77подъезд — Навіщо? (2020)

77подъезд — молодий київський постпанк дует, що надихався гнітючою атмосферою броварських квартир та занепадаючих домівок, хмільною самотністю та загубленістю серед лабіринтів бетонних коридорів радянських під’їздів. Надихнувся та стрімко виплеснув на слухача одразу 5 релізів (3 сингли, LP та EP) усього лиш за пів року.

"Навіщо?" став першим українськомовним релізом гурту, та, як зізнається вокаліст Максим Пільтяй, написання лірики стало однією зі складностей, з якою дует зіткнувся під час створення EP. Цього не вдалось приховати від слухача, час від часу відчувається деяка вимученість текстів, шаблонні образи та незграбні рими. Іноді, навіть, може здатися, що все це жарт, як на альбомі "Привет из" гурту Мать Тереза. Та це не проблема мови написання, ті самі недоліки є і на російськомовних треках (тільки менше помітні через пропрацьованіші та структурованіші історії).

З точки зору звуку помітний ріст. Якщо на першому альбомі гурт занурився у створення potato sound (як на сучасних daw зробити такий плаский звук?), динаміка була відсутньою, всі інструменти звучали сухо та незлагоджено, бочка іноді випадала з міксу, а гітари вистрілювали, то "Навіщо" звучить об‘ємніше, цілісніше, під нього вже виникає бажання танцювати (вдома та на самоті). Але він все ще залишається приємним домашнім лоу-фаєм, здатним притягти в коло своїх слухачів, здебільшого, поціновувачів DIY.

Водночас я чудово зрозумію, якщо гурт спитає "Навіщо?" на всі ці зауваження щодо звуку. Навіщо йти в напрямку мейнстриму та інді-пост-панку, що лунає з кожного кута. Такий підхід чудово гармонує з тематикою пісень (смерть на самоті, занепад, апокаліпсис у масштабах старої розбитої квартири серед пустих пляшок та голок) — незмінний метасюжет, починаючи з першого релізу. Альбоми звучать у кращих традиціях відбитого київського панку, як Ivanov Down. Звучать, як патологічні афекти, викликанні життям у сьогоденному мегаполісі. А загорнуті вони в антигламурні обкладинки та не обіцяють нам жодного орієнтування на слухача. Кілкі нерівності в ліриці та музичному фундаменті треків, на диво, вдало поєднуються воєдино та справляють доволі сильне враження на слухача, занурюючи в обтяжливий стан, та викликаючи бажання озирнутись навколо, втекти від голосу міста, який кличе на погибель.

Саме такий підхід і є фішкою гурту та підкреслює щирість намірів, з якою все написано: без зайвого слідування модним тенденціям, гонитвою за сучасним звуком та виразністю у текстах. 77 подъезд можуть сміливо зайняти видиме місце в українському raw/lo-fi панку, який зараз переживає кризу.

77подъезд створив Максим Пильтяй у грудні 2019-го, тоді ж, з періодичністю в місяць, вийшли три релізи — два сингли "Лево Руля" й "Постой" та дебютний повноформатний альбом "Город Счастливых Людей". У березні 2020 до проєкту долучається другий учасник Анатолій Сорокін.

Музично 77подъезд дотримуються постпанк та колдвейв стилістики. Серед гуртів, що вплинули на творчість, вказують Modele Martial, ранні L'Arc-en-Ciel, Lebanon Hanover, Sedativ та Fatal Романа Сідорова.

77подъезд у соцмережах:

1. Intro
2. Вмирати одному