Український музичний фронт у воєнний час

Музика завжди була і залишається реакційною – вона супроводжує марші, боротьбу та, в наш час, війну, слугує голосним та вічним видом заклику, який неможливо заглушити кулями чи бомбами. За цей час російської війни проти України наші музиканти, хто з бомбосховищ, хто з коридорів, закиданих ковдрами на випадок авіаудару, спромоглися видати пісні, які не лише демонструють протест, а й просто нагадують про щось зі звичного життя, життя до 24.02.22.

Публікуємо низку релізів, що вийшли у час, коли ми, на жаль, не можемо ними спокійно насолодитися й цьому періоду присвячених. Порядок – довільний.

Киянин Олексій Мікрюков, який працює під псевдонімом King Imagine, видав альбом "External Control" із порадою, що походить з острова Зміїного, адресовану головному диктаторові 21 століття особисто. Назви пісень саркастично передають криваву дійсність й закарбовують її для майбутніх поколінь.

У міжнародний день жанру ЕВМ електронний виконавець FHTH видає сингл із промовистою назвою "This Is My Country", який він, судячи з опису, записав під час нових українських реалій – повітряної тривоги.

Ужгородські металісти MAJESTY OF REVIVAL видали екстрений сингл-хештег "#PUTINTOTHEGRAVE", до створення якого вони приступили після першого ж вибуху.

"Наші воїни хоробро відстоюють українську землю, наші політики та дипломати б’ються з усім світом, щоб донести серйозність ситуації. Громадяни здають кров, плетуть маскувальні сітки, забезпечують житлом евакуйованих, допомагають одне одному пережити ці темні часи. І як би страшно не було – в такі моменти неможливо не пишатися тим, що ми Українці", – йдеться на Bandcamp виконавців.

Львів’яни пуща, які не так давно видали мініальбом "éphémère", знову поділилися релізом – дві протестні пісні максісинглу "war is hell" вийшли другого дня війни.

Всі війни об’єднує СТРАХ. Пісня, яку Мар’яна, учасниця Death Pill, написала ще багато років тому під емоціями від війни у В’єтнамі, виходить нині, в час нової війни, й протистоїть їй.

"Російські солдати стріляють по дитячих садках, лікарнях, житлових будівлях. Російське населення засліплене путінською пропагандою, а багато аргументів путіна неправдиві та ірраціональні", – написали музикантки в описі треку.

Drudkh випустили відео та пісню "The Nocturnal One", націлену на те, аби дати надію тим, кому вона потрібна у воєнний час. Композиція вийшла на лейблі Season of Mist.

 

Bad News from Cosmos видали, можливо, найсвітліший у цій підбірці реліз, не пов’язаний із війною тематично, але метою – зібрати гроші на підтримку української армії та закликати всіх охочих зробити це.

Гурту Zwyntar довелося фіналізовувати свою композицію "Госпел" вже під час обстрілу міста:

"В день, коли ми мали записувати фінальні партії цього треку, Київ був під ворожим обстрілом... Але хіба це привід? Наш героїчний звукорежисер Ярослав фіналізував трек просто у бомбосховищі, в яке перетворилася його студія звукозапису! А партії, які ми не встигли дописати, заспівали та зіграли ті, хто ховався разом із ним під час обстрілу."

 

Завжди активний лейбл ERYTHROLEUKOPLAKIA RECORDS видав тематичну кросжанрову збірку "ELP WAR SPLIT". Цікава вона тим, що буде поповнюватися новими композиціями аж допоки не скінчиться війна.

One-woman-проєкт Sidus Atrum видав ліричне відео до пісні "Breath of Agony" з майбунтього альбому "Spiral of Life" про вихід якого ми писали раніше. Композиція, написана ще раніше, неочікувано для самої виконавиці стала актуальною зараз, через різкий напад Росії на Україну.

"Пісня про втрату, про останні хвилини життя найдорожчих і бажання побачити коханих ще раз, востаннє, поки серце не перестане битися. Коли я обирала відеоряд для пісні, то навіть не могла уявити, що це може стати хоч скількись актуальним на сьогоднішній день..." – йдеться описі.

 

Щодо нас, то ми й надалі інформуватимемо вас про різні музичні надходження, як робили це завжди. Тримаймося!