Dogs Have No Hell — ... и сон прервала явь (2020)

Після кількарічної паузи чернігівський блекенед хардкор гурт розродився другим повноформатним альбомом. Слухаємо, що з того вийшло.

Наступного року хардкор-формації з Чернігова Dan Stark, створеній із бажання не бути частиною модної тусовочки, має виповнитися 10 років. Чи буде святкування, покаже тільки час. Але! У 2016 році декілька учасників гурту, — ударник Тіпічний, вокаліст Дрон та гітарист Die Pig Сергій Дем’яненко (який також є учасником Dan Stark) випустили однойменний із новоутвореним гуртом ЕР — "Dogs Have No Hell", реалізований через небажання припиняти творити.

Декілька місяців потому виходить ще важчий матеріал, який дістав назву "II". Зараз, через чотири роки з моменту дебюту, "Собаки" представляють другу повноформатну роботу — "… и сон прервала явь", описати яку коротко можна так: десять треків, які варто було гармонійно розділити.

Dogs Have No Hell на початку існування — це металізований хардкор у дусі багатьох представників канадської школи, як, наприклад, Baptists або частково Cursed, у який за будь-якого зручного випадку додається неприкрита любов до класичного скандинавського блеку. Потім, ці напрацювання розвивалися та розбавлялися ідеями Курта Баллоу (ред. гітарист Converge) з"металізації".

Якщо до цього альбому прийти після прискіпливого прослуховування попередніх, залишається незрозумілий посмак і чергове дежавю.

Перше, що впадає у вічі — вищезгадане захоплення блеком та намагання увіпхнути його якомога частіше. При чому гітара та ударні в парі (найчастіше) йдуть поокремо. Це може дивувати, адже інколи властиво творчості молодих постблек команд, які грають невластиві жанру ритмічні малюнки у, здавалося б, типових для цього місцях, але тут своє бере позиція ортодокса — суб’єктивно мене такі експерименти відвертають.

 

Друге. Місцями вдала, а місцями ні побудова вокальних партій. Це формулювання, у принципі, не так часто використовують для характеристики хардкору, але робити текст під ритм-секцію ніколи не було провальною ідеєю — нехай це класичне хеві (Black Sababth — "Iron Man") або похмурий хардкор. Тут же лірика подекуди вкрай важко лягає на вухо, але є хороший приклад, який виконаний у кращих традиціях сінгалонгового хадркору — легко зчитується, запам’ятовується та відтворюється — триптих пісень "Стая гадких утят", "Тем, кто слаб" і "Когда игра не стоит свеч".

Третє. Гітари. На початку в інфлюенсах команди, я покликався на творчість Cursed, що, мабуть, створило певний дискомфорт, отож, пояснюю. Дем’яненко виконав цікаву роботу над гітарними й басовими партіями, які ніби не у своєму жанрі — до швидкого бласт-бітового хардкору додано шалено перевантажену бас-гітару, яка бухкоче немов це сладж, що так чи інакше приблизно реалізовано у творчості Dead In The Dirt, The Secret, Trap Them або Cult Leader.

Епілог

Чотирирічне напрацювання у форматі великого релізу виглядає як компіляція всього створеного на репетиціях взагалі. Альбом з 10 треків було б доцільніше розділити на три ЕР, у яких демонструвалася б експериментальна тяга до:

  • мелодійного металік-хардкору з низьким порогом входження. Треки: "Стая гадких утят", "Тем, кто слаб" и "Когда игра не стоит свеч".
  • до домінації блеку й нетривіальних гітарних рішень. Треки: "Сон прервала явь" и "Песня о золотой рыбке".
  • до продовження заданого спочатку вектора: Треки "Метаморфоза", "Тридевять земель", "Узник собственной паранойи", "Июльский снег" и "Наедине с тенью".

Через неоднорідність релізу розсіюється увага — неможливо за щось конкретно зачепитися. З іншого боку, навіть із першого прослуховування, якась частина з можливих трьох мініальбомов точно зможе зацікавити слухача. Вдалий реліз? Точно, що не провальний.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Dogs Have No Hell — чернігівський блекенед хардкор гурт, створений у 2015 році трьома учасниками Dan Stark: Дрон — вокал; Тіпічний — ударні; SDemian — гітара. Дискографія нараховує три релізи.

Dogs Have No Hell у соцмережах:

https://dogshavenohell.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/DOGS-HAVE-NO-HELL-132007414024679

Neformat.com.ua ©

1. Метаморфоза
2. Тридевять земель
3. Узник собственной паранойи
4. Стая гадких утят
5. Тем, кто слаб
6. Когда игра не стоит свеч
7. Сон прервала явь
8. Песня о золотой рыбке
9. Июльский снег
10. Наедине с тенью

12.12.2020
12 грудня 2020