Українська музична профспілка протестуватиме через рішення уряду

Деякі українські музиканти та організатори вирішили протестувати через часткову заборону концертів в Україні та відсутність бажаної підтримки держави для представників концертної галузі за чинних умов. 

Що цьому передувало? 

26 серпня на засіданні Кабінет Міністрів прийняв рішення до 31 жовтня заборонити проведення концертів навіть у тих регіонах, які знаходяться в зеленій зоні, але з одним винятком: концерти таки дозволили проводити закладам культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності. На практиці це означає, що концерти мають право проводити юридичні особи, які мають КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) з групи 90, а саме – 90.01, 90.02, 90.03, 90.04, при чому один з цих КВЕДів має бути основним не менш ніж один рік з моменту прийняття змін в постановленні. Водночас ця ж постанова повністю забороняє діяльність дискотек, роботу розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо).

Детальніше про те, як діє заборона, читайте у роз'ясненні організації Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій.

Наслідки

Рішення уряду викликало обурення частини організаторів концертів, адже ряд запланованих заходів опинився під загрозою.Тому створена нещодавно Українська Музична Профспілка готує ряд заходів протесту. 

"Сьогодні минає 165 день з того моменту, як українська музична індустрія зазнає збитків і стрімко вмирає. Дотримуючись норм безпеки, ми та наші колеги весь цей час із великими труднощами, але все ж були спроможні залишатися на плаву. Ми довго мовчки терпіли, поважаючи думку й позицію влади. Але з останнім указом про часткову заборону на організацію концертів ми не можемо миритися. Це рішення остаточно зламає музичну індустрію в Україні. [...]

Зараз ви дозволяєте роботу громадського транспорту, роботу кінотеатрів, кафе, ресторанів, спортивних комплексів. Разом із тим без жодних чітких обґрунтувань і виразної кореляції посилення карантинних заходів цілій низці суб'єктів підприємницької діяльності заборонено проводити концерти! Яким чином це вплине на зменшення зростання захворюваності? Це абсолютне порушення конституційних прав підприємців та дискримінація! Чому, щоб отримати компенсацію за простій діяльності, підприємець повинен брати участь в конкурсі? Це також порушення прав і дискримінація! Ми більше не хочемо і не можемо визнавати за вами право на настільки вибіркову логіку", - йдеться у заяві профспілки. 

Донести свою точку зору до влади Українська Музична Профспілка планує онлайн і офлайн методом. Так, на 3 вересня запланована акція протесту у Києві, що має розпочатися об 11.00 перед Кабміном (Михайла Грушевського 12/2). Організатори розраховують на кілька сотень учасників, серед яких будуть музиканти та інші працівники музичної індустрії. 

Основні претензії протестувальників полягають у тому, що карантинні обмеження на практиці виявилися вибірковими. Це:

  • дискримінація концертних організаторів за ознакою основного КВЕД'а під приводом боротьби з COVID-19;
  • дискримінаційний підхід при виплаті компенсації за вимушений простій лише суб’єктам за основним КВЕД’ом;
  • відсутність чіткого плану дій виходу з кризи та відповідної робочої групи. 

Проявити активність можна буде і в онлайні, долучившись в Інстаграмі до флешмоб-акції #наснечують. Для цього зранку 3 вересня всі охочі виконавці мають опублікувати у себе коротке відео (з відповідним хештегом), де вони стоять нерухомо і мовчать, а на фоні грає мінус їхнього впізнаваного треку.

До слова, Міністерство культури та інформаційної політики України раніше відреагувало на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці на обурення представників концертної галузі, чим викликало ще більше невдоволення багатьох представників індустрії: 

"Міністерство культури та інформаційної політики України розуміє і поділяє стурбованість представників туристичної та концертної сфери! Однак, наголошуємо, що обмежувальні заходи спрямовані, у першу чергу, на захист населення від #COVID19, в тому числі й споживачів туристичних та концертних послуг. Підкреслюємо, що концертна діяльність дозволена суб’єктам господарювання, для яких це є основним видом діяльності протягом останнього року. [...] Розуміємо, що жорсткі обмежувальні заходи можуть негативно вплинути на туризм та концертну діяльність, тож разом з Кабінет Міністрів України та усіма учасниками ринку працюємо над максимально безпечним та збалансованим рішенням нашої спільної проблеми".

Підлило масла у вогонь і рішення Конституційного суду від 28 серпня, згідно з яким обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина може встановлюватися виключно законом, але не постановами КМУ. Хоча через певні юридичні особливості практичних наслідків для концертної індустрії це рішення не має.  

Хто ще проти?

До слова, це не єдина акція протесту, запланована через встановлені обмеження.

Так, іще сьогодні, 1 вересня, о 16:00 на тій же локації під Кабміном представники розважальних закладів та ресторанного бізнесу проведуть мирну акцію через повну заборону їхньої діяльності. 

"Заходи обмеження конкретно проти галузі культурної сфери України призведуть не тільки до безробіття, а й до занепаду індустрії в цілому. Кожен майданчик, заклад, скасований захід - це тисячі робочих місць і безліч суміжних професій, які залишилися без засобів для існування й утримання власних сімей", - йдеться у заяві організаторів, серед яких представники столичних клубів та організацій, зокрема Closer, Hangover, Keller Bar, Otel', River PORT, Saxon Club, SkyBar та інші. 

На 3 вересня анонсований також мітинг через заборону фестивалю Zaxidfest, який планують протестувати його відвідувачі. 

"Ми вважаємо, що правила повинні бути для всіх одинакові в епідеміологічній ситуації, яка склалась в Україні.
Зараз ми можемо спостерігати, наскільки система не працює справедливо до всіх масових подій, а в містах продовжують проводити масові заходи не зважаючи на карантинні обмеження. Зокрема це стосується подій у Києві, Одесі, Львові – ми не розуміємо, чому єдиний оупен-ейр фестиваль України, який має відбутись на відкритій території з дотриманням усіх карантинних вимог – забороняють! Зважаючи на те, що Городоцький район було незаконно внесено до оранжевої карантинної зони, ми вимагаємо справедливості та порозуміння!", - йдеться у заяві організаторів мітингу. 

Нагадаємо, Zaxidfest мав відбутися 4-6 вересня у селі Родатичі, але 25 серпня, Городоцька РДА заборонила проведення фестивалю. Пояснювалося це, перш за все, тим, що район знаходився в помаранчевій зоні (діє обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей). Відповідно, організатори скасували фестиваль. Утім, всього за кілька днів уряд повернув Городоцький район у жовту зону, де нема обмежень за кількістю відвідувачів масових заходів. 

Українська Музична Профспілка у мережі: 

https://www.facebook.com/musprofspilka/
https://www.instagram.com/musprofspilka/