Знайомство з лейблом VOLOKRecords: 5 знакових релізів

Другий герой нашої рубрики про українські лейбли — київський VOLOKRecords, що орієнтується на drone, martial industrial, neofolk, modern classical та подібні стилі. Про нього розповідає один із засновників Артур Могилевський.

Що таке VOLOKRecords

Це маленький лейбл, що видає свої релізи у форматі CD-R і орієнтований тільки на виконавців у стилі drone, pagan-drone, ritual, ritual-drone, dark-folk, neofolk, martial industrial, modern classical, ecclesiastical chant.

Ідея організувати лейбл виникла ще у 2009 році. Мені потрапив до рук реліз, здається ARC, гарне видання на компакт-диску. Музика прекрасно гармоніювала з обкладинкою і в той момент я подумав, що непогано було б випустити щось подібне на власному лейблі. Але до реалізації ідеї залишалося ще довгих вісім років.

Зараз основною ідеєю VOLOKRecords є пошук і видання вітчизняних музикантів, а також популяризація власних проєктів, які, до речі, теж підпадають під основну ідею. 

До того ж VOLOKRecords — не єдиний наш лейбл. Ми ще видаємо музику як Red Engineering Production, це лейбл орієнтований на більш жорсткі стилі, такі як black-noise, experimental, noise, power-electronics, rhythmic-noise, drone-noise.

Дискографія

Першим релізом VOLOKRecords був наш спільний (Артур Могилевський і Павло Бургела — організатори лейбла) проєкт Dispersive Light з альбомом "Sandy Wind". Це ембієнт дрон, зіграний виключно на одному інструменті — бас-гітарі. На початку ми передбачали наявність вокалу, але з цим нічого не вийшло, на жаль.

Останній на цей час реліз VOLOKRecords - це "The Conference Of The Stars" від Neptunian Maximalism. Це проєкт із Бельгії, створений у 2018 році гітаристом і вокалістом Guillaume Cazalet спільно із саксофоністом Jean Jacques Duerinckx. Колектив виконує імпровізаційну музику, просочену енергією живого космосу. Звукові вібрації дроун-металу і фрі-джазу на тлі психоделічних видінь духовно розкріпачують слухача і занурюють у специфічну атмосферу.

Деякі обкладинки, виданих лейблом, релізів 

Формат

Лейбл випускає виключно CD-R релізи обмеженим тиражем у 20 копій. У нас є ідеї видання деяких проєктів у форматі CD, але це поки що на стадії підрахунку витрат. Були пропозиції від кількох музикантів видати їхній матеріал на касетах, але я не люблю цей формат. І, до речі, не розумію сучасних тенденцій повернення до допотопних вінілу і касет. Практично всі музиканти накопичують свій матеріал у студіях у цифрі, тому не бачу сенсу записувати чисте цифрове звучання на касету або вініл. У результаті ми отримуємо пісок на вінілі, зажовану плівку і білий шум касети, а я цього наслухався ще у 80-их.

 

Детальніше про релізи:

And Remain There Forever — Silence (2019)

Музика And Remain There Forever звучить як саундтрек до фантастичного фільму часів СРСР. Неймовірна атмосфера таємничості, передчуття чогось незвичайного, нез'ясовного, якоїсь загрози, що ховається у далекому нерозгаданому космосі. Звуки захоплюють слухача, відводять у тривожну подорож просторами нескінченного всесвіту. До зірок, що вмирають, чорних дір, невідомих планет, до самотності та відчаю. До переосмислення своєї ролі та місця у світобудові.

 

Accasari — Fracture (2018)

Accasari — це нова назва проєкту System Morgue музиканта з Москви, який грає в стилі drone-doom, ambient. У нього великий послужний список який налічує більше 30-ти альбомів. Монолітне звучання гітарного дрона Accasari поєднується з неймовірною атмосферою романтики. Ця музика надихає вас, забирає як повноводна ріка в туманний і примарний світ мрій. 

 

Dispersive Light — Spider (2018)

Dispersive Light — похмурий ambient drone з Києва. Створений у 2008 році одним з учасників нашого лейбла. Ця музика для тих, хто шукаєте тотальність у звуці. Dispersive Light нагадує працюючий сталеливарний завод. Що не заважає, втім, занурювати слухача в огортаючу атмосферу релаксації. 

 

The House Of The Hidden Light — Myliobatiformes (2019)

Ще один проєкт з міста Київ, шо звучить як справжній симфонічний оркестр! Проєкт грає neoclassical. Деякі композиції мені нагадали Французький дует Philippe Fichot і Éliane P. — Die Form.Чарівний, казковий круговорот неймовірних звуків духових інструментів, чари, середньовіччя. Феї тролі й ельфи. Ось, мабуть, у яких епітетах можна описати музику The House Of The Hidden Light.

 

Fasci Di Combattimento — Among The Ruins — Ten Years Of Marching (Anthology 2009​-​2019)

Fasci Di Combattimento була заснована в Болгарії у серпні 2009 року Бориславом Вакіновим. Стиль можна схарактеризувати як Martial Industrial з дуже яскравими та сильними елементами Dark Ambient й Industrial. Музична структура являє собою складну суміш звуків, ідей і архетипів. Процес запису може містити синтезатори, польові записи, стихійні звуки, промови з фільмів, петлі барабанів, машин і нетрадиційні джерела. Fasci Di Combattimento повністю проти політики, релігійного фундаменталізму, культів, рухів і урядових організацій. З точки зору художника, всі вони виглядають як рівнозначні атрибути системи гноблення і бар'єри, що перешкоджають прояву істинної волі, справжнього потенціалу індивідуума. 

 

Редакція Неформату також радить послухати: 

VOLOKRecords у соцмережах: 

https://www.facebook.com/volokrecords/
https://volokrecords.bandcamp.com/music
https://soundcloud.com/user-22342641

Всі бажаючі можуть надсилати нам свої демо-записи на розгляд. У разі, якщо нам сподобається матеріал, ми зв'яжемося з вами.

Більше матеріалів про лейбли тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/znayomstvo-z-leyblom

Neformat.com.ua ©