Travel Guide Ужгородом від Миколи Маги

Цього тижня ми продовжуємо нашу рубрику Travel Guide і відправляємося до Ужгорода. Вокаліст гуртів Обрій, Skruta і The Symbioz Микола Мага поділився з нами списком своїх улюблених місць найменшого обласного центру України. 

Нагадаємо, у цій рубриці музиканти та музикантки з різних населених пунктів розповідають нам про свої улюблені місця. Так, раніше ми вже дізналися, де у Києві можна зустріти Хель Богданову (Ignea) та які локацію Харкова викликають ностальгію у Віталія Чиса (Earmake).

Для Миколи Ужгород — рідне місто, в якому він провів усе своє життя.

"Місто маленьке і компактне, де від одного краю до іншого можна дійти пішки за годину-півтори. Де один з країв міста упирається в словацький кордон, а до угорського за півгодини можна доїхати на машині. Місто, яке за останні 5 років дуже динамічне змінюється через великий наплив туристів як з України, так і з-за кордону.

Що подобається: компактність, малий розмір міста, помірно дешевий рівень життя. Ну і хороша кава, яку можна купити мало не на кожному кроці.

Що не подобається: масове неконтрольоване будівництво, у центрі руйнують історичну архітектурну спадщину, по усьому місту забудовують зелені зони. Нові житлові райони будуються без врахування потрібної інфраструктури — нема автостоянок, безпечних дитячих майданчиків, тих же зелених зон. У результаті виходять такі собі курятники з низьким комфортом проживання", - розповідає музикант. 

Місце, де зранку можна випити другий кавіль (еспресо)

Ранок починається з кави. І якщо першу я п’ю вдома, то другу вже через годину в місті. Через характер роботи кожен ранок проходить в іншому місці, тож виділю маленьку точку "Om Coffee" на вулиці Швабський, яку тримає Сергій. Він хоч людина і не місцева, але обрав Ужгород для постійного місця проживання і варить каву краще за багатьох містян.

17992069_229170114230135_471578764321589746_n

Фото Om Coffee. Джерело

Найкраща вегточка Ужгорода

Якщо хочеться смачно поїсти, то я йду у кафе "Ясне сонечко" - вегетаріанський заклад, який робить акцент на традиційні страви. Безліч видів вареників з різноманітними начинками (рекомендую з горохом), смачнючі супи (мій улюблений - окрошка, а нещодавно в них з’явилось дуже круте харчо з копченим тофу), деруни, млинці, величезний вибір десертів і напоїв. Є окремо веганське меню.

Люблю сюди водити друзів, коли вони приїжджають у гості.

top-121689

Фото Uzhgorod.eu. Джерело

Улюблений кінотеатр міста 

Зараз для мене основним способом провести вільний час за межами дому є похід в кінотеатр. На щастя, рік плідний на потенційно цікаві фільми, от і ходжу перевіряти, які з них вдалися, а які ні. Зараз в місті працюють два кінотеатри  - "Domion" і "5 елемент". Обидва знаходяться у спальних районах, але досить суттєво відрізняються один від одного. Якщо в "Domion" функціонує лише один, але дуже великий зал, то в "5 елемент" їх аж 3, хоча вони і набагато менші, ніж зал конкурента. У вихідні дні що там, що там великі черги через значну кількість відвідувачів: бувають сеанси, на які варто брати квитки заздалегідь, щоб потрапити на них.

MDkuMDEuMjAxNC0xNzo1NjIwMzM36143

Фото Варош. Джерело 

Найкраще місце для прогулянок 

Якщо вже йти до центру міста, то варто прогулятися набережними, а також піти на центральну вулицю Корзо. На ній, а також на сусідніх вулицях зараз працює велика кількість кав’ярень та барів на будь-який смак і гаманець.

Улюблений бар Ужгорода

Окремо хотілось би виділити невеликий заклад "Bar 13", який тримають двоє чудових дядьків - Женя і Паша, в минулому власники клубу "Outsider". Він працює допізна, часто там проводять безкоштовні вечірки і покази фільмів. Через все це бар облюбувала досить велика кількість цікавої ужгородської молоді, увечері й до самого закриття там завжди можна натрапити на веселі шумні компанії. Правда, така кількість "ліберального" люду в одному місці ображає почуття місцевих неонацистів, котрі іноді влаштовують через це істерики. Останній раз це закінчилось феєричною бійкою, після якої один з поборників традиційних цінностей поїхав у лікарню, а ще двоє - у відділок поліції. Не жартуйте з місцевими митцями і лібералами!)

190003885_QAKNE2SW7R6ufTQU1rl8Ke7bChr0AKvrQjKsx4TH2Hk

Фото Foursquare. Джерело

Найкраща індустріальна локація 

На околицях міста теж можна знайти цікаві місця. Одне з моїх улюблених - промзона за залізничним вокзалом. Постапокаліптична картина, яка приваблювала купу ужгородських музикантів для зйомок фотосесій чи відео. Наприклад, одне з фото промзони було на обкладинці дрон-проекту Nooit, який робив Вітя Фуй з Gaz66 Intrusion.

P1010335

Фото автора

Місце, де хотілося б жити 

Окремо варто згадати старі райони міста з приватними будинками. Район вулиці Митної, Шахти чи околиці вулиці Другетів. Купа стареньких акуратних будиночків, які часто заросли плющем, особливо гарні восени.

Neformat.com.ua ©