Як прибрати свій реліз зі стримінгових сервісів на росії

Після нападу росії на Україну чимало музикантів замислювалося над тим, щоби прибрати свою музику з російських стримінгових сервісів чи взагалі зробити її недоступною на території росії. Розповідаємо, як це можна зробити.

DistroKid 

Не має функції, де музикант сам вручну може забрати свій реліз із певних стримінгів (як на етапі завантаження, так і після), тому слід звернутися у службу підтримки. Своїм досвідом видалення ділиться електронний виконавець stonefromthesky:

"1. На мій запит на видалення зреагували протягом дня. Потім їм знадобилося 4 дні на розсилку їхніх запитів на видалення. Тепер ще треба почекати до тижня для виконання стримінговими платформами.

2. Ніяких перешкод з їхнього боку не було. Це стандартна процедура, але вона потребує обов'язкового звернення у підтримку.

3. Треба було вказувати UPC всіх релізів, які потрібно видалити."

Ось що про цей процес пишуть в інструкції DistroKid:

"Після завантаження релізу, будь ласка, зверніться до нас і повідомте, які країни вилучити, а ми зможемо передати це оновлення до стримінгових сервісів. У зверненні до підтримки виберіть "Managing Music / Lyrics / Credits in stores", потім виберіть "I need to remove my release from specific countries".

OneRPM 

Тут виконавець також не може самостійно прибрати випущений трек з певних платформ, отож потрібно зайти у розділ підтримки й відкрити там Ticket. OneRPM пропонує дві можливості на цей випадок: 

  • обмежити реліз географічно, тобто на території певної країни, росії, у нашому випадку
  • обмежити реліз на певних, обраних музикантом сервісах.

У нашому експерименті з гуртом Гніт на розв'язання цього питання знадобився приблизно тиждень, але ніякої додаткової інформації надавати не було потрібно. Водночас, якщо ви чітко сформулюєте запит з самого початку, наприклад "I want to limit listening to all my music geographically on the territory of russia", процес має бути максимально швидким і простим. 

CD Baby

На жаль ми не можемо надати практичний досвід щодо цього сервісу, але там надають дуже докладну інструкцію на такий випадок. Отож, і в цьому випадку ви будете мусити зробити запит до служби підтримки. 

"Подібна зміна вимагає запиту через нашу форму "Updates After Distribution". Заповнюючи її, будь ласка, підтвердьте ваш запит додати чи прибрати певні країни та включіть і назву, і код країни, наприклад, Russian Federation RU". 

Варто додати, що на цьому сервісі попереджають, що обмеження дистрибуції у певних країнах несумісне з участю у програмі YouTube Content ID, потрібно вибрати щось одне. 

TuneCore

Цей сервіс також має докладну інструкцію щодо обмеження дистрибуції на певних територіях. У ній йдеться про те, що виможете обмежити певні країни ще на етапі завантаження релізу (подробиці дивись в інструкції), а от у випадку вже випущеної музики так само потрібно звернутися до підтримки через спеціальну форму. Сервіс не уточнює, але, імовірно, там слід обрати пункти "Music Distribution" та "Make Changes To My Release". 

TuneCore просить переконатися, що такий запит подається з е-мейлу, через який ви реєструвалися на цьому сервісі, вказати UPC релізів та назвати територію, де слід припинити розповсюдження музики. 

Нагадуємо, що UPC  - це Universal Product Code, код з 12 цифр, який найчастіше присвоюється вашому релізу, коли ви заливаєте його через стримінгові сервіси. Пошукайте цей код для кожного релізу десь у його описі чи налаштуваннях на тому сервісі, яким користуєтеся.

 

Гурт КАТ додає, що сервіс Repost від Soundcloud сам прибрав їхній реліз із російських стримінгових сервісів та загалом дозволяє обмежити доступність музики на певних стримінгах. А от можливостей обмежити географічну доступність релізів у налаштуваннях просто Soundcloud та Bandcamp ми не знайшли.