Вініл повертається додому: де придбати в Україні?

Найгірші прогнози не втілилися у життя: людина цифрової епохи все ще витрачає кошти на фізичні носії. Вініл, з якого все починалося у світі музики, повертає свої позиції й знову стає кросконтинентально популярним.

Відродження вінілових платівок, які нікуди й не зникали для справжніх поціновувачів, зробило цей рідкісний атрибут явищем масовим, адже за час епохи СD, а згодом й відмови від будь-яких "пилезбірників", техніка для запису й читання вінілу потай розвивалася. Нині за доступною ціною (від 6 тисич гривень) можна обрати програвач, що даватиме пристойний звук, і доєднатися до процесу колекціонування сучасної музики на вінтажних носіях. Процес вибору у музичному магазині, встановлення голки на блискучому диску й подальша насолода звучанням – речі, які не дають вінілу відійти у минуле. Також британські статисти встановили чіткий зв’язок хвилі популярності платівок із пропозицією деяких сервісів з продажу музики – купівля платівки надає офіційний доступ до тієї ж музики в мережі. А тому вплив інтернету на продажі у деяких країнах є виключно позитивним.

Гурти та лейбли

Немало є українських сучасних виконавців, релізи яких виходять на вінілі, хоча запис для артиста, як і кінцевий продукт для слухача – задоволення недешеве, а в Україні й дещо ризиковане. До прикладу, "Пушка" Alyona Alyona, випущена AbyShoMusic, на платівці коштуватиме ~ 800 гривень, а Stepan I Meduza, Krobak, Sinoptik чи Cape Cod обійдуться в ~ 400 гривень. До речі, AbyShoMusic — одне з небагатьох музичних видавництв в Україні, що займається випуском музики вітчизняних виконавців на вінілі. Гарною новиною є те, що такі магазини теж іноді влаштовують розпродажі. Радимо слідкувати за передпродажем на офіційних сторінках лейблу – за попереднім продажем релізи завжди дешевші, тому нерідко це нагода витратити на декілька сотень гривень менше. Також можна купувати платівки з рук або на барахолці, як в старі добрі часи. 

Деякі українські андеграундні лейбли, якщо самі й не випускають вініли, можуть отримувати їх за обміном від закордонних видавництв. В них же, на відміну від великих магазинів платівок, можна знайти більш нішеві релізи на різний смак. Так лейбл Ashen Dominion пропонує широкий вибір блек метал релізів. Поціновувачам панку варто звернути увагу на Voice from Inside Tapes. Нішу психоделічної музики в Україні міцно займає лейбл Robustfellow. Kickit Records забезпечує прихильників жанру цікавим хіп-хопом. Основна особливість подібних ресурсів у тому, що доведеться терпляче пошукати бажане.

Якщо ж говорити саме про українських андеграундних виконавців, музику яких частіше видають на закордонних лейблах – їхні вініли краще купувати напряму від колективу. Платівка, придбана таким чином, може коштувати значно дешевше, ніж на офіційній сторінці лейблу, до того ж це можливість заплатити рідними гривнями без витрат на конвертацію та доставку з-за кордону.

 

Магазини

Здавалося б, що більшості невибагливих меломанів простіше продовжити підписку на GooglePlay чи Spotify, замість того, аби витрачати навіть більше коштів на один реліз, який навряд чи будеш слухати впродовж місяця. Але кількість магазинів по країні свідчить про зворотну тенденцію – музику на вінілі в Україні купують! Де саме?

Окрім відомих інтернет-магазинів з доставкою звідусіль, як Ebay чи Amazon, та суто музичних сервісів на кшталт Bandcamp, існують великі окремі українські магазини, серед них Diskultura, TheVinyl, грамофон.укр та інші. А також майже в кожному обласному центрі України можна знайти мінімум один магазин з продажу платівок, ось деякі з них:

Vinyl Club – музичний простір у Львові, який спеціалізується на платівках та апаратурі. За досить приємною ціною тут можна придбати хіти легендарного Сінатри, перлини розквіту психоделік-року та свіжі українські поп-релізи.

Під час карантину Vinyl Club працює, але з певними обмеженнями. Придбати платівки можна онлайн, або домовитися про самовивіз.

Сайт: https://vinylclub.com.ua/
Адреса: вулиця Братів Рогатинців, 24, Львів

Closer record store – київський магазин електронної музики на вінілі, від early electronic до сьогодення. Наразі тут також доступні онлайн-замовлення із доставкою по всій Україні. 

Сайт: https://www.facebook.com/closerrecordstore/
Адреса: вул. Нижньоюрківська, 31, Київ 04080

Vinyla – досить відомий київський магазин платівок різних жанрів, країн, культур. Величезний вибір, від Сержа Гінсбург та його доньки Шарлоти й до свіжих музичних релізів про які ви чули або дуже багато, або не чули взагалі. 

До завершення карантину платівки тут можна замовити онлайн з доставкою поштовими операторами. 

Сайт: https://vinyla.com/
Адреса: вулиця Григорія Сковороди, 5а, Київ

OdessaDisс – одеський багатожанровий магазин вінілу, дисків, блюреїв, в якому можна знайти ліцензійні імпортні платівки за цінами поставника. В наявності класика епох на кшталт AC/DC, Abba, A-ha, etc. Магазин працює в онлайн-режимі. 

Сайт: http://odessadisc.com.ua/
Адреса: вулиця Ланжеронівська, 19, Одеса

JAM – мультибрендовий магазин платівок, музичної техніки й не тільки. В асортименті багато класики різних жанрів, а також творчість деяких вітчизняних виконавців. Усі товари доступні онлайн з доставкою по всій країні. 

Сайт: https://jam-media.com.ua/
Адреса: м. Дніпро, 49000, пр. Дмитра Яворницького, 88

Окрім вказаних вище варіантів також існує великий перевірений Discogs, де колекціонери фіксують свої надбання. Серед них трапляються екземпляри рідкісної породи й великої вартості, за якими можна слідкувати аби знайти деінде пізніше чи взяти з рук. 

Ознайомитися з думками окремих українських колекціонерів та музикантів щодо колекціонування вінілу можна за цим посиланням. 

Як можна підтримати музичну індустрію в часи кризи, спричиненої коронавірусом, детальніше тут. 

Фото з офіційних сторінок магазинів 
Обкладинка - фото cottonbro (Pexels)

 

Neformat.com.ua ©