Braii — City of Nothing (2018)

Чи підеш за хмурою розповіддю київської готеси, чи ризикнеш відвідати Місто Нічого, полишивши своє, дуже схоже? Адже усі тексти, за словами Оксани Бризгалової, правдиві, засновані на тому житті, яким ми усі живемо.

Створений близько двох років тому у Києві, гурт Braii встиг прозвучати на відборі Євробачення 2019, а ще в стінах власної студії звукозапису, звідки неспішно вийшов їхній дебютний EP "City of Nothing". Студію "Істок" солістка колективу заснувала ще задовго до того, як наважилася записати власне звучання, якого прагнула завжди. А перед тим творчий простір розігріли Джамала, Brunettes Shoot Blondes, O. Torvald, Скай, Гайтана та багато інших. Справляючи, таким чином, деякий вплив на формування української сцени, Оксана Бризгалова береться за виконання певної "соціальної місії".

І нехай сам запис ЕР відбувався вдома, до роботи доклав рук один із найвідоміших нині європейських звукорежисерів Тім Янг (Metropolis Studio).

Повільне розгойдування басу Інни Рассамахи прокладає шлях для спокійно-оповідального вокалу Оксани Бризгалової та її гітари, що створює "той самий" настрій. До складу гурту також входять барабани Олексія Кривошеєва, що ненав`язливо відтіняють плавкі лінії гітар своєю різкістю. Ще одна гітара зобов`язана своїм звучанням Андрію Шулакову, який органічно вплітає її до загального звукового масиву. Викиньте лиш один елемент — занурення до темного світу Braii вже не вдасться. Компоненти тут знайшли себе, щоб зазвучати єдиним цілим.

Байдужість до допущених колись помилок, у клубах диму, при слабкому світлі або навіть темряві — ось атмосфера нового й поки що єдиного міні-альбому колективу. Тяжко жити "на дні моря", та на будь-якому дні, якщо комусь таки доводилося. Про це йдеться в одній із "найяскравіших" пісень альбому "On the Bottom", де в радіотемряві також мерехтить звук сумного саксофону. Й уся музика ніби звідти, спрямована із дна до світла, минає шлях, що обдирає її, відбирає сили й гучність. 

За відеокліп до цієї композиції, по взаємному із солісткою бажанню, взялася одна із найбільш відомих українських кліпмейкерів та подруга Оксани — Таня Муіньо. До того ж вона була відповідальна за перший кліп гурту до одноіменної пісні "City of Nothing", в якому її плівка просякнута духом справжньої порожнечі великого міста.   

"City of Nothing — це п'ять окремих історій з життя. Чесних, відвертих і без прикрас, розставлених в хронологічному порядку. Це історії про почуття, близькість, втрати, страхи та безстрашність, дурості та своїй правді, квінтесенція пройденого за останні 7 років. Такі історії складаються з бажання відчути все на собі, йти туди, де страшно, але дуже цікаво, і для мене моя музика — це можливість розповісти про це, розділити пережите," — пояснює сама фронтвумен групи Оксана Бризгалова.

Приглушені до частот пост-панку, Braii знаходять зайняту в музиці нішу їхньою, й нічиєю більше. Дійсно, на просторах СНД в цьому куточку ще досі легко дихається, навідміну від музичного простору Європи та Штатів, звідки обране звучання пост-панк ревайвл бере свій початок.

Із готовності гурту грати те, що вони розуміють й хочуть, виростає приємна для слухача ясність. Не за прикладом багатьох сучасних гуртів, Braii дуже чітко окреслюють свої наміри щодо власного звуку, а також підтримують свій аудіообраз усіма візуальними релізами (відеокліпи, обкладинка), в результаті чого досягають цілісності фігури.

Вокалістка якось відмітила, що слухачу буде легко наспівувати їхні пісні, й не помилилася. Мотиви достатньо прості й зрозумілі будь-кому, а роками пізніше можуть навіть стати впізнаваними великою кількістю людей. Але, поки що, Braii є досить молодим формуванням, за яким ми вам радимо уважно спостерігати! 

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Braii у соцмережах:

https://soundcloud.com/braiiband
https://www.facebook.com/BraiiBand/

Neformat.com.ua ©

1. City Of Nothing
2. Empty Shell
3. Complicated
4. On The Bottom
5. Stranger

23.05.2018
23 мая 2018