У Києві відкрився музей електрогітар

У липні на ВДНГ у Києві з’явилася ще одна цікава локація - музей електрогітар та концертний зал Universum Hall (павільйон №6).

Ідею відкрити музей не була миттєвою

"Спочатку була цікавість, краще сказати, навіть пристрасть до гітар. Потім поступово почала формуватися колекція, спочатку не цілеспрямовано, майже випадково, але надалі процес став більш свідомим, пошук елементів колекції ставав все більш виваженим. На це пішло чимало часу. Проте відтоді, як з'явилася ідея експонувати колекцію у форматі музею, що працює на постійній основі, а з цього моменту минуло не так багато часу, процес розширення колекції отримав нову мотивацію і значно пришвидшився. Дуже багато цінних і рідкісних експонатів була знайдені та придбані вже у той час, коли музей готувався до свого відкриття", - розповів у коментарі нашому виданню екскурсовод, гітарист та експерт виставки Микола Ульянов.

Це перший в Україні музей електрогітар, де представлені унікальні експонати з різних куточків планети. Всього тут зібрано 300 гітар, виготовлених від 50-х років та до сьогодення.

"Одним з найбільш цінних експонатів у колекції є гітара "Одеса", що була створена в далекому 1957 році на одеській фабриці музичних інструментів. За нашою інформацією, таких гітар було зроблено тоді менше десяти і, цілком ймовірно, що наш екземпляр є єдиним, який досі зберігся, тим більше у такому чудовому стані. Це вишукана семиструнна гітара, зроблена з непересічною ретельністю та надзвичайною якістю. Схоже, інструмент був надто дорогим, аби бути серійним, і він назавжди залишився найвищим досягненням в історії одеської фабрики.

Не менш цінною є гітара Musima Record. Ця гітара є досконалим зразком традицій німецького лютьєрства. Історія появи цього інструменту з легендарного міста Маркнойкірхен тісно пов'язана з іменами славетних гітарних майстрів - Венцеля та Роджера Россмейлів, людей, чий спадок справив значний вплив на всю світову історію гітаробудування.

Рідкісною і цінною є гітара Футурама. Футурама - це ексклюзивна експортна назва чехословацької гітари "Резонет Граціозо", що вперше з'явилася у 1955 році, тобто лише за один рік після появи у США легендарної моделі "Фендер Стратокастер". Під назвою "Футурама" ці гітари завозилися до Сполученого королівства, де наприкінці 50-х та на початку 60-х років були найпопулярнішою електрогітарою в країні. Ми дуже хотіли мати цей легендарний вінтажний інструмент, проте в Україні його було годі й шукати. Тож довелося шукати його по всій Європі і зрештою в Чехії ми знайшли його. Це було в час жорсткого локдауну у зв'язку з епідеміологічною ситуацією, тож доставка в Україну цієї гітари перетворилася на справжній блокбастер. Але про це якимось іншим разом", - додає Микола

Відвідувачам обіцяють не лише можливість подивитися на рідкісні експонати, але й почути їх та пограти на деяких. 

"Ми сподіваємося, що відвідини музею для наших гостей будуть справжнім джерелом натхнення. І саме тому ми передбачаємо чимало інтерактивности в нашому музеї. Люди можуть як почути вінтажні звуки легендарних інструментів, так і пограти самостійно на багатьох з них. Окрім того, музей живе і житиме бурхливим життям. Ми плануємо проводити майстер-класи, тематичні лекції, концерти, максимально залучати всіх охочих до участи у тому що ми створюємо. Ми прагнемо створювати незвичайний музичний простір разом", - розповідає екскурсовод. 

Музей діятиме на постійній основі. Графік роботи: вівторок-неділя 10:00-19:00. Вартість квитка - 200 гривень для дорослих та 100 гривень для дітей до 14 років (для малечі до 5 років вхід безкоштовний).

Universum Hall у мережі:

https://www.facebook.com/universumhallua/
https://www.instagram.com/universumhall.ua