ВООЗ оновила рекомендації щодо гучної музики

Всесвітня організація охорони здоров'я ще у 2019 році запровадила глобальний стандарт на безпечні для слуху персональні аудіопристрої та системи. Зараз же, у 2022-му, ВООЗ випустила новий міжнародний стандарт безпечного прослуховування у громадських місцях та на публічних заходах.

За даними організації, понад 1 мільярд людей у ​​віці від 12 до 35 років ризикують втратити слух через тривалу та надмірну взаємодію з гучною музикою та гучними звуками.  

"Ризик посилюється, оскільки більшість аудіопристроїв, місць і заходів не надають безпечних варіантів прослуховування та сприяють ризику втрати слуху. Новий стандарт ВООЗ має на меті краще захистити молодих людей, коли вони насолоджуються своїм дозвіллям", – йдеться на офіційній сторінці ВООЗ.

Глобальний стандарт безпечного прослуховування у громадських місцях та на публічних заходах містить рекомендації, які мають зберегти слух і водночас забезпечити високоякісний звук та приємне прослуховування:

  • максимальний середній рівень звуку - 100 децибелів
  • моніторинг і запис рівня звуку в реальному часі має здійснювати кваліфікований персонал за допомогою відкаліброваного обладнання
  • оптимізація акустики приміщення та звукових систем для забезпечення приємної якості звуку та безпечного прослуховування
  • аудиторії слід надавати засоби індивідуального захисту слуху та інструкції до них
  • доступ до тихих зон для людей, що хочуть відпочити від гучного звуку
  • забезпечення навчання та інформації для персоналу.

Новий стандарт був розроблений в рамках ініціативи ВООЗ Make Listening Safe, яка спрямована на покращення практики аудіювання, особливо серед молоді, спираючись на останні дані та консультації з рядом зацікавлених сторін, включаючи експертів ВООЗ, уряду, промисловості, споживачів та громадянського суспільства.

В організації наголошують, що тривала або багаторазова взаємодія з гучним звуком може призвести до постійного пошкодження слуху, що призведе до необоротної втрати слуху. Тому молоді радять дбати про свій слух і самостійно:

  • знижувати гучність на персональних аудіопристроях
  • використовувати навушники/гарнітуру з шумопоглинанням
  • носити беруші в шумних місцях
  • проходити регулярні огляди слуху
  • відстоювати новий глобальний стандарт

ВООЗ заохочує уряди розробити та забезпечити дотримання законодавства щодо безпечного прослуховування, а приватний сектор — враховувати нові рекомендації у своїх продуктах та на своїх заходах. 

До слова, у 2019 році ВООЗ запустила глобальний стандарт на безпечні для слуху персональні аудіопристрої та системи. Цей стандарт наразі впроваджується в деякі широко розповсюджені продукти, наприклад, ви можете встановити автоматичне обмеження безпечного рівня звуку в налаштуваннях своїх смартфонів.