Знайомство з лейблом Hidden Vibes: 5 знакових релізів

Якщо ви хоч раз бачили витончено простий, але дуже естетичний бокс, у якому продаються делюкс-версії видань лейбла Hidden Vibes, то ні з чим їх не сплутаєте. Такий формат дуже підходить для "спокійних" жанрів ambient, modern classical, electroacoustic, soundscape, на яких лейбл спеціалізується. А що ще цікавого може запропонувати Hidden Vibes, читайте нижче. 

Олексій Сакевич
засновник та власник лейбла Hidden Vibes

Ще Олексій — музикант у Endless Melancholy та раніше у Sleeping Bear та Moonshine Blues. Також віднедавна засновник онлайн-магазину вінілових платівок VINYL PLACE. "Нещодавно (у травні цього року) після 11 років покинув набридлу офісну роботу, щоби сконцентруватись виключно на вищезазначених активностях, і мушу вас запевнити — життя поза межами офісу існує".

Що таке лейбл Hidden Vibes

Лейбл Hidden Vibes започаткував одноосібно я, Олексій Сакевич, 6 серпня 2012 року. Ще приблизно рік до цієї дати Hidden Vibes існував у вигляді блогу, де я намагався писати короткі рецензії на нові альбоми менш відомих виконавців. Метою цього всього було допомогти незалежним музикантам із промоушном, однак досить швидко я зрозумів, що рецензент із мене не дуже хороший, натомість уже давно на той час у мене визрівала ідея заснувати DIY-лейбл, тому я вирішив згорнути блог та трансформувати Hidden Vibes у лейбл.

Дослівно місія лейблу описана на нашій сторінці Bandcamp — "We release lovely albums in nice handmade packaging". Можливо, вона звучить дещо розмито, але насправді все так і є. Моєю метою як було у 2011 році, так і досі лишилося, допомагати музикантам, хто того потребує, щоби їхню музику почуло якомога більше людей. Загалом лейблу Hidden Vibes притаманна DIY естетика, ми дуже маленька одиниця на музичній мапі світу, і я планую, щоби так залишалося й надалі.

Формат

Не можна сказати, щоби видання лише певного жанру було закладено в саму суть лейблу Hidden Vibes. Але історично так склалося, що ми видаємо переважно різну інструментальну музику, яку можна охарактеризувати тегами ambient, modern classical, electroacoustic, soundscape. Тому я дуже дратуюся, коли присилають демо із різним блек-металом чи джазом. Не те, щоби це були погані жанри, просто стає очевидним, що люди навіть не знайомилися із лейблом, куди вони шлють демо. Такі листи я одразу видаляю, та і взагалі, на демо я вже перестав звертати належну увагу, тому що приходить їх дуже багато, і музика там переважно не відповідає естетиці лейблу. Я сам контактую з артистами, музика яких мені подобається, і ми обговорюємо можливість їх релізу.

Стосовно формату, то починалося все в нас із цифрових релізів, далі була недовга ера CD-R, кілька спроб із вінілом, і нарешті я вже років шість як зупинився на форматі CD, як на найбільш підходящому. Звісно, зараз усі надають перевагу вінілу, проте через логістичні питання виробництво вінілових платівок достатньо дороговартісне та довготривале, оскільки замовляти друк потрібно на заводах Європи. Формат CD зараз дещо здав позиції, проте все ж достатньо добре продається. Моя думка така, що через деякий час хайп на вініл спаде і багато хто повернеться до формату CD, як до оптимального. Усе ж більшість новоробних вінілів і так записуються із цифрових файлів, та і слухають їх дуже часто люди на не настільки дороговартісній апаратурі, щоби відчути якусь різницю у звуці. Тому зараз вініл — це переважно про естетику, що, звісно, має свій сенс. Я й сам колекціоную вінілові платівки, але для лейбла обираю формат CD.

Ми робимо релізи на професійно виготовлених заводських CD, але в хендмейд конвертах та боксах. Усі релізи доступні як у звичайному паперовому конверті із відтиском (Regular Edition), так і в обтягнутому тканиною боксі із металевим шильдом (Deluxe Edition) переважно по 150–200 копій кожен. Ми намагаємося створювати продукт із власною душею та унікальним і приємним зовнішнім виглядом. Саме тому така упаковка, а не звичайний дігіпак, що було б набагато дешевше та простіше.

 

 

Промо

За роки існування лейблу в нас уже напрацювалася база підписників (близько 5 тисяч чоловік з усього світу), кожен із яких отримує сповіщення про всі наші нові релізи. Окрім цього кожен реліз отримує велику кількість постів у наших соцмережах, де сукупна кількість підписників у нас теж достатньо велика. Ну і, звичайно ж, у нас зібралось багато контактів різних музичних видань, куди ми регулярно надсилаємо наші релізи для оглядів, рецензій.

Артворки

Зараз кожен виконавець може обрати для свого релізу артворк, який йому подобається. Кілька років тому був період, коли для всіх наших релізів артворками займалась моя знайома, чудова українська художниця Літа Ахметова. Тоді всі наші обкладинки були в схожому чорно-білому стилі, проте ми вирішили відмовитись від цієї стилістики.

Нюанси видання закордонних виконавців

Я ніколи не робив якогось наголосу на тому, що Hidden Vibes — лейбл саме з України. Інтернет значно спростив речі, і тепер можна вести будь-яку діяльність незалежно від свого розташування. Для того, щоби зрозуміти переваги чи недоліки, потрібно спробувати покерувати лейблом деінде. У мене такого досвіду немає.

Дискографія

Першими релізами лейблу були компіляції "Hidden Vibes Vol. 1, Vol. 2, Vol. 3 та Vol. 4". Це збірки треків різних виконавців, які я зібрав та почав розповсюджувати ще за часів блогу. Саме тому датою їхніх релізів вказаний 2011-й та початок 2012-го років, тобто фактично ще до дати заснування лейблу. Ці збірки вийшли в цифровому вигляді на Bandcamp (з усіма музикантами використання їхніх треків було погоджено, звісно ж). Багато хто із виконавців із того часу вже встиг відійти в забуття, дехто ж навпаки, прийшов до успіху, як-от канадський лоуфай проєкт Fog Lake чи, приміром, данці Tales Of Murder And Dust.

 

Gamardah Fungus — "Natural Storm" (2019)

Дуже атмосферний альбом від дніпровського дуету Gamardah Fungus. Це вже їхній другий альбом, виданий на нашому лейблі восени 2019 року (попередній був "Night Walk With Me" у 2013-му). Весь тираж обидвох альбомів уже розпродано.

Endless Melancholy — "Her Name In A Language Of Stars" (2015)

Альбом 2015-го року мого власного проєкту Endless Melancholy, який я вперше оформив у вигляді Regular та Deluxe опцій (паперових конвертів та обтягнутих тканиною боксів), і з того часу такий тип оформлення фізичних релізів лейблу залишився незмінним.

Endless Melancholy — "Fragile" (2014)

А це моя перша спроба видати свою власну музику на вінілі. До цього я довго йшов на той момент і давно цього хотів. Альбом вийшов у кількості 100 копій на вінілі, і весь тираж, звичайно, уже давно розпроданий. На дисках він теж видавався іншим українським лейблом AZH Music, який, на жаль, уже не активний.

Wil Bolton — "Night Paths" (2017)

А це найбільш успішний альбом лейблу на цей момент у контексті продажів. Його автор британський музикант Віл Болтон, чию музику я дуже люблю, і ми вже встигли видати ще один його альбом "Above The Neon Glow" цього літа.

Dag Rosenqvist — "Blood Transmission" (2019)

Альбом шведського музиканта Дага Розенквіста, який дуже подобається мені своєю похмурою атмосферою. Також дуже задоволений, що вдалося видати його.

Плани

Цього року ми вже видали два релізи — навесні Halftribe — "Lucent Forms Travelling" та влітку Wil Bolton — "Above The Neon Glow". До кінця року плануємо видати ще два альбоми, тож підтримати нас можна, завітавши на наш Bandcamp та придбавши диск або цифрову копію якогось із цих альбомів, або ж нашу повну цифрову дискографію, яка налічує наразі 59 релізів.

Support your local music dealer!

 

Hidden Vibes у соцмережах:

Bandcamp: https://hiddenvibes.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/hidevibes
Instagram: https://www.instagram.com/hiddenvibes.label
Soundcloud: https://soundcloud.com/hidden-vibes
Twitter: https://twitter.com/hidevibes

Більше матеріалів про лейбли тут.

Neformat.com.ua ©