Spotify перестане виплачувати роялті музикантам за малі прослуховування

Мінімальний поріг для виплат — це тисяча прослуховувань за рік для кожного треку. 

Таку інформацію поширило видання Music Business Worldwide, посилаючись на пост Kristin Graziani, президентки стримінгової платформи Stem. Там пояснюють, що чутки про подібну зміну системи виплат давно ширилися у музичних колах, однак зараз вони отримали підтвердження. 

Отож, для того, щоб отримати роялті у першому кварталі наступного року, трек повинен мати мінімум тисячу прослуховувань за рік. Якщо ж потрібна мінімальна кількість не набирається, то всі роялті з таких пісень будуть перераховані більш популярним виконавцям. 

Як зазначає видання MBW, ці зміни торкнуться 0,5% виплат, які здійснював артистам Spotify, та переведе десятки мільйонів доларів на користь 99,5% решти виплат. Конкретно у 2024 році Spotify сподівається таким чином перерозподілити 40 мільйонів доларів на пісні, що перетнули поріг у тисячу прослуховувань.Також у матеріалі йдеться про те, що подібна зміна націлена на демонетизацію цілого пулу треків, які наразі отримують менше ніж 5 центів на місяць. 

"Часто ці мікроплатежі навіть не доходять до людей; агрегатори нерідко мають мінімальний рівень виплат від стримінгів, перш ніж дозволяють інді-артистам зняти гроші", — повідомило анонімне джерело виданню MBW

Водночас Music Business Worldwide наводить таку думку Denis Ladegaillerie, CEO компанії Believe, яка займається просування, зокрема і цифровим, незалежних виконавців:

"Чому б не заплатити такому артисту [за отримання менше 1000 прослуховувань]? Це не має жодного сенсу. Який сигнал ви як музична індустрія надсилаєте артистам-початківцям, якщо рухаєтесь у цьому напрямі?".