Премія APPS Music & Sziget Awards оголосила лонглист

Премія APPS Music & Sziget: Awards оголосила новий сезон і своїх фаворитів. Суттєво змінивши правила і заручившись підтримкою відомих музичних експертів на самому старті відбору, премія сформувала лонг-ліст 14 найактуальніших артистів на початок 2019-го.

Ними стали ADAM, Braii, Cape Cod, DZ’OB, INDT, Fontaliza, [О], OY Sound System, Sasha Boole, The Unsleeping, YEYO, YUKO і Wavy Dem. Один із них уже у травні отримає слот на сцені Europe Stage п’ятого найбільшого фестивалю у світі – Sziget, що відбудеться 7-13 серпня у Будапешті.

Мета APPS Music & Sziget: Awards цього року – нагородити найактуальнішого артиста з якісним лайвом, оминаючи обмеження у жанрі, віці і ступені визнання в Україні чи за кордоном, оголосивши власні критерії "актуальності":

• Меседж: свіжість, сміливість, злободенність, органічність.
Музика і творчі прийоми: втілення прогресивних тенденцій, або експериментальність, вдале комбінування стилів у пошуках нового, свіжий погляд.
• Динамічність, помітна активність, крок вперед: релізи, сольні шоу і тури, участь у знакових медійних проектах, колаборації.
• Виразне обличчя, самобутність і оригінальність вцілому; перспективність у цьому образі.
• Ефектне заповнення незайнятої ніші, або відчутний прорив.

У першому етапі музичні експерти премії склали особистий ТОП-5 найактуальніших українських артистів, поєднавши критерії премії та власне розуміння "актуальності". Лонг-ліст було сформовано з 14 гуртів, які відповідали критеріям, отримали найбільше рекомендацій і прийняли запрошення взяти участь у боротьбі за премію.

"Ми вирішили почати з відбору у форматі, який нагадує community booking у практиці формування фестивальних лайн-апів. Це вибір за рекомендаціями, де кожен експерт перебуває у самому вирі подій і створює їх, має справу з лайвами, працює в різних площинах музичної журналістики та поділяє нашу місію просуванням української музики в Україні та за кордоном.

При цьому, маючи експертну основу, ми як і раніше хочемо почути публіку, інтерес, реакція й активність якої є стимулом для музикантів, рушієм розвитку і відчуттям попиту на власну творчість, що часто є вирішальним у долі артиста. Тому ми просимо кожного меломана, якого досягне ця новина, не залишатися тільки спостерігачем, а ставати учасником: знаходити найактуальніше для себе і заявляти про свій вибір", - розповідає Ольга Єрмак, співорганізатор APPS Music & Sziget: Awards, промоутер Sziget Festival в Україні.

Наступним кроком премії стане зйомка 14 студійних лайвів на одні із найефектніших треків кожного номінанта. Саме ці відео побачать меломани, смак і відчуття актуальності яких і визначать переможця у двоетапному голосуванні.

Премія APPS Music & Sziget: Awards виникла в колаборації одного з найвідоміших фестивалів світу – Sziget – і премії, яка вже досліджувала стан української незалежної сцени – APPS Music. Її метою стало зібрати свіжий врожай української інді-музики початку 2018-го у напрямках електроніка і рок, та обрати найсоковитіший фрукт, гідний виступу в лайн-апі Sziget.

Змагання за грошові винагороди призового фонду в 35 000 гривень і виступ на Sziget Festival 2018 відбулося серед як уже сформованих артистів, так і тих, хто тільки починає. Голосуванням меломанів та журі у складі авторитетних промоутерів, продюсерів і журналістів переможцем у номінації “Young” став гурт YUKO, а в номінації “Europe” – гурт Kadnay, який 11 серпня 2018 року виступив на Sziget.

Детально про премію, її правила та етапи, експертів і номінантів, а також про Sziget Festival 2019 можна дізнатися на сайті - http://sziget.apps-m.com/