Крамдада й Vykroutas видали сингл-присвяту

Днями сольні проєкти Крамдада й Vykroutas представили спільний сингл "До неба". Також виконавці записали й видали лайв-відео на композицію.

Початком цієї пісні стала монотонна гітарна мелодія, яку написав Vykroutas.

"Для мене ця пісня одразу відчувалась як плин часу – біт викликає асоціації зі звуком годинникового механізму з його коліщатками та пружинками", – каже виконавець у пресрелізі.

І згодом ці відчуття отримали словесний вияв силами Олени Крамдади, яка надала композиції конкретики й символіки. 

"Це пісня про пам'ять. Про людей, яких уже немає в фізичному світі, але які є в світі пам'яті, і які передали життя далі. Я присвячую цю пісню воїнам, які захищають Україну, українським письменникам, вбитим під час радянських репресій, і своєму батьку. Сподіваємось, однієї пісні достатньо для трьох присвят", – каже Олена.

Підготовку відео виконала продакшн-студія PicOi Production, яка належить Олені й музиканту Бурко, який також грає на клавішах у проєкті Крамдада.

Композиція на стримінгах

Символом цієї пісні стало дерево, довжина якого сягнула неба. Це лягло в назву композиції, а також уплинуло на вибір сеттінгу, у якому одним дублем був знятий кліп, – у лісі.

"Хотілось би, щоб, наприклад, в останню свою мить перед розстрілом Валер'ян Підмогильний знав, що його насінинки через його творчість проростуть, не зникнуть. І щоб кожен воїн, який захищає Україну, знав, що "виросте його дерево аж до неба". Це такий образ майбутнього, який би я хотіла щоб стався – крепке, із дужим корінням дерево життя", – додає Олена.

Перший живий виступ виконавців відбувся в лютому 2023 року. Після тривалих репетицій троє зіграли на заході від не.культурні, а нещодавно і на таємній вечірці лейблу Kontrabass.

Виконавці в мережі:

https://www.instagram.com/kramdada/
https://www.instagram.com/vykroutas/

Фото обкладинки – Ріта Бібікова