Юрій Бондарчук випустив новий альбом

Юрій Бондарчук, учасник нині недіючого гурту oh, deer! та проекту Резидент,  представив новий альбом "Екзиль".

"Героїня дебютного роману Маріші Пессл пояснює ведення щоденника словами свого батька: "Усе, що ти хочеш сказати, супроводжуй детальним коментарем і по можливості — наочними ілюстраціями. На задньому ряду завжди знайдеться блазень, який підніме свою товсту, в'ялу, мов ласт тюленя, руку і почне обурюватися: "Все зовсім не так, ви усе неправильно розповідаєте".

На новому альбомі Юрія Бондарчука "Екзиль" Маріша Пессл згадується вже у першій пісні. Як і в попередніх роботах музиканта, тут теж багато посилань на літературу — Тарас Шевченко, Наталка Білоцерківець, Джоан Дідіон та інші. Окремо варто виділити посилання на власні тексти, що створюють особливий мікрокосм виконавця. Якщо у пісні "Ніхто" (дебютний EP "Вдень і вночі", 2018) герой тільки задумується про імміграцію як порятунок від "ідіота Ляшка, нацистів у масках та жартів про Винника", то в "Екзилі" він, власне, ділиться першими враженнями свого "вигнання".

Також на новому релізі чи не вперше у творчості Бондарчука з'являються відсилання до фільмів та сучасного мистецтва. Подібно художникам "Відкритої групи", які дали можливість усім бажаючим взяти участь у Венеційській бієнале, автор поміщає в один контекст "Одісею" Гомера та цитату про мрії із фільму "Поганий Санта", американських художників Рушея та Раушенберга з їх українськими (житомирськими!) колегами Крабом та Камишним.

Рідний Житомир продовжує займати важливе місце у творчості Бондарчука, тільки тепер автор дивиться на нього інакше. Раніше місто ніби виштовхувало героя із себе ("Це свобода, якої не має Житомир, і яку я втрачаю тут щохвилини" — oh, deer! "теорія айсберга" або "Синоптики кажуть, стихія місто накриє, й ніхто не зуміє найближчим часом втекти із Житомира" — Резидент "Сніг" або "За спиною лишився Житомир, і якби я у ньому лишився, то напевно, що я би там спився і, ймовірно, у ньому й помер" — Юрій Бондарчук "Коліщатко"), тепер же воно манить його назад ("Коли світ нарешті спіймає мене, я попрошу тоді у Бога, хай мене поверне назад у Житомир" — іронічно висміює мемічний газетний заголовок автор у заключній пісні "Над прірвою у Житомирі").

У фільмі "Почати знову" тлом для запису музичного альбому для героїв став Нью-Йорк. Позбавлений можливості працювати у студійних умовах, Бондарчук також записав свої партії прямо на вулиці. Шум міста іноді то тут, то там виринає у піснях, створюючи відповідну атмосферу. Сам виконавець називає реліз "позажанровим". "Екзилю" й справді важко приписати якийсь окремий жанр, втім, йому сміливо можна проставляти теги lo-fi, spoken word і навіть hip-hop", - такий опис релізу знаходимо на сторінці його автора. 

Саунд продюсером проекту залишився Сергій Воронов, учасник гурту Зэ Джозерс, а обкладинку для цього альбому, як і для попередніх релізів автора, створила художниця Іра Лисенко. Окрім Юри Бондарчука у записі також взяли участь Маріша Вольних, Сергій Гусак, Аркадій Зимбицький, Павло Нечитайло та Яна Шпачинська. 

Треклист:

1. Екзиль
2. Нічне кіно
3. Олдбой
4. Одісея
5. Котобей
6. Мрія
7. Рік магічного мислення
8. Над прірвою у Житомирі

Альбом доступний на усіх популярних стрімінгових сервісах

Нагадаємо, дебютний міні-альбом "Вдень і вночі" музикант випустив у червні 2018-го, а восени того ж року вийшов його другий міні-альбом "Чорне дзеркало".

Почитати рецензію на Юрій Бондарчук — Чорне дзеркало (2018) можна за цим посиланням

Юрій Бондарчук у соцмережах:

https://www.facebook.com/uriy.bondarchuk
https://soundcloud.com/yuriibondarchuk