Hellfire Sox вперше заспівали українською

Київський горор-панк гурт цьогоріч відзначатиме двадцяту річницю свого існування, а рік починає з першого за свою тривалу історію українськомовного сингла "Як ти можеш спати".

Нагадаємо, раніше Hellfire Sox співали англійською і за 20 років встигли випустити два мініальбоми, два повноформатники, кілька синглів та купу разів з'являлися на різноманітних збірках по всьому світу. 

"Перехід на українську дався досить легко. Я вважав, що мені буде складно співати рок-пісню не англійською мовою, через фонетичні особливості, але після запису демо вокалу було зрозуміло, що вокал гармонійно звучить з музикою і "працює" як треба. Ця пісня просто не могла бути написана англійською мовою, тому що хотілось максимально донести до слухачів ідею, яка була закладена у цей трек. Написав пісню буквально за одну ніч, а мова є одним з елементів який всіх нас об'єднує і є символом боротьби", — розповів у коментарі Неформату вокаліст і басист гурту Денис Кучеренко. 

Як можна здогадатися, пісня присвячена актуальним подіям у нашій країні.

 

"Як ти можеш спати" вийшла після тривалої перерви у творчості хлопців, адже до цього, ще у 2016-му, вони видали кавер на Моторхед для збірки триб'юту Леммі Кілмістеру, тоді ж з'їздили в європейський тур, а опісля лише періодично виступали в Україні.

"Останніми роками даємо концерти вже не так часто, як колись. Вільного часу, звісно, стало менше, але пісень записано вже багато. Маємо в планах продовжувати свою справу, бо без цього уявити своє життя вже не можемо", — розповідає гітарист Олександр Зюзін-Зінченко.

Над цими новими піснями музиканти почали працювати наприкінці літа 2022-го. За словами того ж Олександра, кожного вільного вечора і він, і Денис працювали над свіжими демками:

"Зазвичай пишемо англійською, але захотілося спробувати написати рідною мовою. Ден показав свою демку на "Як Ти Можеш Спати". Я одразу зрозумів, що це пісня, яку треба робити першою! Збиралися на репетиції в гаражі у The Troubled. Місце, де усе є, щоб попрацювати над матеріалом. У жовтні почали запис. Пісень є на цілий альбом, але працювали саме над україномовною. Записали пісню досить швидко, але вокал писали декілька разів, бо таку пісню треба було заспівати з вірною подачею та емоцією. Впевнений, що це вдалося".

Врешті нову пісню музиканти записали у Києві в Будинку звукозапису Українського Радіо (БЗЗ) у студії Boutique 888. Запис, зведення і мастеринг робив сам Олександр. Також самостійно хлопці збудували локацію для зйомок кліпу, самі знімали та монтували відео. А місце для зйомок їм надав новий столичний бар і клуб The Crown.

На жаль, саме війна стала поштовхом до творчої активізації гурту. 

"Це одна з найжахливіших подій, яка може трапитись в житті людини. На жаль, ми всі це зараз переживаємо і це неодмінно наповнює емоціями, які дають поштовх до створення нового матеріалу як, наприклад сингл "Як Ти Можеш Спати". Я вважаю, що це одна з найемоційніших наших нових пісень, але шкода, що натхнення для створення викликане такими обставинами", — додає Денис

Музикант зазначає, що нам варто очікувати на більше українськомовних пісень від гурту.

До слова, наприкінці грудня гурт святкував свою 19 річницю, що для панк-гурту в Україні доволі рідкісно. 

"Наш гурт — це невіддільна частина нашого життя тому 19 років пролетіли дуже непомітно. Коли займаєшся улюбленою справою, час минає дуже швидко. Хотілося б встигнути випустити, як мінімум, новий альбом до нашого 20-річчя і, звісно ж, нові кліпи", — розповідає Денис

Hellfire Sox — київський горор панк / сайкобілі гурт, що розпочав діяльність у 2003 році, коли хлопці зіграли перший концерт повним складом. На їхнє звучання насамперед вплинули панк-рок, горор панк, сайкобілі та, можливо, метал, зокрема гурти на кшталт The Offspring, Bad Religion, NoFx, Misfits, Nekromantix, Mad Sin, Pantera, Metallica, Slayer, але не обійшлося без натхнення і з інших жанрів, наприклад від  Depeche Mode чи Morrissey. На початку творчості хлопці концентрувалися на горор текстах і відповідному звучанні, але зараз "просто є бажання просувати якісну музику, ділитися своїми смаками", що чутно і на новому синглі.

Актуальний склад гурту:

  • Денис Кучеренко — вокал, бас, написання пісень
  • Олександр Зюзін-Зінченко — гітара, бек вокал, аранжування
  • Павло Гирявець — барабани 

Hellfire Sox у мережі:

https://hellfiresox.com/
https://www.facebook.com/hellfiresox
https://www.instagram.com/hellfiresox/
https://soundcloud.com/hellfiresox

На обкладинці фото Івана Устенка