Огляд польської музичної сцени: Skøv та ще 10 цікавих гуртів

Skøv — польський гурт, який у своїй музиці поєднує панк-рок з елементами блек-металу, і цим дещо нагадує блек-н-рол норвежців Kvelertak. Skøv поки не виступав в Україні, але має фанів звідси. Навесні хлопці випустили другий повноформатник "Family Feast", який вартий уваги наших читачів, а ще порадили нам 10 цікавих андеграундних польських виконавців.

Skøv
Mеталізований панк гурт з Вроцлава

Гурт Skøv утворився наприкінці 2017 року у Вроцлаві. Він складається з вокаліста Марчіна Нєвядомского, гітаристів Матеуша Бажана та Войцеха Вергжина, басиста Пьотра Болєка та барабанщика Міхала Годзіша. Своїми головними джерелами натхнення вони вважають рок-н-рол, блек-метал та панк-рок. Гурт уже випустив два повноформатники — свій однойменний дебют "Skøv" у 2019-му та "Family Feast" у 2021-му, обидва альбоми записані й зведені у Perlazza Studio в Познані. Наразі Skøv зіграли приблизно 100 концертів, включно із виступом на найбільшому польському фестивалі Pol’and’rock у 2019 році.

Альбом "Family Feast"

"Family Feast" — наш другий альбом. Цим релізом ми й далі розвиваємо стиль, який задали на нашому дебютнику. Цього разу альбом оповідає про байдужість суспільства до майбутньої екологічної катастрофи і про те, як воно собі забиває голову непотребом. Ми зняли декілька музичних відео і плануємо випустити більше матеріалу, прив’язаного до "Family Feast", цього року. Після цієї ситуації із пандемією ми відправимося в тур. Зараз у нас вже запланований один літній фестиваль та декілька окремих концертів.

 

Зв'язок з Україною 

Ми грали на одному концерті із The Unsleeping у Ряшеві, Польща. Вони виявилися дуже професійними, й нам сподобалося бути з ними на одній сцені. Ми ще не виступали в Україні жодного разу, але це входить до наших планів. У нас у рідному місті є декілька фанів нашої творчості з України. Вони зазвичай дуже невимушені на бекстейджі. Щодо української метал-сцени, то ми знайомі з Jinjer.

 

Андеграундна музика в Польщі

Андеграундна польська сцена дуже сильна, у нас багато гуртів та незалежних артистів, які грають дуже різні музичні жанри. Деякі сольні артисти навіть прослизнули з "підпілля" до польського мейнстриму, але це переважно стосується виконавців інді-попу або, звісно ж, реперів. Дуже рідко це можна сказати про гурти. На жаль, ми помітили, що жива гітарна музика в нас втрачає популярність, але ми впевнені, що поціновувачі такого звуку завжди будуть.

 

Польська сцена та COVID

Андеграундні виконавці переважно не заробляли на життя лише музикою, тому пандемія не змусила їх щезнути. Але факт лишається фактом — ніхто не може грати концерти вже з рік, і це удар для нашої індустрії загалом. Ми особисто використали цей час для запису музики, відео тощо. Сподіваємося, інші зробили так само і їхній матеріал лише чекає на "нормальні" часи.

 

Топ 10 польських гуртів (хто вони та чому вибрали саме їх)

Наостанок Skøv назвали 10 цікавих гуртів із Польщі, вартих нашої уваги:

 

Asthma

Дуже молодий та безкомпромісний репер. Він коментує актуальну польську політичну кон’юнктуру та життя андеграунду великого міста.

 

Spaceslug

Космічний стонер-дум. Жорсткі гітарні рифи цього гурту засмоктують тебе в простір ковзучих матерій.

 

Violent Answer

Свіжий ню-хардкор гурт. Польська відповідь американським хардкорникам Knocked Loose.

 

Bogdano Banani Deluxe

Новачки, що грають у стилі реп-сцени 80-х, лірика в них дуже меланхолійна та зворушлива.

 

Mikrokosmos

Чистий фанк прямо з Кракова!

 

Sautrus

Качовий стонер-рок із племінними впливами.

 

Materia

Польський технічний djent гурт. Досить потужний у нашій країні, але заслуговує уваги й поза нею.

 

Szczyl

Молодий репер із північного узбережжя Польщі. Класичний флоу старої школи.

 

Syndrom Paryski

Розслаблений постпанк із вигадливою ліричною грою, майже всі пісні — про кохання.

 

Kasia Lins

Дуже амбіційна польська інді/авангардна виконавиця, пише глибокі тексти й оригінальну музику.

 

Skøv у мережі:

https://www.youtube.com/channel/UCFyQAXl9MjBOVEIoQ1EEVLQ
https://skovmusic.bandcamp.com/album/family-feast
https://www.instagram.com/skov.band/
https://www.facebook.com/skov.poland

Переклад з англійської — Єлизавета Джулай

Neformat.com.ua ©