Merzotna Potvora: Суча Мати несе смерть

— Розкажіть трохи про себе. Хто за що відповідає та як ви зійшлися? Де ще граєте?

Kosťa Slothston (далі К): Я — Костя, у гурті на позиції вокаліста. З Олексієм познайомилися на порталі froster.org наступним чином: як завжди, гортаючи сторінки фростера з пошуку музикантів (давно хотів спробувати себе у вокалі), побачив прикольне написання ключових слів про пошук вокаліста з позначкою Фенріз (учасник гурту Darkthrone) зацінить 100%. Відразу зрозумів, що мова про блек і подзвонив. Домовилися! І замутили ЕР. У мене є ще свій гурт Sloth Ston. Ми нещодавно зібралися і готуємося до запису. У Sloth Ston займаю позицію гітара\вокал.

Oleksa Vypaskudeń (далі О): Так і було. Я розмістив оголошення, а Костя відгукнувся. Ми швидко порозумілись та за короткий час записали вокал. До цього було багато спроб самостійно записати вокальні партії, але нічого путнього не виходило. Мій вокал категорично не підходив під цей матеріал. Все інше вже було готово. Там я справився сам. До Мерзотної Потвори була Koza Dereza, а більше ніде не грав.

— Якщо я правильно розумію, почалося все з ванменбенду Koza DerezaВсе спинилося на демці 2016-го року чи за ці три роки велася якась робота? І, до речі, хто саме з вас був творцем того проекту?

О: Koza Dereza перетворилась у Merzotna Potvora. Змінити назву було нашим спільним рішенням з Костею. Після релізу 2016 року велась та сама робота, як і до нього. Творчий процес не зупинявся. Деякі пісні з EP "Suča Maty" я починав писати навіть раніше, ніж ті, що на демо. Є ще багато записів на папері. Все це будемо допрацьовувати та видавати під ім'ям Merzotna Potvora.

Але й Козу ще зарано ховати. Ще буде декілька релізів з матеріалом, який був записаний та ніколи не видавався. У цьому місяці вийшов ембіент альбом на касеті. Назва альбому — "ČORNYJ ŠĽACH" ("Чорний шлях"). Цей матеріал був записаний у період 2000-2003 років та лежав у темній шухляді. Там би воно і лежало досі, якби я не дав послухати Кості. Він сказав, що я довбанутий. Його здивувало, чому цей матеріал досі не вийшов у світ. Отже, я був змушений шукати лейбл для видання своєї ранньої творчості.

— Я вже про це писала, але повторюся: "Мерзотна Потвора", "Коза Дереза", "Суча Мати" — класні назви, у яких ви на повну використовуєте потенціал української мови. Це якась спільна творчість чи хтось один має таку багату фантазію та чудовий словниковий запас?

О: Це мій хрестовий похід. У житті я здебільшого спілкуюсь російською, але українська мова завжди приваблювала. Використовувати українську мову у текстах пісень для мене — не якесь модне явище. Це тягнеться з дитинства. Часом вмикаю радіостанцію УР-1 та насолоджусь чистотою вимови дикторів. Багато чого запозичую з сучасного озвучування кіно. Подивіться, наприклад, "Еш проти Зловісних Мерців". Оці слівця: здохлище, довбешка, поцидрикало… Це оргазм. Та навіть своє сценічне ім’я "Випаскудень" я звідти спер. З україномовного металу можу виокремити спів дівчини з гурту I Miss My Death. По музиці це зовсім не моє, але українська у неї чудова. Все інше пройшло повз мою увагу. Можливо, я щось пропустив, але спрага залишилась. І доводиться вгамовувати її продуктом власного виробництва.

— Ваш дебютний EP "Suča Maty" виходить у червні на норвезькому лейблі Duplicate Records. Як саме ви на них вийшли чи вони на вас?

К: Лейбл знайшли самі. Виявилося, що це не так складно, як здавалося. Олексій розіслав готовий матеріал на лейбли, де підписані хоча б кілька гуртів (з тих, які йому подобаються) і після цього нам почали відповідати. Було використано лише частину списку з лейблами, бо вже надійшли цікаві пропозиції. З декількох варіантів обрали найкращий, а саме лейбл Possession Productions з Білорусі. І одразу перед тим, як дати схвальну відповідь Possession, нам надійшла пропозиція з Норвегії, від Duplicate Records. Довго думати не довелося…

О: Я пообіцяв Кості, що буде схвалення від Фенріза. Довелось якось викручуватися. Перший крок зроблений.

— Трохи мене здивувало, що дата релізу намічена на літо, а цифрова версія на бендкемпі вже давно. Просто частенько саме метал-гурти до останнього нікуди не заливають свої альбоми, а буває, що й згодом їх ніде не дошукаєшся окрім стрімінгових сервісів. А тут така рання прем'єра. Чому?

К: Тут все сталося так. Після того, як ми підписали з лейблом договір з випуску ЕР і майбутнього повноформату, лейбл опублікував одну пісню "Na Stovpach" ("На стовпах") на своїй сторінці в Бендкемпі без можливості завантаження й у ФБ поширив інформацію про те, що ми будемо видані на лейблі. І вже пізніше, коли стала відома дата виходу диска (14 червня в кількості 300 штук), лейбл відкрив попередній продаж на перші 50 дисків.

Різниця у часі між релізом цифровим і фізичним пов'язана з тим, що нас втискали вже після складання графіка релізів лейблу на рік. Саме через це також невідома дата виходу EР на міні-вінілі. Нас можна буде знайти на iTunes, Tidal, Amazon, Spotify, Bandcamp і, можливо, десь ще. Для мене фізносій важливий, особливо якщо враховувати, що він перший)

— Розкажіть трохи ще про обкладинку EP. Яка історія її створення, що вона символізує?

О: Я розмістив конкурсне завдання на фрілансі з техзавданням, у якому було одне речення — "намалювати мерзотну потвору". Не думав, що буде щось цікаве. Хотів якомога скоріше завершити підготовку EP. Був згоден використати щось дуже просте. Але ця робота від Eugene Saukh мене вразила. Вона ідеально підходить. Я тільки додав червоний колір та логотип, що намалювала для нас Alena Askoma. Ось і вийшла обкладинка.

Також у цей час я писав текст пісні "Suča Maty" ("Суча Мати"), який вже дописував під впливом ілюстрації:

З черепів намисто, чахле старе тіло
Не живе, не мертве, з рогами зі скронь…
"Suča Maty"

— Ну і про лірику згадаємо, бо місцями важко розслухати. Яка ваша улюблена пісня з EP і про що ви у ній співаєте?

К: Моя улюблена пісня — "Pesyholovci" ("Песиголовці"). У ній мова йде про однойменних бездоганних мисливців з собачими головами, які люблять людське м'ясо. Для чого, власне, відловлюють людей, відгодовують їх і заколюють як свиней, а потім:

Шматки м’яса шкварчать на пекучім вогні
З'їли людей мерзотні потвори
"Pesyholovci"

О: У різний час я надавав перевагу то одній, то іншій пісні. Зараз улюблена "Suča Maty" ("Суча Мати"). Вона проста, але й більше за інші запам’ятовується. У пісні є слова "Суча Мати несе смерть". А що таке Суча Мати, то вже вирішуйте самі. Можливо, це просто містична істота, можливо, це метафора, порівняння з чимось реальним, або це просто красиве словосполучення, яке зачіпає ваші дитячі переживання. Наша справа, як творців, дати форму. А слухач нехай використовує, як йому більше подобається.

— Демка Кози Дерези виходила на касетах, а ваш EP має вийти на дисках та вінілі. Наскільки важливі для вас самих фізичні носії? Що вони для вас символізують?

О: Цифровий формат дуже зручний, але фізичний носій обов’язково повинен бути. Приємно доторкнутися, потримати в руках, та навіть понюхати те, над чим ти працював. Платівка або касета — це та річ, яку твій слухач, скоріше за все, візьме з собою переїжджаючи з квартири на квартиру. Це те, про що можна спілкуватись з друзями, навіть не вмикаючи програвач.

— Лейбл порівнює вас з Aura Noir, Malokarpatan, Darkthrone, а меломани, у свою чергу, згадували вплив Venom, Bathory, Celtic Frost. Яке з цих порівнянь вам ближче?

К: Мені здається, що Потвора схожа на гурт Malokarpatan. Особливо через схожість мов. Але якщо розглядати в цілому, то для мене будь-яке перераховане вище порівняння дуже приємне, бо це батьки всього блек металу. І ми хочемо стати гідною частиною цієї культури.

О: Ці гурти дуже люблю. Не проти таких порівнянь.

— Може, я помиляюся, але часом здається, що більшість українських гуртів грає атмосферний блек або щось подібне. І хоч там є цікаві релізи, загалом все зводиться до приблизно одного й того самого. Саме тому для мене ваш EP якісно вирізняється на цьому фоні. Чому звернулися саме до прото-блеку, до більш трешового звуку?

О: Музика Потвори написана під впливом гуртів, які я слухаю. Є багато гуртів в Україні, які грають якісний блек метал. Але в моєму плейлисті немає цих гуртів. Тому й вийшла трохи інша музика, ніж притаманна для нашого регіону. 

IMG_0059 B&W Grunge

— Ви розповідали, що плануєте зняти кліп. Що саме це буде? Щось традиційно-блекове чорне, криваве і в корпспейнтах, чи плануєте якось відійти від "класики"?

К: З приводу кліпу поки точно не зрозуміло, як все буде, але крові та корпспейнту не плануємо. Кліп буде на пісню "Suča Maty" і по духу буде містичним.

— Також ви зазначали, що вже працюєте над новим матеріалом. Що це буде? І коли чекати на новий реліз?

К: Левова частка майбутнього матеріалу записана. Незабаром переходимо до запису вокалу. Це буде та сама Потвора, але більш трешово-весела) Так це сприймаю я! Дата виходу невідома, але точно у 2020 році.

— Люблю якесь актуальне питання вкласти в інтерв’ю. Як ставитеся до відбіркових метал-конкурсів, що провадяться в Україні, того ж W.O.A. Metal Battle, наприклад? Багато хто невдоволений результатами останнього, але водночас точно не всі гурти хочуть виступати на подібних заходах.

К: Будь-який конкурс — це суб'єктивно. Одному сподобалося, іншому — ні. І не факт, що вподобане — це хороше. Напевно, тому конкурсів і уникають. І наскільки я знаю, цей захід припинив своє існування.

О: Я завжди програю у змаганнях. Не люблю конкурси.

IMG_0040 B&W Grunge

— Друге актуальне питання. Внаслідок виборів знову бачила у мережі твердження, що культура поза політикою, а всі митці, які поділилися своїми вподобаними кандидатами — продажні. За кого голосували не питатиму, але як ви гадаєте, чи існує культура, зокрема музична, поза політикою?

К: Ми не священики та не політики. Тому не проповідуємо і не агітуємо. Нехай кожен займається своєю справою.

О: Є стилі музики, у яких гурти не можуть бути відокремлені від політики. Також багато хто з самого початку творчості чітко наголошує на своїх політичних вподобаннях. Нічого не маю проти таких музикантів. У них є своя публіка, яка поділяє думки своїх кумирів. Але це все не про нас. Нам це не цікаво.

— Мабуть, більшість українських "важких" гуртів мріє потрапити на Napalm Records? Чи є у вас якась така хотілка?

К: Не впевнений, що всі про це мріють. Особисто мені до вподоби Relapse, дуже хотів би туди потрапити, бо на ньому підписано багато гуртів, які мені подобаються.

О: У мене хотілка — це Hells Headbangers Records, High Roller Records чи Osmose Productions. Але зараз нам і на Duplicate Records добре.

— Коли будуть живі виступи? І чи плануєте їх узагалі?

К: Виступів у найближчому майбутньому не буде. Усі сили кинуті на запис LP.

— Що плануєте втілити у життя до кінця року?

К: Знімемо кліп. Запишемо LP. А, може, і наступний EP)

Merzotna Potvora у соцмережах:

https://www.facebook.com/MerzotnaPotvora/
https://www.instagram.com/merzotnapotvora/

Автор фото - Alena Askoma

Neformat.com.ua ©