Bojevilla — Яскраво Чорний Ящик (2019)

У кінці 2016 року гурт ДОНОР еволюціонував у Bojevilla, і тоді почалась нова ера цього колективу — з новим звуком, новим матеріалом та новими висотами перед собою. Починаючи з синглу "Любов" хлопці одразу ж гучно заявили про себе, зробивши невеличку затравку перед виходом дебютного ЕР. Отримавши певну дозу позитивних відгуків завдяки зухвалому матеріалу, почався процес підкорення великих сцен.

Дебютний ЕР "Блуд" дуже яскраво виділяється на фоні колег по цеху, нехай і без порівнянь з легендарними ТОЛ не обійтись. Так, дещо схожа музика, тут також можна зустріти українську мову і лірика наштовхує на асоціації з ветеранами вітчизняної сцени, але якщо відкинути всі жарти, то Bojevilla вже давно зарекомендували себе як дорослий і самостійний колектив.

Рецензія на Bojevilla — Блуд [EP] (2017) від Єгора Фелюста

У зв'язку з цим очікування від повноформатника були дещо завищені — прийшла пора брати нову планку. Хлопці все частіше їздять на літні фестивалі й це не може не радувати, а презентація альбому в Бінго тільки підтверджує розмах амбіцій столичного гурту.

Але ці амбіції одразу ж розбиваються через хронометраж запису — так, альбом триває 33 хвилини, але з 10 треків на ньому усього 6 вдається назвати піснями. Все інше можна сприймати як інтро/інтерлюдії, нехай вони і наповнені музичною складовою і навіть змістовим навантаженням. У залишку маємо шість композицій у діапазоні від 3 до 6 хвилин і, що варто відзначити, жодного разу за час прослуховування альбому не виникає відчуття, що треки затягнуті і їх варто було б завершити хвилиною раніше чи навіть більше. Ставимо лайк за різноманіття та продумані композиції.

Утім, воно і на краще, коли менше і по ділу — майже кожен із шести треків по-своєму запам'ятовується, нехай і не вражає від і до. То там чогось не вистачає, то тут сонграйтинг трохи просів у другій половині, але не можна сказати що є прямо відверті філлери, від прослуховування яких хочеться натиснути клавішу "delete" і удати, що цієї пісні ніколи не було в списку. Кілька рядків із "Сонце"в'їдаються у пам’ять, в "Ремінь безпеки" прокачуєшся від рифів, а "Аутофобія" хочеться підспівувати та підспівувати разом з музикантами не тільки вдома, але і на майбутніх виступах. Ну а концертний хіт "Шукай важкі шляхи" не потребує ніякої похвали — нехай і трохи наївний та по-юнацьки агресивний, але він робить свою справу.

Окремо хочеться відзначити вокал як на релізі, так і в гурті в цілому — можна сміливо класти його як візитівку Bojevilla. Надривний екстремальний змінюється вкрай емоційним чистим, а найголовніше лірика — вона дуже хороша і дуже підходить під і без того цікавий інструментал. До речі, звук на рівні завдяки REVET Sound, тут навіть і сумніватися нічого.

Що в результаті? На жаль, "Яскраво чорний ящик" не вдається сприймати як повноцінний LP, а скоріше як ще один міні-альбом. Додати б сюди ще 2-3 пісні, дотягнути до 40 хвилин матеріалу і, можливо, навіть прибрати щось з хвилинних перебивок і було б просто чудово. Однак, залишається надія, що наступна платівка буде вже більш серйозним кроком Bojevilla на шляху до ще більшої сцени. А поки що вивчаємо лірику та готуємося підспівувати нові хіти до презентації в кінці листопада.

Bojevilla у соцмережах:

1. [хруст]
2. Сонце