В Україні стали чинними квоти на радіо

8 листопада у дію вступив оновлений Закон України "Про телебачення і радіомовлення", який визначає квоти на українську музику для радіо і телемовлення. Відтепер у фірі частка україномовних пісень має становити не менше 25%. Але з часом ця норма зростатиме. Через рік вона підніметься до 30%, а через два роки - до 35%. 

Член Нацради  України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський 8 листопада під час круглого столу, присвяченого впровадженню закону щодо частки трансляції україномовних пісень на радіо, запевнив громадськість й усіх присутніх у тому, що регуляторний орган забезпечить виконання всіх норм цього закону.  Вже упродовж тижня Національна рада матиме перші результати виконання мовних квот. 

Ставлення до Закону, втім, неоднозначне. Так, ще 29 березня 55 українських виконавців та музичних гуртів виступили із заявою проти запровадження таких квот, назвавши це "популістським кроком". Головно, музиканти переживають, що неякісну російську музику замінить неякісна україномовна. Водночас чимало є музикантів, які закон радо вітають і вважають його хорошим мотиватором для українських гуртів та теле- і радіоредакторів. 

У разі ухилення від дотримання квоти мовнику загрожує штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.