Засновник Terroraiser видав книжку про українських рок-виконавців

Ігор Симоненко, головний редактор і засновник музичного журналу Terroraiser, уклав і видав книжку "ЗАЛІЗНІ АРТЕФАКТИ УКРАЇНСЬКОГО РОКУ. 1991 – 2021". Вона містить описи українських важких гуртів, які він зафіксував за 30 років Незалежної України.

Ігор колекціонує музику різних українських виконавців уже близько 40 років, тож із часом у нього визріла ідея структурувати інформацію про них у тематичному виданні.

"Хотілось би відзначити, що це не енциклопедія, довідник чи щось таке, а каталог виявлених релізів українських гуртів важкого, або близького до важкого, року. До них я дозволив собі додати коментарі, виходячи з наявної в мене інформації. Очевидно, що охопити абсолютно все неможливо, але я постарався максимально", – розповідає Ігор Неформату.

Автор почав писати цю книжку в 2022 році. Початково він мав на меті "провести символічний рубіж" тридцятиріччя Незалежності України в музиці, але війна поставила його задум на паузу.

"Через кілька місяців [після початку повномасштабного вторгнення] мені здалося, що саме зараз і буде правильно доробити книгу, принаймні для мене самого – адже хто знає, як би склалися обставини, а накопичену інформацію втрачати не хотілося. Десь улітку я знову став до роботи, працював, коли була електроенергія, і закінчив до кінця року".

Інформацію для книжки Ігор брав переважно зі свого журналу, щось уточнював у самих гуртів, про які писав, послуговувався музичною пресою й відкритими джерелами, зокрема сайтом The Metal Archives. Допоміжними також були коментарі окремих знавців.

За словами автора видання, першочергово воно задовольняє його власну потребу закарбувати свої знання. Він планував зробити це протягом кількох років, отож підготував не лише вміст, але й фінанси на цей проєкт – увесь тираж надрукований власним коштом Ігоря.

"Можливо, і я на це сподіваюся, хтось знайде завдяки книзі інформацію про невідомі йому записи, зацікавиться ними й послухає – наші музиканти гідні того, щоб їхня творчість була відома у власній країні. А може, хтось просто поставить книгу на полицю, як один із небагатьох в Україні зразків паперової літератури, присвячених рок-музиці".

Раніше, в 2016 році, також виходила інша книжка Ігоря Симоненка – "Между Молотом и Наковальней. Гид по Хард-року и Метал-музыке Украины", увесь тираж якої був розпроданий. 

Придбати книгу можна від самого автора —  Ігор Симоненко в мережі. 

Фото обкладинки – Ярина Денисюк