минулому вокаліста скрімо-гуртів Marejada та Scream Into Nowhere, гітариста хардкор-панк гурту Моча, а зараз ще учасника команд Old Cat’s Drama, Кадриль і Saltice).

Наскільки я зрозумів, Олексій Суп зі своїм проєктом Джоні Зашморг спеціально захотів, щоб усі сприймали його EP "Стволи і хрести" у відриві від інших його команд, і це йому вдалося, ну або ж цей реліз — просто віддушина, записана на карантині. На цьому мініальбомі в нього досить специфічний вкрадливий, грубуватий вокал; гітари звучать дуже по-блюзовому, а також у них щосили відчувається вплив дарк-кантрі, яке, до слова, звучить доволі незвично для "нашої глибинки".

Мені здається, що особисті життєві історії чи негаразди Джоні Зашморга тут явно не на першому плані, натомість він — просто оповідач. Саме тому обрано такий стиль музики, і фактично весь цей мініальбом — це збірка із п’яти різних оповідей, частково правдивих, а частково й не дуже, але своєрідних і по-своєму цікавих. На щастя, не останню роль тут відіграє музика, оскільки тексти пісень на ньому доволі дивні: спочатку Джоні щось там наспівує про "розборки" в Поліському лісі; потім про "розочку" з пляшки; про якусь залежність та навіть про те, який Білл Гейтс козел, але, що особливо потішило — про актуальне зараз дихання через "срану маску". У будь-якому випадку, скільки відсилок не роби, складної структури або глибокого аналізу піднятих автором тем у цих текстах немає. Дарк-кантрі на те й дарк-кантрі, щоби бути простим, місцями наївним і таким, що легко запам'ятовується. Відзначу в цьому плані композицію "Дихай далі", мені вона найбільше сподобалась.

Плейлист Олексія Супа для Неформату

Джоні Зашморг непогано вписується у візуальний образ кантрі-виконавця тієї "дикої" України, яку ми знаємо з власного життєвого досвіду, а не виключно за якимись суто українськими "штампами" чи творами попкультури. Та й дуже добре, що тут практично обійшлося без міфологічної Америки. Хоча музично альбом "Стволи і хрести" нагадує 25-ти хвилинний діалог Леонарда Коена з King Dude, які, попиваючи каву й покурюючи сигарети, говорять про творчість Ніка Кейва і про те, як грати дарк-фолк.

А втім, щось із цим мініальбомом не те. Музичні експерименти Олексія в рамках Джоні Зашморга начебто і вдалися, але в плані оригінальності йому ще далеченько до, наприклад, тих самих "колег по цеху" — Zwyntar чи Your Inner God. Зроблено, звісно, добре, але це ніяк не шедевр, якихось одкровень тут не відбувається, і я вважаю, що могло б вийти значно цікавіше, якби, наприклад, було більше пісень і не так скупо в плані кількості музичних інструментів чи, скажімо, поєднань кантрі з різними іншими жанрами. Уже після першого прослуховування цього альбому стає зрозумілим, на що слід звертати увагу, а після третього разу банально стає нудно. Ну принаймні так було у мене, але в цілому, попри все це, мені альбом сподобався. Звісно, у Джоні Зашморга є як і сильні, так і слабкі сторони.

Якщо ж Вам подобається така музика, то зі "Стволами і хрестами" варто ознайомитися, оскільки поки що кожен альбом, записаний у жанрі дарк-кантрі, в Україні на вагу золота.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Джоні Зашморг — київський дарк-кантрі проєкт Олексія Супруна (Моча/Кадриль/Marejada), створений у 2020 році. Дискографія нараховує один мініальбом, виданий за сприяння лейбла Erythroleukoplakia Records.

Джоні Зашморг у соцмережах:

https://www.instagram.com/johny_zashmorg/
https://erythroleukoplakia.bandcamp.com/album/--24

Neformat.com.ua ©

1. Інтро
2. Бурштин
3. Зелена Скляна Роза
4. Залежність
5. Білл Гейтс Козел
6. Дихай Далі

16.03.2021
16 березня 2021