Інтерв'ю з Maläd

Якщо ви почуєте тег noisecore і подумаєте при цьому про Україну, то перший гурт, який спаде вам на думку, - це точно Maläd. Ці кияни відомі як у нас, так і закордоном, вони багато подорожують, мають власні лейбли та мільйон релізів. Детальніше про оце все ми і поспілкувалися з Сірком (ударник) та Валіком (гітарист/вокаліст).

- Отже, розпочнемо з того, що ваш гурт дуже активний. Тут тобі й виступи в Україні, і виступи закордоном, і купа сплітів. Де і як знаходите час, а також ресурси на все це?

В: Я не ходжу на роботу, тому находжу час для цього і також для інших лейблів, якими займаюсь.

С: Аналогічно, знаходжуся поза обов'язками систематично відвідувати роботу та сам контролюю свій час та ресурси. Малад, спліти, виступи, подорожі світом та інша різноманітна творчість -  це те, чим ми зараз захоплені та що ми любимо, отже, було б дуже нерозумно витрачати своє коротеньке життя на щось інше.

- Скільки взагалі зараз у вас релізів? І котрий з них вважаєте найкращим/найцікавішим?

В: 18-20, хмм важке питання, різні періоди були, мені більша частина до вподоби. 

С: Дуже рідко залишаюсь задоволений результатом, але в цілому подобаються кілька крайніх сплітів Малад на Rotova Porojnina Records. Мабуть, найбільше симпатизує спліт сімка з Deche-Charge, де Антон Кісель на барабанах. Але все найцікавіше попереду.

- Трохи про закордонний досвід. У листопаді вже минулого 2017-го ви мали міні-тур Словаччиною. Як він пройшов? Як вас прийняли місцеві орги й відвідувачі?

В: Можна сказати, що то був вікенд) Місцеві орги складалися з учасників Sedem Minut Strachu та їх друзів, це була дуже чудова подорож, підтримка була з усіх сторін, дуже тепло!

С: Мабуть, один з найтепліших прийомів, який мені доводилось відчувати. Комфортні вписки, цікаві знайомства, казкові місця, чудові люди, активна публіка. Величезна дяка та велика повага хлопцям з 7MS - прийняли дійсно по-братськи.

До речі, кому цікаво, як відповідь на це запитання, існує детальний відеозвіт, який, як на мене, гарно передає атмосферу всього тріпу.

- Окрім того влітку ви виступали на легендарному фестивалі Burn The Scene For Fun 9. Він чи не єдиний зберігає ту автентичну андеграундну атмосферу більш давніх часів) Що вам там сподобалося найбільше?

В: Те, що він взагалі є і стабільно існує, як єдиний diy фест в країні, велика дяка Вові і ко.

С: Найбільше сподобалась яма з лайном, до якої всі ходили)) А якщо серйозно, то дуже люблю та поважаю цей фестиваль. BTSFF - це завжди круто, весело та душевно. Але хотілося б більше екстремального контенту.

- А тепер, як ми перерахували лише частину ваших достоїнств: як гадаєте, чому Maläd не потрапляє у топи та навіть не особливо у новини місцевих музЗМІ? Чи взагалі вас хвилює цей факт?

В: Зовсім не хвилює, ми не потрібні одне одному!

С: Думаю, що люди, які розраховують на топи в музЗМІ, ніколи на почали б займатися нойзом, по своїй суті антимузикою.

- Чи задіяні ви у інших проектах окрім Maläd?

В: Більше року тому я створив свій соло нойз проект Бобрик. 

С: Також є сольний одноклітинний харшнойзкор проект VAVA. Стінка шуму, барабани, дикий крик. Мінімум інтелекту, максимум агресії.

24301248_1211965498948036_8245210474007641273_n

- У Києві зараз багато подій, де вітається експериментальна музика. Та ж Шумоизолиция, наприклад. Як результат Бобрик точно не сидить без діла) Як вважаєте, це пошук музики майбутнього чи людям просто набридла стара гітарна музика і репчик, і хочеться чогось нового?

В: Це вічний пошук чогось того, що приносить тобі задоволення, у цій ситуації – це звук, і всі самі мають право вибору. Подібні акції - це дуже чесні акції, тому що такий звуковий вираз не всі можуть сприйняти як предмет насолоди, тому відразу можна побачити кому це потрібно чи цікаво…

С: Люди завжди знаходяться у пошуку чогось нового, експериментують, намагаються вийти за всі можливі межі нормального. Нойз - це ні в якому разі не музика. Для мене це насамперед легальний спосіб вийти за рамки та вивільнити своїх внутрішніх демонів, без шкоди для інших, майже)

- Валік, окремо питання до тебе. У тебе вже був лейбл freak friendly diy, але цього року ти запустив ще один - Rotova Porojnina Records. Для чого і чим вони відрізняються? Чи допомагають тобі лейбли у просуванні творчості та розвитку гурту Maläd?

В: Так, це лейбл створений дуже швидко разом із Сірком, тому що давно думки гадались. Він виключно для нойзкор\нойзграйд\хк.

Авжеж, лейбли допомагають, тому що набагато простіше просувати своє лайно самому, з роками все приходить. Маю безліч контактів, з ким можна обмінятись лайном хаха.

GsXWud1TBGc

- Які релізи потрапили до ваших топів 2017 року? Що слухали найбільше?

В: Дуже рідко щось скачую, тому слухаю тільки те, що купляю в інеті або ж обмінюю…топів немає.

С: Топами не бавлюсь та й взагалі майже нічого не можу згадати за 2017…окрім хіба що нового Jesus Cröst - бадьора робота. А так в цілому слухав багато нойзкору, одноклітинного техно, старого олдскул хіп-хопу та й взагалі прослуховував багато старовини – ностальгував.

- І завершимо питанням про майбутнє: яким бачите шлях розвитку нойзу в Україні (у різних його проявах) і яким бачите місце Maläd у цьому процесі?

В: Не знаю, що сказати: потрібні зацікавлені люди в цьому, зараз я намагаюсь сприяти цьому як можу…)

С: Щодо нойзу, помітив трохи більшу активність та зацікавленість за останній рік, але, в цілому, він завжди був і буде у глибокому підпіллі, та, як на мене, популяризація тут не зовсім доречна.

Якщо я не помиляюсь, Малад всю свою історію існування займає місце єдиного нойзкор/нойзграйнд гурту України) І знаєте, було б просто чудово розділити цю арену з кимось ще та бачити нові імена в цьому напрямку, щоб картина була не настільки сумною.  

Maläd вю

Maläd у соцмережах:

ВК: https://vk.com/maladnoise
Facebook: https://www.facebook.com/maladnoise/
Bandcamp: https://maladnoise.bandcamp.com/  

Фото надані гуртом Maläd

Neformat.com.ua ©