Мінкульт хоче дозволити концерти без масок, але з тестами на Covid-19

Вчора, 26 травня, на черговому засіданні Кабмін прийняв протокольне рішення щодо внесення змін до правил проведення масових заходів, а саме йдеться про можливе їхнє пом'якшення. 

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці анонсував кілька пом'якшень карантинних обмежень, що стосуватимуться проведення концертів та інших масових, культурних заходів, дозволу працювати "різним типам засобів розміщення", наприклад, нічним клубам, та скасування часових обмежень для закладів громадського харчування. Важливою умовою є, однак, те, що ці або окремі з цих пунктів діятимуть за умови негативного тесту на COVID-19 або ж за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 у відвідувачів, організаторів тощо. 

Цю інформацію підтверджують ще кілька джерел. Так Максим Шульженко, засновник СКІУ, керівний партнер "Стерео Плаза", наводить більше деталей можливих пом'якшень:

"Заклади культури, кінотеатри та масові заходи:

  • Можливість проведення масових заходів без дотримання норм соціальної дистанції та без необхідності носити захисні маски за умови надання всіма учасниками та співробітниками заходу негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більше як за 72 години до проведення заходу, або документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.
  • За умови існуючих протиепідемічних обмежень збільшити норму заповнення залів з існуючих 50% до двох третин наявних місць. При цьому розміщення глядачів має відбуватись із заповненням двох рядів глядачами і одним порожнім рядом (поясне розміщення).

Розважальні заклади та нічні клуби:

  • Дозволити відкрити розважальні заклади та нічні клуби для відвідувачів за умови надання всіма учасниками та співробітниками закладів негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більше як за 72 години до проведення заходу, або документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях."

Офіційна сторінка Всеукраїнської Асоціації Музичних Подій наводить аналогічні дані і зокрема пише, що для заходів на відкритому повітрі діятиме розрахунок одна людина на 4 квадратні метри площі території. 

Варто наголосити, що перебування населеного пункту у жовтій чи червоній зоні буде мати значення щодо застосування тих чи інших норм. 

Але Олександр Ткаченко наголошує, що зміни ще потребують доопрацювання та офіційного затвердження:

"Наразі вже сформовані детальні пропозиції предметних змін до постанови. Ми у процесі їх погодження та у діалозі з Міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком. Найближчим часом розраховуємо на їхній розгляд. Про що додатково інформуватимемо". 

ДОПОВНЕНО 14.06. Відповідні зміни погодили в постанові Кабміну.

 

Варто додати, що окремі європейські експерименти з подібним підходом до проведення масових заходів показують доволі втішні результати. Як пише BBC, 27 березня в Барселоні провели великий рок-концерт на 5 тисяч осіб. Згідно з умовами експерименту, відвідувачі мали негативний тест на Ковід, носили маски увесь час, але дистанції не дотримувалися. Через 2 тижні після концерту результати повторного тесту виявили серед усіх відвідувачів лише 6 хворих, до того ж у статті йдеться про те, що четверо захворіли не на самому заході. 

Подібні експерименти провели в Британії, але там відвідувачі масових заходів були навіть без масок. Остаточні результати ще опрацьовуються, але поки з 58 тисяч відвідувачів хворими виявилися лише 15 людей.

На обкладинці - фото ELEVATE з Pexels