Культурний кінотеатр "Титр" тепер живе онлайн

Днями культурний кінотеатр "Титр" розгорнув повноцінну діяльність в інтернеті, аби пролонгувати показ деяких кінострічок та тому що такого формату вимагає нова реальність.

Спершу оффлайновій діяльності кінотеатру перешкоджала пандемія коронавірусу, а тепер – війна. Закриття кінотеатрів або їхня відсутність в деяких містах України, а також той факт, що багато українців нині залишили свої домівки, спонукала засновників "Титру" до вимушеної реформи.

"Основу селекції склали фільми, які ми представляли в кінотеатрах України в рамках KyivMusicFilm, адже одна з місій "Титру" – це розширення нашої діяльності в Інтернет. Для того, щоб життя фільму не обмежувалось 1-3 тижнями в кінотеатрах. Окрім цього, нам вдалось додати фільми, які нам дуже подобаются, але які ми з різних причин не могли представити в кінотеатрах", – розповідає Кирило Марікуца, один із кураторів кінотеатру, Неформату.

Кінотеатр регулярно показує кіно про музикантів або про елементи музичної культури, що робить його привабливим і для читачів Неформату. Зокрема серед стрічок на музичну тематику для перегляду вже доступні "Рейв" Брайана Велша, документальний фільм Девіда Бетті "Моє Покоління", український "Вусатий фанк" Олександра Ковша та ще кілька екземплярів.

Безумовно, великою частиною музичної культури є концерти. Деякі з них настільки атмосферні, що їх теж час від часу транслюють українські кінотеатри, переглядати їх приємно і вдома. Але, як нам розповів Кирило, домовитися про такий показ – та ще вдача:

"Ми працюємо в легальному полі, тому однією з вимог є можливіть отримати права на стрічку. З нашого досвіду, музичні концерти, які цікаві нам і які ми представляли в кіно, не стають доступними для переглядів в онлайн-кінотеатрах. Виняток становить оригінальний контент стрімінг-гігантів. Тому, якщо в нас з'явиться можливість, умовно, домовитись про представлення концерту Ніка Кейва на "Титрі" – ми будемо тільки раді."

Про права на показ представники онлайн-кінотеатру зазвичай домовляються самостійно, часто вдається це зробити в парі з оформленням прав для кінотеатральних показів.

"Ми плануємо співпрацювати з коллегами, фестивалями та дистрибюторами, але більшість стрічок все ж будуть нашими", – додає Кирило.

Також ми вивідали, що в засновників кінотеатру є низка омріяних стрічок, прав на які вони досі не мають.

"У нас їх [ред. – бажаних фільмів] десятки, а можливо і сотні. На жаль, це бізнес, і вирішальним фактором часто є гроші. Далеко не всі правовласники готові розуміти специфіку українського ринку, тому іноді ми не можемо отримати якісь фільми. В реаліях війни ця ситуація тільки погіршиться."

Тим не менш, кількість доступних в "Титрі" фільмів поступово зростає й зростатиме надалі, але показовим фактором засновники для себе визначають не кількість кінострічок, а цілісність їхньої добірки.