janpalach видали емоційний альбом

Минулої п’ятниці скрімо-гурт janpalach випустив повноформатний альбом "Celestials", на якому досягає нового для себе.

Над цим релізом музиканти трудилися довго – лише на його запис та постпродакшн пішло близько року.

"Після того ми дуже довго чекали на виготовлення вінілів, а у проміжку між цим прийняли рішення переписати весь вокал, оскільки хотілось, щоб деякі пісні зазвучали актуальніше для нас самих", – ділиться Денис, вокаліст гурту, із Неформатом.

За цей час музиканти наважилися на крок вперед в музичному, технічному, концептуальному та якісному сенсах. Їхньою метою було відійти від канонічного скрімо й надати майбутньому альбому більшого драматизму, більшої енергії.

"Celestials" ґрунтується на емоційних станах, ментальних набутих травмах і тому, як кожен може побороти все це або взагалі закрити в собі. Людина в цій концепції постає соціальною одиницею спотерігача, що переживає важкі емоції, не показуючи їх, і спостерігає за сценою життя з "гальорки" – далекого від подій місця. Але саме з цього місця відкривається досить чітка картина того, що відбуваюється на сцені. Звідти і назва релізу".

У своїй назві музиканти відсилають до театрального сленгу вікторіанської епохи – терміном "сelestials" описували окремих глядачів, яких ще називали "roof-scrapers".

"Це ті, хто ніби був ближче за всіх до "богів та янголів" (яких часто малювали на стелях) і сидів на найвищих глядацьких ярусах. Але суть полягає в тому, що вони самі насправді закриті від іншіх глядачів у прояві своїх емоцій. При цьому варто зазначити, що альбом ніяким чином не диктує і не нав’язує абсолютну правду. Він розказує історії перш за все. Це все театральна постанова, а в театральній постанові буває багато фарсу".

Всі композиції були написані саме для цього альбому, окрім однієї – "The Pit".

"Це композиція, яку ми написали дуже давно, та в нас банально не було можливості її записати. Потім, коли стала зрозумілою концепція релізу, ми все ж таки вирішили її включити до повноформатника".

Окрім цього, музиканти нещодавно повернулися із європейського благодійного туру, в який поїхали разом зі ще одним одеським гуртом Superflat. Разом вони підготували фотоінсталяцію, на якій закордонний слухач міг побачити реалії нинішньої України.

"Все пройшло за планом і навіть краще, ніж ми думали. По-перше, нам вдалося зібрати певну суму для наших друзів-музикантів, які зараз зі зброєю в руках боронять країну. Трохи грошей ми відправили волонтерам, а також у притулок для тварин, які постраждали через війну. По-друге, нам вдалося донести до європейського слухача головний меседж, а саме – "the war is much closer", що було назвою і гаслом всього туру. З першого і до останнього концерту до нас підходили люди, цікавилися актуальними новинами, багато про що питали, розглядали фотоінсталяцію", – згадує Артем, ударник колективу.

За словами виконавців, публіка була дуже різноманітною – там були і місцеві панки, і старі друзі janpalach, і українські біженці.

"Наші "postcards from hell" [ред. – мова про фотоінсталяцію] люди брали з собою, хоча було видно, що дехто був дуже шокований побаченим. Німецький журналіст, який брав у нас інтерв'ю, спочатку начебто не дуже довірливо до нас поставився, але, побачивши всі ті жахливі фото з війни, які часто блокуються в соцмережах та банально не завжди доходять туди, він трошки випав, і я побачив, що його руки стали сильно тремтіти. Після цього посил і напрямок його питань різко змінилися. І навіть його власні емоції були вже зовсім іншими", – додає Денис.

janpalach – одеський скрімо-гурт, на рахунку якого дебютний мініальбом "Sensation" (2016), записаний за участі вокаліста легендарних Amanda Woodward, спліт із німцями être? й французами Cyclamen, сингли та LP "Celestials" (2022).

janpalach в мережі:

https://janpalach.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/janpalachdiy
https://www.instagram.com/janpalachdiy/

Фото обкладинки – надали виконавці