МОРТИДО видали перший ЕР

Днями альтернативний гурт МОРТИДО видав свій дебютний мініальбом "місто спустошене".

Над цією музикою виконавці працювали впродовж місяців і в різному складі.

"Ми стрімко створили декілька пісень на уламках гармоній, що вирували в наших головах. Восени 2021 року в рамках гігу на кілька колективів ми дебютно виступили в клубі Модуль, який наразі припинив існування як локація. Захоплені успіхом, ми продовжили створювати наші пісні, поглинаючи досвід інших жанрів і розширюючи палітру саунду", – каже Сашко, вокаліст і гітарист гурту, Неформату.

У січнево-березневий період колектив набув нового стабільного складу й заново записав матеріал ЕР, щоб уже видати його.

На звук цього мініальбому вплинула як музика, яку слухає кожен із чотирьох виконавців окремо, так і їхнє спільне місто – Дніпро.

"Наше місто має неповторний вайб пострадянської індустріальності, просоченої похмурими образами важкої та суворої архітектури, вперемішку з архітектурою дореволюційних часів. Це заворожує. Навіть проста прогулянка Дніпром надає натхнення, наштовхує на думки, надає нові образи для розмірковувань", – додає Сашко, ударник гурту.

За словами вокаліста гурту, чотири треки описують "фантасмагорію думок" про чотири історичних періоди життя міста:

  • "нічого немає ціннішого" – минуле
  • "в напівтемному підвалі" – сучасність до повномасштабного вторгнення
  • "місто спустошене" – майбутнє
  • "вокзальна" – сучасність в часи війни, з 2014 року та по сьогоднішній день

"Із кожним історичним періодом простір [міста] змінює зовнішній вигляд, відбувається абстрактна руйнація, після якої залишається пустота. І здається, що в кожному шматочку цеглини, в кожній покрученій арматурині є якісь духи, демони, які існували в давні часи, а вандали 21 сторіччя випустили їх на волю. І тепер вони виють від невтомної жаги", – додає вокаліст.

Водночас Люда, клавішниця й вокалістка формації, відзначає великий вплив української музики й культури загалом на її творчий підхід. Її погляди частково сформували український дарк-фолк гурт Вій і твори Василя Стуса, з яких вона досі запозичує енергію. Її найбільші кумири, втім, це Ніна Хаген і Лін Лович.

Тепер виконавці хочуть дати кілька концертів містами України й представити свою творчість більшій аудиторії. Також вони вже мають плани щодо майбутнього релізу, який задуманий як еклектичний і буде фокусуватися на особистих переживаннях учасників гурту.

МОРТИДО – альтернативний рок/ дезрок-гурт із міста Дніпра, заснований 8 березня 2021 року. У ньому музиканти пишуть музику, навіяну темною сценою 80-х і 90-х. У ньому виконавці поєднують свої музичні вподобання під дезроковим кутом. У дискографії виконавців ЕР "місто спустошене".

Учасники:

  • Сашко – вокал, гітара
  • Сашко – ударні
  • Люда – вокал, клавіші
  • Данил – бас-гітара

МОРТИДО в мережі:

https://www.instagram.com/mortidoband/

Фото обкладинки – Стас Тягній, Евген Гаркуша, Аніта