Jinjer озвучили свою позицію щодо війни в Україні

На офіційній сторінці гурту Jinjer з'явилося відео, де команда озвучує своє ставлення до нападу росії на Україну та частково пояснює свої попередні висловлювання. 

"Ніякого перевзуття в повітрі не було, Було прозріння і усвідомлення того, що росія — ворог. Через те, що ми з Донбасу, через те, що у нас стільки родинних зв'язків з тією стороною, ми до останнього відмовлялися повірити в це. Ми, як діти, сліпо сподівалися, що мир з ними можливий. Це і є наша найбільша помилка, яку ми визнаємо, і повернення до минулого не може бути", — розповідає на відео бас-гітарист гурту Євген Абдюханов. 

Завершується його розповідь тим, що гурт вже зібрав та перерахував на благодійну та волонтерську діяльність понад 2 мільйони гривень. Євген також докладно розповідає, хто і на які потреби отримав ці гроші. 

Така заява, імовірно, стала реакцією на численні відео, де йдеться про попередні, як каже сам гурт, резонансні висловлювання учасників. Нагадаємо, все почалося з анонсу виступів гурту в росії у 2020 році. Останні викликали масу критики від фанів гурту, яку учасники коментували і як заздрість, і як жлобський менталітет українців. Згодом в інтерв'ю з Сергієм Івановим вокалістка гурту Тетяна Шмайлюк висловлювала ностальгію за радянським минулим, а той же Євген Абдюханов у розмові із Ukrainian Rock News доволі неоднозначно висловлювався про події Майдану. Також учасники команди до 24 лютого неодноразово заявляли, що в Україні насправді триває громадянська війна. Врешті в мережі можна знайти скріншоти гурту ще з 2014 року, які підтверджують таке ставлення до війни в Україні. 

Подивитися нарізку цих висловлювань можна у відео Сергія Стерненка. 

 

Зараз гурт отримав дозвіл виїхати за кордон, де вже має розписаний величезний перелік виступів по всій Європі. 

У коментарі Суспільному, Євген Абдюханов чіткіше прокоментував попередні висловлювання. Так, він запевняє, що гурт ніколи не підтримував сепаратизм і часом діяв на емоціях:

"Пост про "civil war" за травень того ж 14-го був написаний на емоціях, і головна теза в ньому — це заклик до миру. Взагалі заклик до миру завжди був нашим головним меседжем.

Євген додає, що завжди називав Путіна диктатором та критикував політику Кремля, а також ніколи не закликав до повернення в радянські часи, хоча і захоплюється окремими досягненнями того періоду. Врешті він пропонує оцінити  живі виступи гурту, перш ніж робити висновки (наприклад, Hellfest 2022).