ProtoU — Anomalies (2019)

Цінителям звукових ландшафтів два слова Cryo Chamber говорять багато про що. Цей лейбл є однією з трьох найвідоміших dark ambient і drone музичних формацій, що випускає артистів таких жанрів з усього світу. Якби в такій музиці було поняття масовості, то це видання було б одним з найпопсовіших.

У випадку з такими напрямками подібна репутація серед слухачів говорить ще і про авторитет. До Cryo Chamber прислуховуються, за його артистами стежать. У фанатів відчуженого саунду є свої улюбленці. В їх число вже кілька років входять українці. Серед них уже четвертий рік на орегонському лейблі видається Саша Пузан, більш відома як protoU — одна з найцікавіших виконавиць drone і dark ambient із наших з вами широт.

За час своєї сольної та не дуже творчості вона випускала альбоми, присвячені архітектурі, покинутим космічним станціям, творам Говарда Ф. Лавкрафта та східним езотеричним практикам.

Почитати рецензію на ProtoU — Echoes of the Future (2018) можна тут. 

Кожен її реліз — це окреме дослідження. Кожен її LP — концептуальна праця. Останній свій альбом "Anomalies" protoU присвятила виходу за з'ясовні межі реальності. У ньому менше фактурного, ландшафтного, чітких форм. Цього разу Саша відійшла від того, що можна відчувати. У музичному полотні з 7 треків все розписано поетапно.

У першому "Escape" ви рятуєтеся від себе, від тіла, від тягаря. І далі — понеслося — "Transparent Clusters", "Electric Grounds", "Lucid Sequences", "Chamber of Visions", "Ghost in You (part I)" і, нарешті, "Pellucid Waters". Виходить такий собі перехід енергетичних станів. Нічого відчутного, тільки ефір. Можливо, виконавиця описала перетворення на примару.

 

До речі, судячи з того, що "Привид в тобі" вийшов тільки як перша частина і, явно, на останньому треку оповідання не закінчується, швидше за все, буде продовження "Anomalies". Для того, хто любить занурюватися максимально — буде саме те. Повернення гарантоване, тільки невідомо з якими змінами. У тунелі, через який везе цей потяг, можуть статися безповоротні метаморфози. Може, з вами, а, може, зі світом навколо. Хто знає…

Альбом допомагав випускати Саймон Хіт, шведський композитор, відомий своїми проєктами Za Frûmi, Abnocto та Atrium Carceri. Зараз він живе у США і за сумісництвом є власником Cryo Chamber.  Це він робив мастеринг альбому protoU і обкладинку до нього. Загалом, максимальна інтернаціональна співпраця двох брил з різних півкуль.

Самі музиканти рекомендують цю роботу любителям темного дроуну і безтілесних подорожей. Ліг, вийшов з себе, подивився збоку на тіло. Кивнув, політав над містом або лісом і повернувся. Можна ще на бал сходити в нехорошу квартиру №50. Але це необов'язково.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

ProtoU у соцмережах:

https://cryochamber.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/protoudrone/
https://soundcloud.com/protou
https://twitter.com/protou_drone

Neformat.com.ua ©

1. The Escape
2. Transparent Clusters
3. Electric Grounds
4. Lucid Sequences
5. Chamber of Visions
6. Ghost in You (part I)
7. Pellucid Waters (feat. Hilyard)

12.11.2019
12 листопада 2019