Сервіс Linktree знову працює

 Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації розблокувала популярний у музичних колах сервіс мультипосилань Linktree.

Нагадаємо, розпорядженням N690/1521 від 6 жовтня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації вимагала, аби провайдери заблокували кілька доменних імен, серед них і популярний у музичних колах сервіс мультипосилань Linktree. До того ж чиновники не пояснили конкретних причин такого блокування, зауважуючи лише те, що це було зроблено в умовах воєнного стану на звернення Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Коли блокування стало помітним на практиці, ця інформація поширилася у медіа, зокрема люди стали шукати аналоги сервісу, пропонуючи серед них, наприклад, такі:

Зараз же Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій ухвалив розпорядження розблокувати сервіс. 

Причиною блокування, як виявилося, була шахрайська схема, пов'язана з отриманням фінансової допомоги від держави, яку викрили в Департаменті кіберполіції.  Зловмисники використовували сервіс Linktr.ee для генерування посилань на фішингові сайти. Інтерфейс таких вебресурсів був дуже схожим на популярний державний ресурс. Таким чином, створені на основі Linktr.ee сайти перенаправляли жертв з однієї URL-адреси на іншу, маскуючи дії шахраїв та вводячи потерпілих в оману.

У звʼязку зі стрімким зростанням кількості жертв зазначеної шахрайської схеми було ухвалене рішення про тимчасове блокування роботи іноземного сервісу. Зараз, однак, Linktr.ee вже знову працює повноцінно.