SPOKUSY: Живемо в моменті

Уже завтра, 25 травня, у клубі Mezzanine відбудеться великий концерт столичного постпанк гурту SPOKUSY та їхніх друзів. Про створення колективу, побажання до музичної індустрії та майбутній альбом говоримо в цьому інтерв’ю.

 

SPOKUSY
Київський гурт, що створює музику в стилі ньювейв/постпанк, експериментує з ретро-синтетичним звучанням, саксофоном та терменвоксом

Гурт заснували Ігор Черепанов (Aghiazma, Теплий Ламповий) та Алекс Даріен (Layuchi Kvity) у 2022 році. Дебютний кліп зібрав понад 130 тисяч переглядів, а сумарно кліпи гурту переглянули вже понад 400 тисяч разів. Загалом же на рахунку колективу на цей момент 10 різнопланових синглів.

 

На запитання про гурт відповідав Ігор Черепанов.

— Розкажіть про кожного з учасників гурту, та як вони до колективу потрапили?

— Все почалось як дует мене (ред. Ігор — гітарист) та вокаліста Алекса (Layuchi Kvity). Познайомились у Ламповому, вирішили зробити щось нове і яскраве.

Пізніше до Spokusy приєднався драмер Паша, з яким я грав ще в Aghiazma. Він дуже ввімкнувся у творчий процес і наразі написав декілька свіженьких пісень для гурту.

А нещодавно ми знайшли басиста та саксофоніста — це Глєб та Андрій. Вони молоді й активні, уже привносять багато своїх ідей.

Виступ SPOKUSY у DVTK Stage, листопад 2023

— Як обирали назву?

— Spokusy — досить різнопланова назва, що не примушує нас писати пісні на якусь конкретну тематику. Назва має давати свободу, а не обмежувати. Ми придумали її ще у Львові, коли писали перші наші пісні на студії Plan.

— А які артисти або гурти вплинули на ваш стиль?

— Коли ми тільки збирались, то спілкувались з Алексом щодо таких гуртів як The Cure, The Sisters of Mercy, Depeche Mode, Pet Shop Boys, Duran Duran, а-ha, U2. Нещодавно згадали ще один чудовий британський гурт Suede.

Загалом ми до музики ставимось ретроспективно, а от смислове навантаження в нас досить сучасне. Хоча навантаження — погане слово) У нас розвантаження, бо ми хочемо, щоб наша музика сприймалась легко й не грузила.

— Чи об’єднані ваші пісні певною спільною ідеєю?

— Кожна пісня про щось нове. Не хочемо фіксуватись на якомусь настрої та темі. Ми змінюємось, і музика наша змінюється від пісні до пісні. Актуальним настроєм для нас є той, що ми вклали в пісню "Живу в моменті", бо ми саме так і робимо в цих умовах.

— Як ви розподіляєте обов’язки між учасниками гурту?

— Ми намагаємось усе робити по фану, але деякі штуки в когось виходять краще. Наприклад, плейбеками займається Паша, тексти пісень та вокальні партії здебільшого пише Алекс. Наш басист Глєб зараз допомагає в організаційних моментах щодо підготовки концертів. Я беру на себе більше менеджерських функцій, загальну стратегію розвитку і т.д.

Цей гурт не є нашою роботою — це вільна творчість і нереальний фан для всіх нас. Але щоб усім було приємно, то треба ставитися до справи досить відповідально.

— Чи відзначаєте день народження вашого гурту або якісь інші важливі події в його історії?

— У нас поки що був тільки один день народження гурту, і ми не дуже помітили цієї дати. Скоріше відмічаємо якісь досягнення. Зараз для нас важливою пригодою є поїздка на фестиваль Файне Місто, до якої ми ретельно готуємось.

Файне Місто 2024

4 серпня SPOKUSY можна буде почути у Львові на Light Stage "Файного Міста"

— Як саме ви обираєте сет-листи для ваших концертів?

— Любимо грати свіженькі пісні, тому зазвичай намагаємось під кожний канц зробити щось нове.

Також у нас є пісні, які ми любимо грати на початку програми та в кінці. Починаємо ми здебільшого із "Внутрішній конфлікт", бо там дуже атмосферне інтро із саксофоном, а потім характерна рухлива басова лінія, а закінчуємо піснею "Світло зникає", бо там найбільш розривний гітарний шматок наприкінці.

— Чи є у вас якісь ритуали або традиції перед виступами?

— Намагаємось пити зовсім трошки, тільки для настрою.

— Маєте вже якісь смішні або цікаві пригоди під час гастролів?

— У нас поки що був тільки один виїзд — у Львів. Грали там у Ляльковому театрі. Дуже приємний двіж зібрався, а після ми поїхали тусити на хату до нас і там зібрались деякі київські друзі, львівська туса і т.д. Було людей, може, 15. І якимось чином до нас на хату забрів зовсім невідомий нам хлопчик, який навіть на концерті не був. Такий максимально неформальний, навіть трохи бомжуватий. Ми думали, що він із кимось із наших друзів прийшов, але потім виявилось, що його взагалі ніхто не знав із наших гостей. І він так норм вийобувався на тій тусі, багато уваги на собі зосереджував. Було смішно вранці дізнатись, що його взагалі ніхто не знав і він просто вирішив до нас приєднатись і затусити)

 

— Які ваші плани на майбутнє в музичній сфері?

— Знищити музичну індустрію і відбудувати її під власні вподобання.

— Ого! Якби ви могли щось змінити в сучасній музичній індустрії, що б це було? Чого саме їй не вистачає?

— Це така серйозна тема. Хочемо, щоби були ЗМІ музичні круті, які реально відправляють репортерів на івенти, висвітлюють цікаві музичні новинки, як мейнстрімні, так і андеграундні. Щоби було більше різних фестивалів у різних містах. Щоб у містах середнього розміру відкрились клуби з нормальними сценами та обладнанням, щоб молодь отримувала допомогу від держави на створення різних музичних та артпроєктів, як, наприклад, це відбувається у Фінляндії. Щоби було менше кумівства в музичних тусах, щоб нормально обирали музику радіостанції.

— А над чим самі зараз працюєте?

— У нас уже набралось 10 синглів, на які ми зняли 4 офіційні відеороботи. У цьому місяці видали ще один реліз — сингл "Пепероні" перед київським концертом, який заплановано на 25 травня в клубі Mezzanine. Думаю що з наступним релізом ми вже анонсуємо альбом на 12 пісень. Хочемо зібрати та видати альбом перед фестивалем "Файне Місто".

Сингл доступний на всіх стримінгових сервісах

— Розкажіть більше про майбутній альбом. Які треки він міститиме, чи буде відрізнятися за жанром/стилем від попередніх робіт?

— До альбому увійдуть усі наші сингли та додаткові нові треки. Усі ці пісні дуже цінні для нас, ми їх писали в повільному темпі, не напрягаючись і не підганяючи одне одного — у результаті, не буде жодного треку, який можна було б віднести до прохідних чи зроблених швидкоруч.

Я сам дуже люблю слухати перші альбоми улюблених гуртів — зазвичай це найвідвертіші роботи, без додаткових виєбонів та зайвої мішури.

— Яких провідних тем торкатимуться треки? Можете підсумувати?

— Маємо альбом, що писали протягом 2-х років, тому там є похмурі емоції, що мучили нас на початку повномасштабки, емоції від переїздів, від втрати близьких. Але також є і легкі пісні, що написані під враженням від нових людей у нашому житті, закоханостей, знайомств, творчих перемог. Звичайно, є і трошки самокопання, ставимо питання, але і відповіді теж трохи даємо. Живемо в моменті.

Свіже відеоінтерв’ю гурту. Авторка — Катерина Базюченко

— Чим цей альбом, на вашу думку, буде особливий і примітний? Чим він має зацікавити слухача?

Spokusy мають чіткий мінімалізм у музиці та максимально впізнаваний вокал. Багато ностальгічних емоцій, трохи дивний загальний стиль подачі. Пісні створюються легко і сприймаються легко, є багато вокальних і смислових хуків, які добре запам’ятовуються з першого прослуховування. Ну і, звичайно, саксофон, який є саме там, де треба, і такий, яким ми його собі уявляли. Маленький привіт від Девіда Боуї!

— Як ви ставитеся до можливості співпраці з іншими музикантами та гуртами? Чи плануєте фіти?

— Це крута тема, і якраз зараз ми думаємо над такою ідеєю. Ще не робили, потрібно пісню правильну обрати, щоб це був не фіт заради фіта, а саме крута пісня, яка розкривається на 2 вокали.

25 травня в клубі Mezzanine відбудеться великий концерт SPOKUSY за участі їхніх друзів Respect Your Mom, Two Streets і GRATY. Квитки на захід доступні за посиланням.

Дізнатися більше про SPOKUSY:

https://www.instagram.com/spokusy
https://www.facebook.com/groups/303681731981194
https://vm.tiktok.com/ZMNJwDJr9

Фото надані гуртом

Neformat.com.ua ©