Mauser - Mauser (2020)

Рахуємо плюси та мінуси дебютного альбому львів’ян Mauser.

Дебютний альбом львів’ян Mauser вийшов 3 серпня. На нього чекали. Промо відео з Fatsound Studio, що вийшли наприкінці травня, хоч і не зібрали тисячі переглядів, проте серед реакцій тих, хто подивився і залишив коментар на youtube та серед фоловерів Mаuser в інстаграмі переважали "охуенно" та реакція "вогник". Пісня "Angry cops/Злі Копи" (перейменована на альбомі на "Anger, Fear, Hatred, Pain") була випущена у якості промо, до того ж саме тоді, коли деякі музичні ЗМІ вишукували музикантів з позицією, але, мабуть, не роздивились. Що ж роздивились ті, кому сподобалось?

Неформат уже розповідав про лідера гурту Mauser Stan Ibrahim у циклі "Історія одного арту", в якому знайомить читачів з художниками та дизайнерами, які допомагають з візуальною складовою вашим улюбленим гуртам і роблять такі афіші, щоб ви прийшли на івент. Для тих, хто не читав, Stan - автор обкладинок для релізів від The Dops, Stinx, ПхШх та інших, а також малював афіші для Kharkiv Hardcore Fest. Тобто людина, яка розуміє панк-рок і, як мінімум, має гарний смак. Це перший плюс.

Також кінець літа настільки дивного року явно потребував позитивного заряду. І альбом одразу ж перезаряджає, бо відкриває його PMA гімн (Positive mental attitude - мислення, яке пропагували Bad Brains і згодом багато хардкор-гуртів після них)  "Твій день", з сингалонгом про "твій шлях", "твій день" та "тримати контроль". Я — людина проста, такі речі зі мною резонують.

Упродовж всього альбому Mauser яскраво демонструють свої інфлуенси: від Bad Brains до Cro-Mags, Underdog та Leeway, згадуються й новіші Turnstile та Higher Power (на альбомі "Soul Structure", до дефтонщини), дійшло навіть до Nirvana та Димної Суміші (а, може, це я дивний, бо в мене побічні асоціації з зовсім інакшою "В Країні Ілюзій" сталися, коли заграла "Wanna Know" - не можу бути певен). І це досить амбіційні інфлуенси та вдале їхнє втілення. +++

Вокал Стена звучить і справді як інструмент і доповнює малюнок пісні не менше, ніж ритм-секція чи гітари. Тому лірика на папері не завжди може виглядати як красивий вірш — не в цьому її задача, але гурт все одно виклав тексти на bandcamp і навіть з перекладом англійською, щоб усі, кого цікавить, про що там співається, могли це побачити. За що їм теж плюс.

Альбом тривалістю 25 хвилин закриває меланхолійна "Rain City", яка створює відчуття завершеності, світлий сум та бажання прогнати альбом ще раз. +++++

Які ж в альбому недоліки? На жаль, наскільки б мені не сподобався цей реліз (а він, явно, в топі українських релізів цього року для мене), гурт — сам собі ворог за кількома пунктами.

По перше, станом на вечір 4 серпня на стримінгових сервісах можна було знайти альбом яких завгодно Mauser, окрім львівських, і гурт дає посилання лише на bandcamp. А всі уже радіють Spotify, тож ексклюзивність на bandcamp — не найкращий вибір для широкого розповсюдження музики.

По друге, при всій повазі до Tim Hindmost та Hypodermic Records, які відповідали за зведення і мастеринг, їхнє прохолодне, трохи глухе звучання, хоч і стало фірмовим завдяки одеській сцені, як на мене, не повністю розкриває потенціал Mauser. І хоч цей звук рідний, мені б дуже хотілося почути Mauser на повну силу на наступному релізі, щоб зрозуміти саме їхнє звучання на 100%.

Підсумовуючи, Mauser дуже солідно дебютували. Я певен, що цей альбом зі мною надовго, і це той гурт, який має розривати наживо, але їхній композиторський талант очевидний і на записі. Гурт заслуговує на позитивні відгуки зараз, однак сподіваюсь, що у майбутньому буде тільки яскравіше.

Зацінимо, що буде далі. PMA-енергія отримана від цього альбому допоможе з очікуванням. Побачимо, чи Mauser скоро вистрілить знову.

Mauser у соцмережах:

1. Your Day