AЙKTRONER вдався до звукової археології на новому синглі

Нещодавно електронний виконавець AЙKTRONER видав сингл "ЛЮДИНОМАШИНИ", на якому звучить голос поета Віктора Неборака.

Ця композиція набула свого вигляду ще в 2021 році, але тоді ще занадто сирого для релізу. Під час її створення Мирослав, автор музики проєкту AЙKTRONER, користувався мікроклавіатурою Apc Key 25 від AKAI.

"Десь у листопаді, мабуть, я створив ескіз, користуючись лише цифровими плагінами, а голос Неборака був пропущений через хитрі алгоритми Izotope Stutter Edit 2. Я взагалі люблю працювати із нарізкою вокалів, перетворюючи їх у текстури або ритм-партії – Digitakt гарний інструмент для цього", – розповідає Мирослав Неформату.

Голос поета виконавець взяв із архіву "Живі голоси", що виник на базі львівського артцентру Дзиґа. Літературні зустрічі, які там колись відбувалися, записував Андрій Іздрик.

"Завдяки "Живим голосам" я в такому постгуманістичному сенсі реалізовую колаборації з усіма цими поетами".

Взагалі виконавець часто працює із записами, через що відносить свою творчість до пландрофоніки – напряму в жанрі IDM, що полягає в "звуковій археології, викопуванні, вишукуванні й колекціонуванні звукових артефактів". Такий підхід повертає артиста у Львів його дитинства.

Музична база цієї композиції народилася в Мирослава під час прослуховування звуків Львова, але в своїй роботі він завжди виходить саме з текстів.

"Робота з літературними текстами для мене надзвичайно важлива – це база, на якій я вибудовую історію. Це те коріння і традиції, з яких виростає більшість мого матеріалу і який я інтеґрую в сучасний контекст технологій і синтетизму електронної музики. Текст Віктора Неборака написаний десятки років тому, але неймовірно актуальний сьогодні – змальовує таку постапокаліптичну картину світу, ніби в якомусь Термінаторі. Справжні поети це своєрідні позачасові камертони, спроможні у кожен момент часу поєднати минуле теперішнє і майбутнє. "ЛЮДИНОМАШИНИ" є таким закликом, маніфестом вкотре задуматися над курсом, який обрало людство – в світових масштабах від прогресу до самознищення лише пів крочку".

Наразі виконавець робить перші кроки в модульному семплінгу та намагається освоїти Rample (Squarp Instruments) і семплери від Erica Synths. В його планах також завершити альбом "ZATAKT", важливою частиною якого є сингл "ЛЮДИНОМАШИНИ".

AЙKTRONER – електронний проєкт львівського музиканта Мирослава Трофимука, який також бере участь в формаціях ХАТНЄГРАННЯ, ZEMLA, працює в львівському оркестрі INSO і курує програму Centrum Mundi на Польському Радіо для України. У своїй творчості Мирослав часто експериментує із записами голосів різних українських митців.

AЙKTRONER в мережі:

https://www.facebook.com/EKTRONER/

Фото обкладинки – надав виконавець