Ptakh видав дев'ятихвилинний опус

Наприкінці минулого місяця виконавець електронної музики Ptakh випустив композицію "Vidbudova" про відновлення України, написану в сонатній формі.

"Я давно хотів зробити річ у класичній сонатній формі: з експозицією, розробкою, репризою, кодою, з головною та побічною темами і їх подальшим поліфонічним розвитком. Гадаю, мені це вдалось", – розповідає Антон Дегтярьов Неформату.

Над треком музикант працював близько тижня, що за його мірками означає довго. Вся робота над ним відбувалася на комп’ютері – єдиному інструменті, що Антон встиг взяти із собою, коли полишав дім.

"Хоч це, певно, і зарано, але мені подобається розмірковувати та уявляти Україну без росії та росіян. Без тих хаосу та шовіністичного бруду, який вони всюди за собою тягнуть, де б не були. Подобається уявляти відбудову конкретних пошкоджених будівель. Для мене це проста і незатійлива метафора на тих нових людей, яких ми відбудуємо в собі. І ця відбудова, метафорична, відбувається вже зараз."

Окрім роздумів, появі композиції посприяла творчість Стіва Райха, який в той час був головним натхненником Антона:

"В ній [ред. – в музиці Стіва Райха] є яскравий мелодизм, насичена драматургія; в ній чути сильний та унікальний композиторський голос автора; і, за сучасного свіжого звучання, вона втілена доволі класичними, академічними, засобами, які, як багато кому здавалось у ХХ сторіччі, себе вичерпали. Такий підхід мені дуже імпонує: залишати музику музикою, а не називати музикою перформенс чи мультимедійний проєкт."

"Vidbudova" також допомогла виконавцю вивільнити емоції, подібні до тих, що він переживав у роки Революції гідності, вийти з гнітючого стану, під час якого думати про музику було просто неможливо.

"Довелося визнати, що я не "військовий" і "духопідйомний" автор. В тому сенсі, що, якби мені цього навіть хотілось, навряд чи моя музика лунала б в українських окопах, укріплюючи бойовий дух українських воїнів. Ця війна вимагає від нас постійної включеності та готовності діяти, швидко приймати рішення, жертвувати собою. Тому не менш важливими є здатність та можливість переключитись. Щось подібне мені вдалося пережити з цією композицією та пов'язаними з нею думками. Дуже вірю, що таку ж роль вона зможе відіграти і для інших."

Ptakh – сольний проєкт експериментальної електронної музики, який заснував Антон Дегтярьов у 2014 році, в Києві. За час існування проєкту, музикант дав багато концертів, як в Україні, так і за кордоном. Дискографія нараховує один повноформатний альбом.

Ptakh у мережі:

https://www.facebook.com/ptakhmusic/
https://soundcloud.com/ptakhmusic

Фото обкладинки – Facebook виконавця