Smezkh написав сентиментальний альбом

Не так давно ембієнт-проєкт Smezkh випустив свій альбом "Polissia". Той вийшов на нішевому лейблі mystictrax.

Над майбутньою частиною "Polissia" Віталій, автор проєкту, почав працювати ще весною 2021 року.

"Це був дуже плідний час для написання сентиментального ембієнту – зібрався солідний архів демозаписів. Але влітку ностальгія пройшла, і основний робочий настрій вивітрився. Кульмінацією того періоду став сингл "Сольпуга". Я завантажив його на свій бендкемп і полишив цей напрямок до майбутнього, повернувшись до нових пошуків", – згадує Віталій.

Настрій для продовження роботи над музикою повернувся до виконавця лише рік потому.

"Сентиментальний настрій повернувся, але його лейтмотивом вже були не спогади про дитинство і літні канікули, проведені з бабусею, а атмосфера тотальної невизначенності майбутнього та трагедія сьогодення. Я продовжив роботу над кількома демозаписами, написав декілька повністю нових треків. Це ще був не альбом, але група треків".

Результати своєї роботи Віталій надіслав куратору mystictraxВолодимиру Lostlojic. Разом вони надали альбому кінцевого вигляду.

Загалом на створення альбому, вже на другому його етапі, пішло 4 місяці. Найбільше часу забрала саме технічна складова роботи над ним.

"З мого боку це був цікавий натхненний процес, повне занурення в звук. Зі сторони ж це виглядало так, що я просто увесь час сиджу в навушниках за робочим ПК, витріщившись в монітор, і без зупинки тицяю мишкою в Ableton Live".

Основу альбому склали особисті переживання виконавця в контексті часу:

"Інтимна лірика про осмислення глобальної трагедії нашого народу, спроби пережити особисте сімейне лихо, данина етнічній та історичній Батьківщині. Такий собі побутовий панукраїнський ф'южн".

За словами Віталія, цією музикою він висловив те, що йому важко було б втілити в словах. Але на альбомі, окрім цього, присутні й імпульсивні твори, наприклад, "Posivna" та "Vader".

"Трек "Posivna" був написаний під впливом прочитаних новин про можливу зернову кризу і віддану працю українських хліборобів, яка завжди була важка, а тепер ще й небезпечна через заміновані поля і постійні обстріли. Навіть зараз перед очима кадри з камери коптера, де чолов'яга трактором перед стіною вогню виорює захисну смугу, щоб врятувати решту врожаю", – додає Віталій.

Другий названиий трек є присвятою батьку музиканта. В його назві також наявна алюзія до "зоряного батька", яку багато хто може впізнати.

Наразі музикант продовжує свої звукові пошуки та відпрацьовує нові технічні рішення.

"Написав кілька нових треків, але вони настільки відрізняються від звичного матеріалу, що, якщо справа дійде до видавництва, то, мабуть, це буде якесь інше альтер-еґо".

Також Віталій час від часу навідується до своїх старих записів з метою їхнього вдосконалення. Тому очікуємо, що дискографія Smezkh поступово розширюватиметься.

Smezkh – ембієнт-проєкт, за яким стоїть кременчуцький виконавець Віталій Литвинчук. Перший сингл цього проєкту "Solpuga" вийшов у 2021 році, а вже рік потому на лейблі mystictrax вийшов його LP "Polissia" (2022).

Smezkh в мережі:

https://www.instagram.com/smezkh/
https://www.facebook.com/smezkh

Фото обкладинки – надав виконавець