Sunrise: хочемо ознайомити світового слухача з українським power металом

Sunrise – український power metal гурт, який почав свій творчий шлях у 2003 році й цьогоріч відзначає вже 15-ту свою річницю. За цей період на рахунку колективу зібралися три повноформатні альбоми, концертний DVD, виступи на вітчизняних та закордонних фестивалях і концертах, власний фестиваль Power Of Ukraine та багато інших досягнень. 

Напередодні туру ми вирішили трохи згадати історію гурту та поговорити про найближчі плани музикантів. На запитання відповідав Костянтин Науменко — вокаліст Sunrise.

- Отож, цьогоріч вашому гурту виповнюється 15 років. І у рамках всеукраїнського туру вже зовсім скоро ви зіграєте на одній сцені з оркестром Збройних Сил України. Наскільки складно було організувати подібну співпрацю? І чи вдається знайти спільну мову двом досить-таки різним колективам?

- На диво, розпочати співпрацю з оркестром виявилось досить нескладно. Мабуть, перш за все, зіграла роль сильна зацікавленість обох сторін зробити цей концерт. Разом з оркестром ми добре вирішуємо організаційні завдання, які постають перед нами. Стосовно спільної мови — проблем ніяких не має, бо вони – професіонали й чітко усвідомлюють свою справу.

- За всі роки діяльності у Sunrise назбиралася чимала дискографія: три альбоми, два міні-альбоми, кілька синглів. Який із цих релізів ти особисто виділив би та чому?

- Мені складно виділити якийсь з релізів, бо всі вони були певними етапами у творчості, своєрідними перемогами й досягненнями для гурту. Вони як наші діти — любимо їх всіх однаково :) Звичайно, всі наші альбоми відображають етапи росту і становлення гурту, і останній повноформатний реліз "Absolute Clarity" звучить найбільш доросло. Але без попередніх альбомів так вирости, мабуть, і не вдалося б.

- Як гадаєш, чи справді уже минув час великих альбомів і чи варто переорієнтовуватися на коротші релізи?

- Не знаю як хто, але я можу слухати й сприймати тільки повноформатні альбоми. Я не люблю сингли та EP, бо не встигаєш зрозуміти ідею автора й зануритися у його світ. Сингли я зазвичай слухаю 1-2 рази і потім чекаю на альбом, щоб закинути його в плеєр та вже нормально все розслухати. Обожнюю також фізичні CD-видання, коли можеш взяти до рук буклет альбому та ретельно його дослідити.

- Минулого року вийшов ваш україномовний сингл "Дар"? Що спонукало вас раніше писати виключно англійською і чому вирішили спробувати заспівати рідною?

- "Дар" – це для нас вже далеко не перший досвід написання пісень українською. Перша україномовна пісня в нас з'явилася ще на першому альбомі й одразу ж стала головним нашим хітом на той час. То була "Ілюзія Життя". На другому альбомі ми також додали бонус у вигляді україномовної пісні "Дух Всесвіту", яку теж частенько просять зіграти на концертах. Тож пісня "Дар" була нашим послідовним продовженням традиції випуску україномовної пісні з кожним новим альбомом.

- Чи слухають творчість Sunrise закордоном? Наскільки взагалі орієнтуєтеся на закордонного слухача?

- Найбільше наших альбомів продається саме закордоном. Географія продажу наших дисків дуже і дуже широка: Німеччина, Англія, Іспанія, Португалія, Мексика, США, Франція, Швейцарія, Чехія, Польща, Фінляндія, Швеція, Індонезія... Ой! Це я зараз перелічу вам чи не всі країни глобусу! :) За рахунок цього ми і можемо існувати, бо без цих продажів було б зовсім скрутно. Ми дуже раді, що у нас є японський ринок, який є найактивнішим нашим споживачем.

- Повернемося до українських реалій. Що дала вашому колективу співпраця з лейблом Moon Records, і чи легко з ними працювати? Завжди дивувало, як ці люди умудряються, з одного боку, підписувати під себе відверту і часом низькопробну попсу, а з іншого працювати з цілком адекватними андеграундними командами)

- Moon Records ще з 90-тих займався виданням рок- та метал-музики. У мене було багато їх касет. Тож попса – то є не зовсім загальним напрямком їхньої роботи. Вони є одним з найдавніших українських лейблів і добре знають свою справу. Вчасно зорієнтувавшись в реаліях нового музичного ринку, вони й тепер успішно працюють і продовжують видавати альбоми. Для нас особисто співпраця з Moon Records – це добра опора у веденні продажу нашої музики. Вдалося все систематизувати у частині онлайн-продажу та забезпечити нашу присутність на всіх основних онлайн-платформах світу. Також лейбл допомагає нам при організації концертів.

IMG_9899

- Наскільки мені відомо, вашою менеджеркою є Сандра Конопацька, тоді як багато команд в Україні діють самі по собі. Тож, які переваги дає гуртові загалом і конкретно вам робота із менеджером?

- Я скажу, що без хорошого менеджера гурт не може ефективно функціювати та бути "на плаву". Завжди хтось має виконувати величезну організаційну роботу і робити це професійно. Інакше гурт сидітиме у забутті. Нам пощастило працювати з Сандрою і те, що група активно розвивається й підкорює нові вершини, – це її заслуга.

- Чимало у біографії Sunrise  виступів на різноманітних фестивалях. Який досвід ви отримали під час участі в них? 

- Фестиваль – це завжди нова пригода й гострі почуття :) Це й досвід швидкісного виходу на сцену, підключення інструментів та налаштування звуку. Як у Формулі-1. Ну і, взагалі, це хороший привід познайомитись з новими людьми та показати свою музику новим майбутнім прихильникам.

- У минулому році ваш гурт був одним з організаторів фестивалю Power Of Ukraine. І вам удалося представити слухачам аж 7 гуртів, які діють у жанрі павер металу. Чи досягли ви своєї мети з популяризації цього жанру і яку роль врешті, на твою думку, зіграв той фестиваль для української метал-сцени?

- Так, цим фестивалем ми довели, що power metal фестиваль може зібрати достатньо публіки й бути успішним! А ще збулась мрія про профільний фестиваль в одному дусі з усіма гуртами та публікою, де ти не є в лайн-апі серед металкору, дез-блеку чи ще чогось, і на тебе дивляться як на білу ворону, а частині публіки це взагалі нецікаво. Це було справжнє і, мабуть, перше у своєму роді свято power металу в Україні — із задоволеними гуртами та відданою публікою!

- У 2017 році ви також випустили перший в історії українського павер металу DVD, "Through The Eyes Of Infinity". Як так сталося, що до цього раніше не дійшов жоден інший гурт?

- Зйомки та видання DVD – це досить складний та клопіткий процес. У ньому залучено дуже багато людей та ресурсів. Треба ще й зробити видовищне шоу, бо воно буде увічнене на дисках в колекції твоїх фанів. Ну ще й треба мати впевненість, що цей DVD будуть нормально купляти, щоб всі витрати окупились. На щастя, ми доросли до такої події і змогли це реалізувати. Все це, звичайно, не без великої заслуги режисера та мейкера цього DVD – Івана Сазанова. Завдяки його копіткій та відданій праці диск побачив світ.

- У якому стані взагалі сучасна павер метал сцена України і якою бачите роль чи місце Sunrise у ній?

- Ця сцена зараз у стадії активного розвитку. З’являється багато молодих та цікавих гуртів, та є вже свої, так би мовити, "зірки". Україні є що показати, і все це на досить гідному рівні. З такими темпами наша країна скоро буде яскраво вирізнятися на фоні інших країн колишнього СНД, як кузня якісного й актуального power металу. Ну й також зовсім перестане бути "екзотикою" для країн Європи та іншого світу. Наша роль у цих процесах зараз полягає в тому, щоб ознайомити світового слухача з нашою power metal сценою.

- І врешті, щоб не затягувати, нагадайте, де будете виступати у рамках туру і яку програму плануєте зіграти слухачам?

- Зовсім скоро ми відкриємо наш тур грандіозним концертом з оркестром ЗСУ, 8-го лютого у київському клубі Bingo, і продовжимо цей тур у таких містах як Вінниця, Тернопіль, Запоріжжя та Харків – 16,17, 24 та 25-го лютого відповідно. В програму ми включили найяскравіші пісні з усіх 3-х альбомів, а також кілька зовсім нових пісень з майбутнього альбому. Сподіваємося, що вдасться зробити цікаве шоу! ;)

Neformat.com.ua ©