Через війну у світі можуть виникнути проблеми з синтами та ламповою технікою

Війна в Україні може вплинути на доступність деякого музичного обладнання, а саме мікрочипів для синтів та ламп для підсилювачів, гітарних голів тощо. 

Насамперед про синти. Як повідомляє німецький виробник музичного обладнання Behringer, з початком війни дефіцит мікросхем став набагато гіршим.

"50% світового виробництва неонового газу, необхідного для виробництва всіх чипів, надходить з українських заводів, які зараз закриті", — стверджує виробник. 

Тема розкривається докладніше у відео спеціалізованого ютюб-каналу Asianometry. Він розповідає, що неон критично необхідний для виробництва мікросхем і далеко не всі виробники, які його потребують були готові до ситуації, що склалася, тому частково можемо очікувати на скорочення виробництва напівпровідників, а отже, і поставки техніки, де їх використовують будуть меншими та повільнішими. 

 

З виробництвом ламп ситуація цікавіша. Ряд видань, наприклад, Guitar.com, посилаються на слова Майка Метьюза, засновника Electro-Harmonix, американської компанії, що виробляє електронні звукові процесори. Він розповідає, що росія у відповідь на санкції Заходу ввела свої власні обмеження на експорт. До переліку з 200  товарів увійшли й електровакуумні лампи, що широко використовуються у підсилювачах та виробництві гітарних педалей. 

"Враховуючи цю заборону на експорт, ми не будемо отримувати жодних додаткових запасів ламп для цих брендів. Безліч тиску, включно з постійним навантаженням на ланцюжок поставок, ескалацією внутрішніх витрат, зростанням інфляції та постійно змінюваним правовим ландшафтом (особливо у світлі українського конфлікту), створили дуже мінливе та неоднозначне середовище", — пояснив Майк Метьюз.

Отож, і тут варто очікувати на скорочення виробництва відповідної техніки та її подорожчання. У наступному відео влогер і гітарист Rhett Shull пояснює докладніше, чому виробництво ламп обмежене та чому воно, імовірно, не буде розвиватися.