Дао Парк — Подорож (2020)

22 травня київський лейбл Mnogo Vody представив перший лонгплей гурту Дао Парк, ідеологами якого виступають відомі у джазових колах піаніст Родіон Іванов та вокалістка Уляна Голіней. Раніше Дао Парк уже встигли випустити два ЕР, тож у новій роботі впевнено продовжують слідувати курсом, який задали собі на старті. Розповідаємо, чому за творчістю колективу варто стежити.

"Подорож" — це музична пригода хвилями різнобарвного неосоулу. Ідеологічно цей жанр не обмежений жорсткими рамками й відкритий до стилістичних запозичень та інтеграцій, за що до нього й люблять звертатися сучасні попвиконавці. Від грайливого фанку та джазових гармоній до ритмічного R’n’B й вінтажних синт-пасажів тут часом лише декілька секунд. Дао Парк у запаморочливому жанровому кросовері намагаються створити машину часу для слухача, й іноді їм це напрочуд легко вдається.

Альбом починається з мерехтливого синтезаторного інтро з характерним присмаком 80-х, у якому гурт буквально запрошує пуститися разом із ними у подорож. Загалом саунд аналогових синтезаторів — один зі стовпів, на якому тримається звучання Дао Парк. Колектив, подібно до багатьох своїх колег по цеху, відверто захоплюється музикою тієї епохи, плекає її та інтерпретує у власній творчості. Що ж, усе нове — добре забуте старе.

Мелодія плавно перетікає й продовжує свій розвиток у пісні "Дещо Коли", та будьте обережні, коли прислухаєтеся до тексту — на фоні саунду він дещо розчаровує, а через загадкову абстракціоністську лірику тут ще й можна ненароком спіткнутися. Декількох хвилин достатньо, щоб зрозуміти: різноманітні звукові та жанрові поєднання у музиці Дао Парк не нашаровуються, а постають окремими групами. Так у звуковому просторі щоразу виникають нові комбінації з ключових елементів неосоулу — жест, що надає музиці ефекту постійної мінливості, нехай і часом ілюзорної.

Це відчуття лише посилюють два наступні треки — "Юз" і "Для Друга", де головним акцентом тепер виступає джазове соло труби. Синхронно із цим відкриттям перед нами постає ще одна відмінність Дао Парк — лірика, що подібна до сюжету алегоричної казки. Нею захоплюєшся у вищезгаданому "Юз" й інтерпретуєш на власний лад у наступній пісні "Так чи Ні". Здається, що гурт символічно закладає у "Подорож" бажання втекти від сірої та надокучливої буденності. І такий ескапізм насправді підкуповує.

На декілька хвилин Дао Парк несвідомо дають можливість розслабитися слухачу й плити за спокійною течією прохідних треків "Не Вимикай" та "Радіомісто", перш ніж його захопить у полон густий і тягучий R’n’B у пісні "Ей Мен". Це чи не єдина композиція, де Уляна, типово для неосоулу, звертається до власних емоцій та переживань, не приховуючи сенси у символах та алюзіях.

Далі звукові експерименти заводять гурт в область гедоністичного саунду й танцювальних бітів у динамічному номері "Пірнай". Відчувається, що Дао Парк тут поставили собі за мету відійти від комфортних жанрових форм і цілеспрямовано записати легкий і зрозумілий поп-трек. Хоча й неясно, навіщо колективу абстрагуватися від фірмового почерку, надаючи перевагу мейнстріму, у течії якого вони почувають себе все ж не так вільно.

Музична пригода завершується заголовною композицією "Подорож", у центрі уваги якої — мелодійний діалог фортепіано й кристального вокалу. На три хвилини Дао Парк відходять від будь-якої патетики та звертаються до своїх витоків із водночас мінімалістичними та вишуканими аранжуваннями. Вокальна партія та енергетика Уляни, об’єднуючись з клавішним акомпанементом Родіона, формують неділимий симбіоз звучання — ніби вони споконвіку прагнули одне до одного.

Резюмуючи враження від альбому: нова робота Дао Парк, попри фрагментарну сирість деяких треків і зацикленість на собі — один із рідкісних випадків на локальній сцені, коли вайб неосоулу не звучить фальшиво. Тут відчувається серйозний підхід і відповідний бекграунд. Найкраще — слухати платівку на одному диханні, адже це не синглова історія, треки гурту існують на контракті взаємної гармонії, кожен доповнює наступний, формуючи цілісний, монолітний запис.

Дао Парк у мережі:

1. Intro
2. Дещо коли